2024/04/24

 

KETURIASDEŠIMT DEVINTA UKRAINOS KARO DIENA – ĮVYKIAI IR KOMENTARAI

Pixabay nuotrauka

Pateikiame visos dienos informacinius pranešimus apie įvykius Ukrainoje, ir užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Kremlius atmeta V. Medvedčuko iškeitimą į ukrainiečius

Rusija atmetė Kyjivo pasiūlymą prorusišką Ukrainos politiką ir verslininką Viktorą Medvedčuką išmainyti į Rusijos nelaisvėje esančius ukrainiečius. Jis neturi nieko bendra su karine specialiąją operacija, – trečiadienį pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad jis yra užsienio politikas. V. Medvedčukas niekada neturėjo jokių užkulisinių santykių su Rusija, pažymėjo D. Peskovas.

Ukrainos institucijos antradienį paskelbė suėmusios prorusišką verslininką ir parlamentarą V. Medvedčuką. Jis laikomas artimu Rusijos prezidento Vladimiro Putino patikėtiniu. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tada pasiūlė Maskvai iškeisti jį į Rusijos nelaisvėje esančius ukrainiečius.

V. Medvedčukas, be kita ko, kaltinamas Maskvai perdavęs Ukrainos karines paslaptis. Jam pernai buvo pareikšti kaltinimai dėl tėvynės išdavimo ir skirtas namų areštas. Tačiau netrukus po vasario 24 dieną Rusijos pradėto karo Ukrainoje V. Medvedčukas dingo.

V. Putinas, anot V. Medvedčuko, yra jo jauniausios dukters krikšto tėvas. Būdamas parlamentaras, V. Medvedčukas vadovavo svarbiausiai opozicinei prorusiškai partijai Ukrainoje. Jam metamus kaltinimus jis vadina politiškai motyvuotais ir atmeta.

Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentai atvyko į Ukrainą

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos prezidentai atvyko į Ukrainą. Jie Kyjive susitiks su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, pranešė Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos biuras, kuriuo remiasi agentūra „Reuters“.

Per pokalbius daugiausiai dėmesio bus skiriama tam, kaip padėti civiliams gyventojams ir kariuomenei Ukrainoje, sakė Estijos prezidento Alaro Kariso atstovas. Taip pat bus kalbama apie galimų karo nusikaltimų, kuriuos vykdo Rusijos daliniai, tyrimą.

„Vykstame į Kyjivą su stipria politinės paramos bei karinės pagalbos žinia. Lietuva ir toliau rems Ukrainos kovą už suverenitetą ir laisvę“, – savo tviterio paskyroje trečiadienį rašė G. Nausėda.

Rusijos kariai Mariupolyje gegužės 9-ąją planuoja surengti paradą

Rusijos kariai Ukrainos Mariupolio uostamiestyje gegužės 9-ąją planuoja surengti paradą, jei jų vykdoma „specialioji operacija“ bus sėkminga. Tai pareiškė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka, kurį cituoja portalas „Ukrinform“.

„Mūsų turimais duomenimis, (Mariupolio meru pasiskelbusiam Konstantynui) Ivaščenkai buvo nurodyta pašalinti dalyje miesto centro stūksančias nuolaužas ir žuvusiųjų kūnus, siekiant užtikrinti, kad ten gegužės 9-ąją būtų galima surengti paradą. Sprendžiant iš šių duomenų, Mariupolyje gegužės 9-ąją okupantai planuoja surengti „pergalės karnavalą“, jei jų vykdoma specialioji operacija bus sėkminga“, – tinkle „Telegram“ parašė P. Andriuščenka.

Pasak jo, mieste nėra nei tokiam paradui reikalingos įrangos, nei žmonių.

Ukrainos slaptoji tarnyba (SBU) balandžio 9-ąją Rusijos karių Mariupolio meru paskelbtam K. Ivaščenkai įteikė pranešimą apie įtarimą. Jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

Ukrainos ūkininkai sėja javus beveik visoje šalyje

Ukrainos vyriausybė trečiadienį pranešė, kad ūkininkai sėja javus beveik visose šalies dalyse, nepaisant Rusijos vykdomų bombardavimų.

Tačiau sėjos pradėti nepavyksta rytiniame Ukrainos Luhansko regione, antradienio vakarą sakė ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis. Rusijos pajėgos beveik visiškai kontroliuoja Luhanską.

D. Šmyhalis sakė, kad vyriausybė padeda ūkininkams ir žemės ūkio sektoriui suteikė 3,5 mlrd. grivinų (116 mln. JAV dolerių) lengvatinių paskolų.

Pareigūnai taip pat stengiasi supaprastinti žemės ūkio technikos registravimo procesus: „Tai darome tam, kad sėja ir darbai laukuose niekur nesustotų“.

Ukraina yra viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, tačiau vis labiau nerimaujama, kad Rusijai toliau bombarduojant kaimyninę šalį, gali smarkiai nukentėti būsimas derlius. Sumažėjus derliui, tarptautinėse žemės ūkio rinkose gali pritrūkti grūdų ir išaugti jų kainos.

Mariupolis dar nėra Rusijos rankose

Ukrainos Mariupolio uostamiestis dar nėra Rusijos rankose ir dėl jo toliau verda kruvina kova. Tai pareiškė Pentagonas, kuriuo remiasi „Sky News“.

„Akivaizdu, kad rusai nori Mariupolio dėl jo strateginio išsidėstymo Donbaso pietuose ir ant Azovo jūros krantų, – teigė Pentagono atstovas Johnas Kirby’is. – Jis taip pat svarbus Ukrainos žmonėms dėl savo reikšmės šalies ekonomikai ir dėl to, nes tai yra jų miestas.“

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas pagyrė Mariupolio gynėjus, tačiau pridūrė, kad pradeda sekti jų turimos atsargos. Šis miestas apsiaustas beveik nuo pat Rusijos invazijos pradžios.

J. Bidenas apkaltino Rusijos kariuomenę Ukrainoje vykdant genocidą

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį apkaltino Rusijos kariuomenę Ukrainoje vykdant genocidą.

„Tampa vis aiškiau, kad (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas bando ištrinti idėją, kad apskritai galima būti ukrainiečiu“, – pareiškė J. Bidenas. Pasak jo, galiausiai teismai nuspręs, ar Rusijos veiksmai Ukrainoje prilygsta genocidui. „Tačiau aš laikausi tokios nuomonės“, – pridūrė prezidentas.

J. Bidenas prieš tai jau buvo pavadinęs V. Putiną karo nusikaltėliu. Tačiau JAV tada dar nepanaudojo termino „genocidas“.

V. Zelenskis nori iškeisti V. Medvedčuką į Ukrainos karo belaisvius

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė norįs iškeisti sulaikytą prorusiškos opozicijos šalyje lyderį, artimą Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininką Viktorą Medvedčuką į Ukrainos karo belaisvius.

V. Medvedčukas slėpėsi po uniforma, todėl su juo reikėtų elgtis atitinkamai, savo naktiniame vaizdo kreipimesi teigė V. Zelenskis.

„Siūlau Rusijos Federacijai iškeisti savo berniuką į mūsų berniukus ir mergaites Rusijos nelaisvėje“, – nurodė V. Zelenskis.

Ukraina pakvietė Vokietijos kanclerį apsilankyti Kyjive

Ukrainos pareigūnai pakvietė Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą apsilankyti Kyjive, kai prieš tai atmetė galimą šios šalies prezidento Franko-Walterio Steinmeierio vizitą šalyje.

„Pranešėme, kad mūsų prezidentas ir vyriausybė labai džiaugtųsi, jei kancleris Olafas Scholzas apsilankytų Kyjive“, – vėlų antradienį vokiečių televizijos stotims „ProSieben“ ir „SAT.1“ sakė Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnykas. Vokietijos kanclerio vizito metu esą būtų galima skirti daug dėmesio, kaip Berlynas gali padėti Kyjivui sunkiąja ginkluote. „Mūsų prezidentas to nekantriai laukia“, – tvirtino A. Melnykas.

Prieš tai F. W. Steinmeieris pasisiūlė apsilankyti Ukrainoje, tačiau gavo atsakymą iš Kyjivo, kad jo vizitas „nepageidaujamas“. „Buvau pasirengęs tai padaryti, bet, matyt – ir turiu tai įsidėmėti – Kyjivas to nenorėjo“, – sakė jis žurnalistams.

F. W. Steinmeieris jau kurį laiką žinomas dėl savo Rusijai palankios pozicijos.

Kyjivas susirūpinęs dėl Vatikano taikos gesto

Ukrainos ambasadorius prie Šventojo Sosto antradienį išreiškė „susirūpinimą“ dėl plano, pagal kurį per Didžiojo penktadienio ceremoniją, kurioje dalyvaus popiežius Pranciškus, rusės ir ukrainietės moterys turėtų kartu nešti kryžių.

Šis taikos gestas Rusijos karo Ukrainoje fone turėtų įvykti per Kryžiaus kelio procesiją šalia Romos Koliziejaus penktadienio vakarą.

Ambasadorius Andrijus Jurašas tviteryje parašė, kad „supranta ir pritaria Ukrainos ir daugelio kitų bendruomenių susirūpinimui dėl idėjos penktadienį Ukrainos ir Rusijos moterims kartu nešti Kryžių“.

„Dabar mes dirbame šiuo klausimu, bandydami paaiškinti jos įgyvendinimo sunkumus ir galimas pasekmes“, – rašė jis.

A. Jurašas neatsakė į AFP prašymus pakomentuoti savo poziciją, taip pat nebuvo komentarų ir iš Vatikano.

Moterys turėtų kartu nešti kryžių vieną Kryžiaus kelio – tradicinės procesijos, kurios 14 skirtingų stočių primena Jėzaus kančią ir mirtį nuo jo pasmerkimo iki palaidojimo – atkarpą.

Ceremonija vyksta Didįjį penktadienį, Jėzaus nukryžiavimo dieną, likus dviem dienoms iki Velykų – vienos svarbiausių krikščionių kalendoriaus švenčių.

Dėl koronaviruso 2020 ir 2021 metais sumažintas procesijos variantas buvo surengtas Šventojo Petro aikštėje Vatikane.

Popiežiui artimas jėzuitų teologas Antonio Spadaro tviteryje patvirtino, kad kilo „prieštaravimų“ dėl idėjos rusėms ir ukrainietėms kartu nešti kryžių.

„Reikia suprasti vieną dalyką: Pranciškus yra ganytojas, o ne politikas“, – rašė jis.

Parengta pagal ELTA inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video