2024/04/24

 

LAIČIŲ KAIMĄ IR JO GYVENTOJUS GLOBOS ATSTATYTAS KRYŽIUS

Šeštadienį Laičiuose pašventintas atstatytas šio kaimo kryžius. Eglės Zolbaitės nuotrauka
Senas kaimo kryžius atstatytas ir pašventintas lygiai po 23 metų.
Žydros Andrijauskienės nuotrauka

Gegužės 27 diena ilgam išliks dabartinių ir buvusių Laičių kaimo gyventojų atmintyje. Tą dieną iškilmingai pašventintas atstatytas kaimo kryžius, prisiminta jo atsiradimo istorija. Ši šventė – tarsi nusilenkimas atminčiai, į draugę subūręs šio kaimo žmones.

Jurga BANIONIENĖ

Pirmas atstatymas – 2000 metais

Pirmiausia visi rinkosi į šv. Mišias Laičių koplyčioje. Melstasi už kaimą, jo gyventojus. Po pamaldų atstatytą kaimo kryžių šventino Skapiškio parapijos klebonas Albertas Kasperavičius. Vyko agapė buvusioje bibliotekoje.

Plačiau apie kaimo kryžiaus atstatymo idėją papasakojo Ina Mačiekienė (Jakštaitė).

Moters žiniomis, senais laikais Laičiuose stovėjo kryžius, tarybiniais metais jis buvo nugriautas. 2000 metais kaimo žmonių iniciatyva kaimo kryžius vėl atstatytas. Vienas šios idėjos iniciatorių buvo ir I. Mačiekienės tėtis Vytautas Antanas Jakštas.

„Kryžius atstatytas 2000 m. gegužės 27 dieną. Tų pačių metų birželio 4 dieną kunigo Povilo Varžinsko iniciatyva įvyko kryžiaus šventinimo iškilmės.

Turiu savo šviesaus atminimo mamos Stanislavos Jakštienės išsaugotą nuorašą dokumento, įmūryto į buvusio kryžiaus pamatą. Tas pamatas ir šiandien išlikęs.

Dokumente surašytos visos pavardės žmonių, prisidėjusių prie šio kryžiaus statymo savo darbu, aukomis“, – pasakojo I. Mačiekienė.

Plačiau skaitykite gegužės 30 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Šeštadienį Laičiuose pašventintas atstatytas šio kaimo kryžius.
Eglės Zolbaitės nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video