2024/09/27

 

PRISIMINTA ŽYDŲ BENDRUOMENĖS ISTORIJA KUPIŠKYJE

Kupiškio žydų kapinėse prie memorialo sušaudytiems žydams, lietuviams ir kitų tautų žmonėms. Miglės Zakarauskaitės nuotrauka
Kupiškio laisvamanių kapinėse prie paminklo Holokausto aukoms padėti akmenukai.
Miglės Zakarauskaitės nuotrauka

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, rugsėjo 23-iąją, kupiškėnai pagerbė Holokausto aukas ir jaunajai kartai pristatė buvusios gausios šio krašto bendruomenės palikimą.

Rasa SKAISGIRYTĖ

Tądien kupiškėnai rinkosi Kupiškio laisvamanių ir Kupiškio žydų kapinėse prie aukų memorialų. Buvo uždegtos žvakelės ir padėti akmenukai, surinkti iš Kupiškio gatvių, kuriose tarpukariu gyveno žydų tautybės kupiškėnai. Tą dieną buvo sustota ir prie senųjų žydų kapinių.

Kupiškio viešojoje bibliotekoje (buvusioje sinagogoje) vyko 1–4 klasių edukacija mokiniams „Kupiškio žydų kelionė: pažinkime jų kasdienybę ir tradicijas“.

Jos metu mokiniai susipažino su 2023 metais istorikės Aušros Jonušytės parengtu leidiniu „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“, iliustruotu Kupiškio meno mokyklos mokinių, kurį išleido Kupiškio rajono nevyriausybinių organizacijų koalicija talkinant Kupiškio etnografijos muziejui.

Plačiau skaitykite rugsėjo 27 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video