2024/03/28

 

SU MINISTERIJOS ATSTOVAIS – APIE AMBULATORINĘ SLAUGĄ NAMUOSE

Kupiškyje viešėjo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai (iš kairės): Marius Čiurlionis, Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjas, Živilė Gudlevičienė, Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės patarėja sveikatos klausimais, ir Ilona Šakienė, Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus vedėja. Jurgos Banionienės nuotrauka

Kovo 17 dieną Kupiškio rajono savivaldybėje lankėsi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai. Susitikimo tema – ambulatorinės slaugos paslaugų namuose (ASPN) teikimas.

Deja, jau įprasta, kad rajono žmonėms svarbūs reikalai svarstomi už uždarų durų.

Jurga BANIONIENĖ

Tikslas – išgirsti ir padiskutuoti

Savivaldybės posėdžių salėje vykusioje rajono valdžios, sveikatos priežiūros įstaigų, Kupiškio socialinių paslaugų centro vadovų ir atstovų diskusijoje spaudos atstovai buvo nepageidaujami. Anot rajono mero – tai eilinis darbinis susitikimas. Po jo sudaryta tik galimybė pabendrauti su svečiais iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Jie sutiko atsakyti į visus dominusius klausimus.

Pasak Mariaus Čiurlionio, Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjo, Sveikatos apsaugos ministerijos komanda neseniai lankėsi Panevėžyje, kur aptarė ASPN teikimą apskrityje.

„Tenai susitikome su Kupiškio rajono meru, jis mus pakvietė atvykti, padiskutuoti apie dabartinę situaciją Kupiškio rajono savivaldybėje. Šiuo tikslu ir atvažiavome, norėdami šiek tiek artimiau susipažinti su pirmine asmens sveikatos priežiūra, su teikiamomis slaugos paslaugomis tiek ambulatorinėje grandyje, tiek stacionare“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.

M. Čiurlionis sakė, kad ASPN pradėtos teikti 2019 m. liepos 1 d., o nuo šių metų sausio 1 d. jos teikiamos ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais.

„Pagrindinis tikslas – kad plėstųsi šios paslaugos. Šiandien Kupiškio rajono savivaldybėje yra du teikėjai – tai Pirminės asmens sveikatos priežiūros centras ir privati įstaiga „Medicinos namai“.

Mūsų siekis buvo išgirsti, su kokiais išbandymais susiduriama. Matome, kad iš tiesų padėtas gana tvirtas pagrindas, kad vyresnio amžiaus žmonės, asmenys, kurie yra netekę savarankiškumo, žmonės su negalia galėtų gauti paslaugas namuose.

Pabrėžiu, kad jos nemokamos, finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Visa, ko reikia asmeniui, – nukeliauti pas savo šeimos gydytoją, jis arba slaugytoja pagal Slaugos poreikio vertinimo klausimyną įvertina sveikatos būklę ir žmogui skiriamos ASPN, pas jį atvažiuoja specialistų komanda.

Ją sudaro slaugytojas, kuris rūpinasi medikamentine terapija, žaizdų priežiūra, taip pat slaugytojo padėjėjas ir kineziterapeutas.

Džiugi naujiena, kad nuo 2024 m. sausio 1 d., galbūt ir anksčiau, prisijungs ir ergoterapeutas. Kitaip tariant, žmogus gauna visą kompleksą paslaugų, kurios jam visiškai nekainuoja“, – kalbėjo M. Čiurlionis.

Plačiau skaitykite kovo 21 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video