2024/03/29

 

BAIGĖSI BALSAVIMAS ANTRAME SAVIVALDOS IR MERŲ RINKIMŲ TURE

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Sekmadienį 7 val. ryto prasidėjęs pakartotinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose baigėsi. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iš viso antrame savivaldos rinkimų ture dalyvavo 45,82 proc. rinkėjų.

Rinkimų dieną prie balsadėžių atėjo 35,77 proc. piliečių, kiti 10,05 proc. gyventojų savo rinkiminę valią pareiškė iš anksto.

Aktyviausi rinkėjai – Pagėgiuose ir Alytaus rajone, kur iš viso balsavo 62,13 proc. ir 59,93 proc. rinkėjų.

Pasyviausi rinkėjai – Panevėžio ir Šiaulių rajonuose, atitinkamai 27,61 proc. ir 27,89 proc.

Anykščių rajone aktyvumas siekė 47,85 proc. Visagine – 47,06 proc.

Savo valią šįkart pareiškė 49,88 proc. Kupiškio rajono savivaldybės rinkėjų. Aktyviausi buvo Juodpėnų (61,24 proc.), Aukštupėnų (59,29 proc.), Naivių (58,40 proc.), Šimonių (53,88 proc.), Adomynės (53,52 proc.), Subačiaus (53,18 proc.) rinkimų apylinkių rinkėjai.

Šiuose savivaldos rinkimuose merai antrajame ture rinkti 34 Lietuvos savivaldybėse – Klaipėdos ir Vilniaus miestuose, Alytaus, Anykščių, Biržų, Elektrėnuose, Ignalinos, Jurbarko, Kaišiadorių, Kalvarijoje, Kelmės, Kėdainių, Kupiškio, Lazdijų, Mažeikių, Pagėgiuose, Panevėžio, Pasvalio, Radviliškio, Raseinių, Skuodo, Šakių, Šiaulių, Šilalės, Šilutės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Utenos, Varėnos, Visagine ir Zarasuose.

Tiesa, nors pakartotiniai rinkimai jau įvyko, kol kas dar neaišku, ar Anykščiuose ir Visagine rinkimų rezultatai nebus anuliuoti dėl prieš tai abiejuose miestuose pašalintų kai kurių į antrąjį turą patekusių kandidatų.

Išankstiniame balsavime dalyvavo 10,05 proc. rinkėjų, tai yra 143 tūkst. žmonių.

Bendras antrojo rinkimų turo aktyvumas šiemet buvo mažesnis nei praėjusių savivaldos ir merų rinkimų metu. 2019 m. savo balsą pirmajame savivaldos rinkimų ture atidavė 47,8 proc. piliečių: rinkimų dieną balsavo 41,55 proc., o iš anksto 6,25 proc. rinkėjų.

Iš viso antrame rinkimų ture teisę balsuoti turi daugiau kaip 1 mln. 422 tūkst. rinkėjų iš 34 rinkimų apygardų.

2 savivaldybėse gali tekti kartoti rinkimus

Tiesa, nors pakartotiniai rinkimai jau įvyko, kol kas dar neaišku, ar Anykščiuose ir Visagine rinkėjams neteks darkart grįžti prie balsadėžių. Po to, kai VRK iš rinkimų šiose apylinkėse pašalino kai kuriuos į antrą turą patekusius kandidatus, o vėliau – vėl juos grąžino, viešojoje erdvėje pasigirdo siūlymų rinkimus Anykščiuose ir Visagine rengti darkart.

Tokį siūlymą, jau vykstant išankstiniam balsavimui antrajame ture, išsakė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Parengė Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video