2024/04/20

 

PREZIDENTAS BIRŽELIO 20 D. SEIME SKAITYS METINĮ PRANEŠIMĄ

Prezidento Gitano Nausėdos metinis pranešimas Seime. Marius Morkevičius (ELTA)

Artėjant Seimo pavasario sesijos pabaigai, birželio 20 d. Prezidentas Gitanas Nausėda Seime planuoja skaityti savo metinį pranešimą. Tai bus ketvirtas parlamentui ir visuomenei skirtas valstybės vadovo pranešimas.

Šį kartą Prezidentas kreipsis į politikus daugiau nei metus tęsiantis plataus masto Rusijos karui Ukrainoje, o Lietuvos vidaus politikoje – netylant diskusijoms dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

Pernai šalies vadovas savo metiniame pranešime akcentavo, kad Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje Lietuva privalo stiprinti šalies saugumo pajėgumus ir didinti krašto apsaugai skiriamą finansavimą.

„Šiais metais krašto apsaugai skirsime 2,5 proc. BVP. Artimiausiais metais turėsime investuoti dar daugiau, taip pat užtikrinti sistemingą karinio personalo rezervo rengimą ir mokymą.

Kuo daugiau vyrų ir moterų bus pasiruošę ginti valstybę, tuo didesnio atgrasymo efekto galėsime tikėtis“, – praėjusių metų birželį kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas akcentavo ir paramos Ukrainai svarbą. Pasak jo, Lietuva privalo veikti trimis svarbiausiomis kryptimis – remti Kyjivą ir ukrainiečių kovą už laisvę, siekti išlaikyti tarptautinėmis taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką ir užtikrinti Lietuvos atsparumą.
„Užtikrinu, kad Lietuva ir toliau rems Ukrainą visomis priemonėmis.

Remsime, nes ji yra broliška šalis, kovojanti už savo ir mūsų laisvę. Remsime, nes tikime tvirta ukrainiečių tautos valia kurti nepriklausomą ateitį“, – aiškino šalies vadovas.
Prieš metus G. Nausėda kreipėsi į Seimą, kai tęsėsi konfliktas tarp parlamento valdančiųjų ir opozicijos – žlugus pirmai žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijai, Seimo mažuma boikotavo plenarinius posėdžius ir dirbo atskirai nuo daugumos politikų.

Tuo metu šalies vadovas teigė pasigendąs politinės kultūros ir nurodė, kad imtųsi savo kaip prezidento pareigos ieškoti sutarimo tarp konfliktuojančių pusių. G. Nausėda sakė, kad būtent valdantieji yra kalti dėl susiklosčiusios situacijos, mat nėra linkę įsiklausyti į oponentų argumentus.
„Mano, kaip valstybės vadovo, pareiga – padėti dialogui.

Tačiau tam reikalinga visų pusių gera valia ir noras ne rinkimų pažadais, o asmeniniu pavyzdžiu diegti kitokią politinę kultūrą. Kol kas to pasigendu“, – teigė G. Nausėda.

Vadovaujantis Konstitucija, Prezidentas Seime skaito metinius pranešimus, aptaria šalies padėtį, svarbiausius Lietuvos vidaus ir užsienio politikos įvykius.
Tokius pranešimus šalies vadovai skaito per Seimo pavasario sesiją.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video