2024/09/27

Almanache suverta nūdiena ir praeitis

Ketvirtadienį mūsų krašto gyventojai jau galėjo ne tik pavartyti, bet ir nusipirkti naują leidinį apie Kupiškį. Kupiškio viešosios bibliotekos parodų salėje pristatytas antrasis kultūros ir istorijos almanachas “Kupiškis – 2004„, išleistas 300 egzempliorių tiražu. Tokio pobūdžio spaudinio tęstinumą ir reikalingumą įrodė į jo pristatymą susirinkusių žmonių gausa – vicemeras Jonas Jarutis pastebėjo, kad, ko gero, pirmą kartą bibliotekos rūbinėje pritrūko pakabų.

Po gimnazistų poetinės kompozicijos “Tikra teisybė„ pagal Uršulės Tamošiūnaitės tarmiškus paeiliavimus, apie leidinį prabilo jo rengėjai. „Rubrikos liko panašios, tačiau užaugom 22 puslapiais, atsirado spalvota įklija, viršelis. Džiugu, jog autorių kolektyvas pasipildė naujais veidais“, – kalbėjo viena iš rengėjų Lina Matiukaitė.

Didžiausias almanacho iniciatorius, jo sudarytojas ir apipavidalintojas Vidmantas Jankauskas žadėjo, jog trečiasis leidinys turėtų gimti jau sausio mėnesį. Almanache randame jo publikacijas apie knygnešį kunigą Felicijoną Lialį, Bražiškių kaimo istoriją, fotografą Joną Jakutį. Mokytojos, mūsų krašto garbės pilietės Felicijos Jakutytės tėtis šiame krašte pirmiausia garsėjo kaip puikus stalius ir dailidė, tad daugelis apie šį jo užsiėmimą išgirdo pirmą kartą. Viršelyje publikuojama V. Jankausko nuotrauka įgauna kiek simbolinę prasmę. Iš jos žvelgia pro vartelius žengiantis Uoginių muziejininkas Adomas Petrauskas – dar spalį minėjome jo 90-mečio jubiliejų, o metams baigiantis jau su juo atsisveikinome.

Leidinį praturtina ir Juliaus Aleknos, Juozo Kraujūno fotografijos, grafikės, knygų iliustratorės Irenos Žviliuvienės darbų reprodukcijos.

Praėjusiais metais ypač aktuali buvo žydų tema. Ji atspindėta ir almanache. Kupiškio žydų bendruomenės gyvenimą 1918-1940 m. nagrinėja Darius Vileišis. Temos reikšmingumą atspindi Kazio Stančiko straipsnis „Pažadinta atmintis“. Paveldo saugotojas ir puoselėtojas pasidžiaugė, jog praėjusiais metais almanachas buvo išdalytas visiems rajono abiturientams.

Trijų publikacijų („Medžio drožėjų pleneras“, „Rytų Aukštaitijos svieto budintojas – kunigas Jonas Katelė“, „Albinas Tindžiulis: „Aš niekada neišduosiu Lietuvos“) autorė Violeta Aleknienė susirinkusiesiems perskaitė klaipėdiečio Algirdo Vaitiekūno laišką su jomis išdėstytomis džiugiomis mintimis, perskaičius pirmąjį almanachą. Apie naująjį almanachą raštu pateiktame atsiliepime tik teigiamai kalbėjo istorijos mokytoja Bronislava Dambrauskaitė.

Aušra Jonušytė prisipažino, jog šiam leidiniui publikacijas paruošti buvo kiek lengviau. Šįkart ji rašo apie senųjų Kupiškio krašto kaimų etnografinį paveldą, dailininkę Bronislavą Jacevičiūtę-Jėčiūtę. Menininkę prakalbinti nelengva, ji gana uždara, ir tik pro truputį, iš gabalėlių buvo galima sudėlioti jos gyvenimo mozaiką.

Almanache rasime publikacijas ir apie muziejininką A. Petrauską, žodynininką Bronių Piesarską, straipsnius apie 475-tąjį miesto jubiliejų, Kupiškio valsčių 1843-1929 metais ir kt. Jame pateikta praėjusių metų kultūros kronika, mūsų krašto sukakčių kalendorius šiems metams. Literatūrinėje skiltyje pristatoma Danutės Juozėnaitės ir Vidos Kaulakienės poezija. Pastarosios eilių galėjo pasiklausyti ir renginio dalyviai.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video