2024/09/27

Politika – nepigus malonumas

Lietuvos Respublikos Vyriausioji rinkimų komisija interneto tinklapyje yra paskelbusi 2004 m. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų politinės kampanijos ataskaitas.

Mūsų rajone dviejose vienmandatėse rinkimų apygardose varžėsi net 13 kandidatų. Sunku nusakyti žodžiais ir įvertinti kiekvieno iš jų dvasines pastangas šioje kovoje. Tačiau ir piniginė rinkimų kampanijos išraiška gali būti iškalbinga.


Kiek kas išleido pinigų

Mūsų rajono, padalyto į dvi rinkimų apygardas, specifika, manyčiau, buvo nelabai dėkinga ne tik rinkėjams, norintiems Seime matyti tik savojo rajono interesams atstovaujantį politiką, bet ir patiems politikams. Iš pastarųjų tokia situacija pareikalavo papildomų finansinių išteklių ir žmogiškųjų pastangų– teko save pristatinėti dvigubai didesniam skaičiui žiniasklaidos priemonių, skirti daugiau laiko “svetimo„ rajono žmonių simpatijom įgyti ir pan.

Apie partijų margumyną, kurioms buvo atstovauta, ir visų, kandidatavusių į 2004 m. Seimą, išleistus tam reikalui pinigėlius matome lentelėje.

Ar reikia apynasrio politinei reklamai?

Politikai jau ne kartą yra diskutavę dėl politinių partijų finansavimo įstatymo, dėl politinės rinkimų kampanijos tvarkos ir rėmimo. Vieni pasisako, jog reikėtų tokią reklamą riboti televizijoje, kiti teigia, jog politinių batalijų neturėtų remti verslininkai.

Seimo nario Viktoro Rinkevičiaus nuomone, įvertinus tas pasekmes, kokios būna valstybei ir jos žmonėms, kai per rinkimus politikams daro įtaką juos finansuojančios įvairios verslo struktūros, būtų pačiai valstybei dešimteriopai, jei ne daugiau, pigiau iš biudžeto politinėms rinkimų kampanijoms skirti tam tikrą pinigų sumą.

Pakalbintas šia tema seimūnas Vytautas Galvonas ironizavo:„Reikėtų tautos išrinktųjų sąrašą paskelbti ir tik jiems leisti kandidatuoti. O kitiems uždrausti bet kokį finansavimą, net jei ir pats esi verslininkas. Tuomet, kaip senais laikais, įsivyrautų ramybė ir viena teisinga nuomonė. Prie to einama„. Paskui šis politikas pridūrė, kad esąs už demokratiją, o ne už visokius ribojimus. Jei deklaruojamos viešai rinkimų pajamos ir išlaidos, aišku kas ir kam turi įtakos. Tai nenusikaltimas, nes lobizmas yra įteisintas daugelyje šalių. Jei demokratinė valstybė – turi būti jos piliečiams užtikrinta pasirinkimo laisvė.

V. Mockus sakė, kad rinkimų tvarka turėtų būti tokia, kad galėtų užtikrinti visiems kandidatams, nepriklausomai nuo to, ar juos iškelia partija, ar jie patys save iškelia, vienodas sąlygas konkuruotoi, nepriklausomai nuo jų turimų finansinių išteklių.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video