2024/09/27

Respublikinė “Aleksiuko bandonija„ virsta tarptautine

Praėjusį šeštadienį Kupiškio kultūros centre vyko tradicinė, jau septintoji, muzikuojančių ir muziką mylinčių žmonių šventė „Aleksiuko bandonija“, pavadinta garsaus muzikanto Alekso Kriukos vardu. Į ją atskubėjo muzikantai, kaimo kapelos ne tik iš kaimyninių rajonų, bet ir Baltarusijos, taip pat smagioji jaunimo kapela „Ventukai“ iš Akmenės r.

Nors koncerto pradžia kiek užtruko, tačiau susirinkusieji turėjo ką veikti – kultūros centro fojė su mielais niekučiais šurmuliavo Kaziuko mugės prekeiviai.

Visus kolektyvus į sceną skambiais kupletais kvietė Almantas Totoris (Žaidelių k.). Meile liaudiškai muzikai uždegė jau pirmieji scenoje pasirodę „Ventukai“ (vadovas Raimundas Dievinas).

Muzikantai scenoje keitė vieni kitus: armonininkai iš Pasvalio ir Pakruojo, vyriška Molėtų laisvalaikio centro folkloro kapela, vadovaujama Kęstučio Kuzmicko, Panevėžio r. Miežiškių laisvalaikio centro armonininkių ansamblis „Petronės armonika“ (vadovė Aldona Petrulaitienė), Ignalinos r. Ceikinių kaimo kolektyvas „Keizė“ (Milda Digmonienė). Scenos senbuviams nenusileido dar tik vienerius metus gyvuojanti Salako (Zarasų r.) kapela, vadovaujama Osvaldo Macijausko. Širvintų r. Anciūnų ir Buivydžių kaimų kapela šiemet džiugino nauju įvaizdžiu – puošniais kostiumais (vadovas Gediminas Makauskas).

Kiekvienam kupiškėnui širdžiai mieli buvo kraštiečių Alfonso Mackevičiaus ir Lino Savičiūno, Broniaus Glemžos vadovaujamos “Kupiškėnų kapelijos„ atliekami kūriniai.

Šį smagų liaudiškos muzikos renginį drąsiai galima vadinti tarptautiniu – jau dveji metai iš eilės jame dalyvauja ir Baltarusijos atstovai. Šiemet scenoje pasirodė Postavų miesto liaudies muzikos kolektyvas (vadovė Irina Makovskaja). Čia energingi, čia lyriški akordai, plaukiantys moterų judesiai nė vieno žiūrovo nepaliko abejingo. O jiems mūsų gimtąja kalba užtraukus „Subatos vakarėly“ nuvilnijo gausių aplodismentų banga. Aktyviai dalyvauti renginyje provokavo ne tik režisierė Vilija Morkūnaitė, bet ir smagiai polką su vyriškiais iš salės sušokusios baltarusės.

Kartu su muzikantų kolektyvu į „Aleksiuko bandoniją“ atvyko ir Postavų miesto Kultūros skyriaus vedėja. Ji pakvietė kupiškėnus į pas juos liepos mėnesį vyksiantį tarptautinį muzikos renginį, o kolegai Vidui Vilimui dovanojo paveikslą.

Visi šventėje dalyvavę kolektyvai apdovanoti keramikiniais aleksiukais ir padėkos raštais. Kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius padėkomis atsidėkojo kultūros renginių rėmėjams.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video