2024/04/25

 

APIE RACIONALŲ VAISTŲ VARTOJIMĄ – MEDIKĖS PATARIMAI

Kristinos Valytės nuotrauka

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei pusė visų vaistų išrašomi, išduodami ar parduodami netinkamai, be to, pusė pacientų vaistus vartoja neteisingai. Todėl labai svarbu kalbėti šia tema.

Per nuotolinį seminarą apie racionalaus vaistų vartojimo principus ir naudą sveikatai, neracionalaus vaistų vartojimo riziką ir žalą papasakojo lektorė, gydytoja Giedrė Baršauskienė.

Jurga BANIONIENĖ

Tik tie vaistai, kurių reikia

„Labai svarbu, kalbant apie racionalų vaistų vartojimą, kad visi paskirti vaistai tikrai būtų būtini.

Dažnai pasitaiko, kad pacientai vartoja įvairius vaistus pagal kaimynų, draugų, artimųjų ar kitų patarimus ir tokius, kuriuos vartoti nebūtina. O kuo daugiau vaistų, tuo sudėtingiau juos tarpusavyje suderinti, galimi įvairūs šalutiniai poveikiai.

Tinkamiausi vaistai yra ne pagal tai, kas išbandyta, bet tada, kai jie parenkami pagal ligonio amžių, gretutinę patologiją, rizikos veiksnius nepageidaujamai reakcijai, rizikos veiksnius tiesiogiai vaistų sąveikai, aišku, svarbu ir patogumas vartoti, ir gydymo kurso kaina.

Taip pat – tinkama vaisto forma, dozė, intervalai tarp dozių. Jeigu mažam vaikui, kuris negali praryti tablečių, jas paskirsime, tai nebus racionalus vaistų vartojimas. Jis turi būti parenkamas individualiai kiekvienam pacientui.

Turi būti užtikrinamas vaistų suvartojimas – pakuotė parenkama tokia, kad neliktų nesuvartotų vaistų arba nesuvartoti kiekiai būtų kuo mažesni ir nereikėtų vaistų išmesti.

Taip pat sekami šalutiniai vaistų poveikiai, stebimos komplikacijos, nustatomi terminai, kada turi būti nutrauktas vaisto vartojimas, jei pasireiškia kažkokios nepageidaujamos reakcijos. Turi būti įvertintos ir galimos vaistų sąveikos, numatomi faktoriai, kurie gali keisti gydymą.

Taigi, racionalaus vaistų vartojimo tikslas yra užtikrinti, kad ligonis gautų reikiamą vaistą atsižvelgiant į klinikinę būklę. Paskirto vaisto dozė turėtų būti individualiai parenkama ligoniui, gydymo trukmė būtų pakankama, o paskirto vaisto kaina būtų mažiausia ir ligoniui, ir visuomenei“, – per paskaitą kalbėjo G. Baršauskienė.

Plačiau skaitykite kovo 21 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video