2024/09/27

Ar užteks laiko deklaruoti?

Šiandien seniūnijų žemėtvarkininkai jau priiminėja žemės naudotojų pateikiamas pasėlių ir žemės naudmenų deklaracijas. Šiam darbui Žemės ūkio ministerija yra numačiusi terminą nuo šių metų kovo 1-osios iki gegužės 16-osios dienos. Pasak kalbintų Žemėtvarkos skyriaus seniūnijose specialistų, deklaracijų tvarkymo įgūdžių jau užtenka, tačiau apskritai darbo laukia daug.

Rajono Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Valentas Mankūnas priminė, jog pernai deklaracijas Europos Sąjungos tiesioginėms išmokoms gauti užpildė 4036 mūsų rajone esantys žemės sklypų naudotojai, tad panašaus klientų skaičiaus tikimasi ir šiemt. V. Mankūno žiniomis, išmokos už deklaruotus pasėlius bei žemės naudmenas šiemet gali būti ir didelesnės – po 330 Lt už javų hektarą ir po 140 Lt – už žalienų bei juodojo pūdymo hektarą, tačiau galiausiai šios išmokos bus tiksliai žinomos tik pabaigus deklaravimą. Apskritai joms už apskaitytus pasėlius ir žemės naudmenas Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) šiemet disponuoja 2,5 mln. litų. Keičiantis deklaruojamam plotui, labai nežymiai didėja arba mažėja ir už hektarą apskaičiuotosios išmokos.

Apie jau kelintus metus vykstantį, tačiau vis nemažai rūpesčių suteikiantį pasėlių deklaravimo Skapiškio seniūnijoje dirbanti Žemėtvarkos skyriaus specialistė Aušra Maželytė “Mintims„ sakė, jog pernai, vėluojant žmonėms pateikti reikalingą informaciją, prireikė ir laikinai samdomo darbuotojo paramos. Iš viso apie savo ūkinę veiklą duomenis pateikė 628 žemės naudotojai, teko užpildyti 1881 žemės sklypo planą. Žemėtvarkininkė mananti, jog su laukiamu darbu per jam skirtąjį laiką galima susitvarkyti ir vienam darbuotojui, bet ar taip bus iš tikrųjų, priklausys nuo seniūnijos žemdirbių supratingumo neatidėlioti deklaravimo paskutinei savaitei, neva kai visa sėja bus baigta. Ji pasidžiaugė, kad 47 asmenys, norėdami greičiau atlikti žemės naudotojo priedermę, iš anksto užsisakė ortofoto planų naujai įsigytiems žemės sklypams. Specialistė sakė, jog kvietimai paskubėti deklaruoti pasėlius bus skelbiami seniūnijoje, pašte, pieno supirkimo punktuose, prašoma, kad vienas kitą paragintų ir kaimynai.

Subačiaus seniūnijoje dirbanti žemėtvarkininkė Regina Meškauskienė informavo, jog pernai dirbo viena ir priėmė 485 asmenų deklaracijas, panašaus klientų skaičiaus tikisi ir šį pavasarį, nors prastos agrotechninės būklės sklypų, už kuriuos nesulauks išmokų, savininkai gali ir pasimesti deklaravę. Ji pastebėjo, jog šiemet yra kai kurių deklaravimo naujovių. Pavyzdžiui, neužteks vien nurodyti, kiek apskritai yra atitinkamų javų pasėlių, o reikės išskaičiuoti, kiek jų yra nuosavoje, iš valstybės ir iš privačių asmenų nuomojamose žemėse. R. Meškauskienė mananti, kad sklandesniam pasėlių deklaravimui trukdys nerūpestingai prie Žemės ūkio ministerijos esančio Kaimo verslo plėtros ir informacijos centro pateikti atitinkamos vietovės (žemės sklypų bloko) žemėlapiai. Iš Subačiaus seniūnijos žemės naudotojams reikalingų maždaug tūkstančio šių žemėlapių trečdalis yra netinkamų pateikti NMA ir dabar juos turės pateikti rajono Žemės ūkio skyriaus specialistas.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video