2024/09/27

Skiepų anketos privertė suklusti

Praėjusio mėnesio pabaigoje Kupiškio miesto moksleiviai tėvams parnešė pranešimą apie galimybę jų atžalas nuo erkinio encefalito Kupiškio r. pirminės sveikatos priežiūros centre paskiepyti kiek pigiau nei įprasta. Šiuo metu vykdomas projektas “Erkinio encefalito prevencija tarp moksleivių„, kurį remia Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos bei Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras. Apie tai kalbėjomės su Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo gydytojo epidemiologo padėjėja Gailute Markeliene.

Anketos informacinės

Panašaus pobūdžio projektas mūsų rajone – ne pirmasis. Ko gero, dar pamenate 2001 m. pavasarį važinėjusį “Erkinį autobusą„. Kaip sakė G. Markelienė, dabar vykdomo projekto tikslas panašus – informuoti gyventojus apie erkinį encefalitą (EE): užsikrėtimo kelius, požymius, profilaktiką, paskatinti žmones, o ypač vaikus, skiepytis.

Kai kurioms mamoms abejonių sukėlė vaikams mokyklose išdalytos anketos. Vienoje jų pusėje pateikta informacija apie erkinį encefalitą ir jo profilaktiką. Kitoje – jei tėvai sutinka, kad jų vaikas būtų paskiepytas (sutikimą būtina patvirtinti parašu) – prašoma užpildyti grafas apie jautrumą medikamentams, reakciją į anksčiau buvusius skiepus ir pan.

Pasak G. Markelienės, ši išdalyta medžiaga tėvams yra tik pažintinio informacinio pobūdžio, informacija. Ribotas jos kiekis gautas iš Vilniaus, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos, todėl anketas gavo ne visos mokyklos. Jos pasiekė Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės, Kupos pradinės, Technologijos ir verslo mokyklų bei gimnazijos ugdytinius. „Pigiau pasiskiepyti gali viso rajono mokiniai. Užpildytos anketos neturi tam jokios įtakos. Yra galimybė, kad vaikams jas pateikus mokyklose dirbančioms bendruomenės slaugytojoms, šios nueis į polikliniką ir užsakys vakciną. Jei jose tėvų tiksliai parašyta, jog šie sutinka, kad jų vaikas būtų paskiepytas ir jam yra įduota šiam tikslui pinigų, bendruomenės slaugytojos gali juos nusivesti į polikliniką ir paskiepyti“, – sakė G. Markelienė, pabrėžusi, jog tai daryti joms nėra privalu.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video