2024/03/19

 

KULTŪRA KAIMO ŽMONIŲ AKIMIS – VIETA BURTIS

Kaimo žmonių manymu, kultūros namai reikalingi, kad įtrauktų vietinius į kultūrinį gyvenimą, kad patys žmonės turėtų kuo užsiimti. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Redakciją pasiekė informacija, kad dalis alizaviečių nepatenkinti Kupiškio kultūros centro Alizavos padalinio darbu. Dėl šio klausimo netgi surengtas susitikimas su rajono valdžios atstovais. Čia dalyvavo ne tik Alizavos, bet ir aplinkinių kaimų bendruomenių žmonės.
Kokios problemos keliamos ir ko stinga?

Jurga BANIONIENĖ

Pasigedo mėgėjų meno kolektyvų

Viešai prisistatyti nenorėjusi pašnekovė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) tvirtino, kad stebina Alizavos padalinio darbuotojų požiūris.

Su suaugusiais vietiniais žmonėmis nedirbama. Vaikų kolektyvo sukurti nepavyksta. Esą žmonės į mėgėjų meno kolektyvus burtis nenori. Anot pašnekovės, reikia pripažinti, kad prisikalbinti žmones, kad jie būtų aktyvūs, įsilietų į kultūrinį gyvenimą, tikrai labai sunku.

„Turi tiesiog žmogui skambinti, prašyti, įrodinėti, kad bus smagu ir įdomu, kad jo labai reikia. Iš penkių kviestų vienas ateis. Tai sudėtingas darbas. Nes gyventojai, ypač senesni, nebenori iš namų eiti“, – mintis dėstė pašnekovė.

Šiandien Alizavos padalinyje gyvuoja tik vienas kolektyvas – kultūrinės veiklos vadybininkės Sandros Guginienės ir meno vadovo Marijano Remeikio vokalinis duetas „Lyrika“. Jis koncertuoja įvairiuose rajono renginiuose.

Pašnekovė teigė, kad meninis kolektyvo lygis aukštas, bet žmonės nesupranta, kodėl taip yra, kad meno vadovui skirta dalis etato ir jam mokama už tai, kad pasirodo pats.

„Išgirdome net tokių minčių, kad surinkus kaimo žmones, juos pamokius, nėra kur rodyti, nes jie nusidainuoja. Bet prieš tai dirbę specialistai turėjo kolektyvus, mažesnius ar didesnius, aišku, nedainavo jo nariai keturiais balsais, bet į renginius jų palaikyti ateidavo artimieji, kaimynai, tada salėje būna žiūrovų.

Dabar gi parengiamos aukšto lygio programos, viskas gražu, bet niekam neįdomu. Man atrodo, kultūros namai reikalingi todėl, kad burtų, įtrauktų vietinius žmones į kultūrinį gyvenimą, kad jie turėtų ką veikti“, – tvirtino pašnekovė.

Plačiau skaitykite kovo 25 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Siaubas kažkoks. Kaip šitaip šmeižti gali žmones jai pati niekur nedalyvauja interviu davusi. Renginiai vyksta ,užsiėmimai tik nueikit.
    Tikrai labai fainus ir jaunimui . Tik dalyvaukite visi ,o ne liežuvių malkyt nesamones. Didžiuotis tik reikia ,kad daro koncertus, užsiėmimus su jaunimu bei kitus renginius.

  • geda Guginienei Kirstuka gražinti

  • kol Guginiene bus tol bus neidomu,jaunimui reikia šiuolaikiskos muzikos per šventes,garbingo amziaus zmonems irgi kad tiktu. Pvz Tonis,Lietuvaičiai,Bičiuliai o ne vien operos dainavimas . Svente turetu buti po pietų,o ne 17h baigtis

  • Net nežinau ką ir komentuoti….matyt reikėtų pašnekovę pastatyti į kultūros darbuotojų kolektyvątikrai daug renginių….vakaro žaidimų,kur susiburia jauni ir pagyvenę….
    Minima tik Sandra,o tai kur Rolanda?….

    • Apie Rolandą tai ten nėr apie ką kalbėt,nes kiek kabutėse dirba,tai nematyti jokios pridėtinės vertės. Jei renginį pafotkina kreivai ir aprašo vienam žody trys klaidos tai tik už dyką algą pasiiima. O iš lapo paskaityti, ale renginį vesti, gali kiekvienas. Nulis kompetencijos, kūrybiškumo, o susireikšminimas… Jauna moteris,bet kas iš to, jei trūksta išsilavinimo. Negi nebėra daugiau kam dirbti ? Užtat niekas ir nesirenka į kultūros renginius Alizavoje.

      • Tai, kad tikrai nėra kam dirbti,.

  • Net nežinau kaip komentuoti šį straipsnį,nežinau kas kam norėjo įgelti taip pasisakydamas. Žmonės sunkiai rinkosi ir renkasi į renginius. Bet renginių tikrai pakankamai daug.Tik nevisi mes galim ateit į juos,bet tikrai jie šaunūs. Ypač žaidimų vakarai,kai ateina jaunimas ir pagyvenę žmonės….

  • Citata iš straipsnio: „Išgirdome net tokių minčių, kad surinkus kaimo žmones, juos pamokius, nėra kur rodyti, nes jie nusidainuoja. Bet prieš tai dirbę specialistai turėjo kolektyvus, mažesnius ar didesnius, aišku, nedainavo jo nariai keturiais balsais, bet į renginius jų palaikyti ateidavo artimieji, kaimynai, tada salėje būna žiūrovų.“
    Posėdyje buvo išsakyta mintis, kad neužtenka vien surinkti žmones į kolektyvą. Perspektyvoje bus reikalaujama kelti jų meninį lygį, o tai pakankamai sudėtinga imant pagrindu vien žmonių užimtumą ir neatsižvelgiant į jų galimybes.
    Nereikia iškraipyti pokalbio turinio. Tai amoralu.

  • „Auksinė“ mintis:
    Pašnekovė teigė, kad meninis kolektyvo lygis aukštas, bet žmonės nesupranta, kodėl taip yra, kad meno vadovui skirta dalis etato ir jam mokama už tai, kad pasirodo pats.
    Ar pašnekovė ir tie kaimo žmonės, kurie nesupranta nežino, kad:
    1. Prieš tai buvę Alizavos meno kolektyvų vadovai irgi pasirodydavo patys, (duetuose, kapeloje)
    2. Pašnekovė turi mintyse kažkokį turbūt labai skaitlingą „kvazi“ meno kolektyvą kuriam vadovavo kažkokie meno vadovai, kurių kolektyvo narių, žinoma būtinai alizaviečių, ateidavo palaikyti minios žmonių. Gal galėtumėte įvardinti koks tai buvo meno kolektyvas?
    3. Kupiškio kultūros centro (kaip ir beje Lietuvos ir užsienio) kolektyvų praktikoje (išplaukiant iš specifikos (ko pašnekovė akivaizdžiai nesupranta, arba nenori suprasti, nes straipsnis labai šališkas ir parašytas sąmoningai pateikiant tik dalį informacijos) yra normalu, kad tam tikruose kolektyvuose dalyvauja patys vadovai (tas pats buvo ir Alizavoje anksčiau). Pvz.: ansambliai, kapelos, estradiniai ansambliai ir kt. Kupiškio kultūros centre ir filialuose tokių kolektyvų dauguma. Reikėtų daugiau domėtis mielai pašnekovei.
    4. Prieš pateikiant kultūros vizijos kaime „perlus“ reikėtų nepamiršti, kad už lango 2023, o ne 1982 metai. (Kalbu apie demografinę situaciją kaime.)
    5.Išplaukiant iš to, kad: „meno vadovui skirta dalis etato ir jam mokama už tai, kad pasirodo pats“, pašnekovė turbūt norėtų, kad kolektyvo vadovas dainuotų pasislėpęs? O gal turėtų ruoštis su kolektyvu ir dainuoti už dyka? Mintis labai neaiški. 🙂
    6. Labai įdomu, kokiuose saviveiklos kolektyvuose dalyvauja (buvo kviečiama burtis į teatrą), ar dalyvaus straipsnio pašnekovė (-ai), kuriems taip trūksta saviveiklos kaime.
    Gerą pavyzdį reikia juk nuo savęs pradėti rodyti.
    Ar ne?

Rekomenduojami video