2024/03/28

 

KODĖL GELŽBETONIS TOKS POPULIARUS IKI ŠIŲ DIENŲ?

Betonas turi daug privalumų, įskaitant jo stiprumą ir pritaikomumą. Tačiau kartais tam tikroms konstrukcijoms reikės naudoti gelžbetonį.  Kas yra gelžbetonis? Jis yra pagamintas iš neįtikėtinai elastingos medžiagos, todėl jis taip dažnai naudojamas statybos darbuose. Tačiau kai kurioms betoninių konstrukcijų rūšims reikia sutvirtinimų, kurie dažnai įdedami mišiniui stingstant. Gelžbetonis gali būti naudojamas įvairioms reikmėms, įskaitant sienas, kolonas, sijas, rėmus, pamatus ir plokštes. Šis betonas yra ilgaamžiškesnis, reikalauja minimalios priežiūros. Gelžbetonis taip pat gali būti naudojamas ten, kur pastatui ar konstrukcijai reikalingas didesnis atsparumas ugniai.  

Kas yra gelžbetonis?

Gelžbetonis yra bendras terminas, apibūdinamas betono elementui (arba plokštei), kuriame yra plieninė armatūra (dažniausiai plieninių strypų pavidalu), siekiant padidinti konstrukcijos stiprumą. Medžiaga, gaunama derinant betoną ir armatūros strypus, vadinama gelžbetoniu. Statybos metu armatūrinis plienas pirmiausia dedamas į klojinius, surenkamo plieno narvelio arba plieninių armatūros strypų, kurie sujungiami ir sujungiami vietoje, pavidalu. Tada betonas pilamas į klojinius ir vibruojamas naudojant tinkamus įrenginius, kad būtų užtikrintas aukštas abiejų medžiagų bendradarbiavimo lygis. Gelžbetonis naudojamas didelio masto statyboms, pavyzdžiui, tiltams, užtvankoms, prieplaukoms, aukštiems pastatams ir stadionams. Jis dažniausiai naudojamas namų statyboje mažesnių kasdienių būstų pamatams ir laiptams. Gniuždymo ir tempimo stipris reiškia, kad jis gali atlaikyti ant jo statomo namo svorį ir jėgas, kurias veikia namo svoris.

Ar gelžbetoniui reikia papildomo sutvirtinimo?

Kai kurios betoninės konstrukcijos patiria didesnį krūvį nei kitos. Žvelgiant į betonui reikalingus sutvirtinimus, reikia atsižvelgti į įvairius įtempių tipus. Tai apima įtempimą (kaip elementai atitraukiami toliau) ir suspaudimą (elementų stumimą kartu). Nors betonas yra ypač tvirtas, jis turi savo ribas. Pavyzdžiui, jei ant betoninio pagrindo uždėsite svarelį, kuris bus sunkesnis už apkrovą, kurią jis gali išlaikyti, galite matyti įtrūkimus. Apskritai betonas gali atlaikyti daugiau gniuždymo jėgų nei įtampos. Todėl nearmuotas betonas būtų netinkamas tam tikrų tipų konstrukcijoms, kurios turi atlaikyti tam tikrus krūvio veiksnius, įskaitant vėjo apkrovą ir vibraciją.

Kaip sustiprinamas betonas?

Yra keletas būdų, kaip sustiprinti betoną. Naudojama technika priklausys nuo konstrukcijos dydžio ir formos, reikiamo armatūros kiekio ir betono įtempių tipų. Populiarus betono sutvirtinimo būdas vadinamas „armatūra“, tai yra tekstūruotos plieno armatūros tipai. Tai gali apimti plieninių strypų, plieninių vielų tinklelio arba plieninių kabelių naudojimą. Jie dirba tam, kad išlaikytų konstrukciją įtemptą, sudarydami tvirtą ryšį su betonu. Armatūra gali būti naudojama didesnėms apkrovoms palaikyti, sumažinti įtrūkimus ir sutvirtinti sienas. Betonas atsparus gniuždymo stiprumui, o plienas gerai veikia esant įtempimui, sukurdamas tvirtą abiejų kompozicinę medžiagą. Kitas būdas yra naudoti priedą kuriant originalų mišinį. Gelžbetonis gaunamas pridedant pluoštų, kurie pagerina jo atsparumą tempimui. Šie pluoštai yra pagaminti iš tokių elementų kaip sintetinės medžiagos ir stiklas. Įdėjus juos į mišinį, tai yra būdas „iš anksto įtempti“ betoną, paskleisti įtempį ir įtampą visoje konstrukcijoje. Šis gelžbetonio tipas dažnai naudojamas išplėstoms, plonoms konstrukcijoms, kurios atlaiko vienodas apkrovas. Tai gali padėti sumažinti arba sustabdyti įtrūkimų plitimą, jei jie susidaro.

Gelžbetonis yra akivaizdžiai pranašesnis už kitas medžiagas. Jo ekonomiškas, lengvai apdirbamas, universalus pobūdis reiškia, kad kiekvienas kokybiško betono tiekėjas turi daug žinių ir patirties dirbant su šia kompozicine medžiaga. Kurdami konstrukciją, kuri turi atlaikyti laiko išbandymą, su „Kauno gelžbetonio“ gelžbetoniu nesuklysite.

Kauno gelžbetonio inf.

Užs. Nr.1433

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video