Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Vėrinys

Ä® KIKONIS €“ RITUALINÄ—S PIRTIES ATGAIVOS

BanguolÄ— ALEKNIENÄ–-ANDRIJAUSKÄ–

2017−04−22

Komentarai7    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

 â€žÄŒia Genadijus mudviejų figÅ«rÄ—les iÅ¡drožė“, – Å¡ypsodamasi sakÄ— Dalia.
Dalia ir Genadijus Smirnovai – Kupiškyje žinoma kirpėja ir miškininkas, yra kaimiškos pirties šeimininkai ir kviečia visus pasimėgauti jos teikiama atgaiva kūnui ir sielai. Tai nepaprasta pirtis. Su vantomis, druskos, kvapų ir kitais seniai žinomais, bet šiek tiek primirštais ritualais.
Viskas prasidėjo prieš kelerius metus Kikonyse jiems įsigijus sodybą.

Kur tvarkingų ūkininkų gyventa


Su Smirnovais kalbėjomės jų pirties svetainėje gurkšnodami gauromečio arbatą.
Pasak Dalios, atsirado poreikis kažką savo susikurti, eiti gyvenimo keliu įsiklausius į vidinę būseną, pasireiškiančią noru išgyventi naujus, dar nepatirtus dalykus. Be abejo, išeiti iš komforto zonos reikėjo ir reikia pastangų.

„Dirbdama kirpykloje dvidešimt metų sukausi chemikalų, plastmasės pasaulyje. Atsirado poreikis prisiliesti prie tikrų, natūralių dalykų. Iš pradžių buvo kilusi mintis įsigyti kolektyvinį sodą. Vėliau tos minties atsisakėme nusprendę, kad ten aplinkui būtų per daug žmonių. Netrukus atsirado pasiūlymas pirkti sodybą Kikonių kaimo vienkiemyje. Pirmą kartą, kai nuvažiavau jos pasižiūrėti, pasibaisėjau – kiemas apaugęs, nesimatė aplinkui pro tuos šabakštynus jokių ūkinių trobesių. Tik Genadijui ši vieta iš karto patiko. Jis įsivaizdavo, kaip čia galima susitvarkyti“, – prisiminė pirmuosius savo žingsnius sodyboje pašnekovė. Ji pridūrė, kad dabar ši sodyba jai teikia džiaugsmo, padeda atgauti jėgas. Tai buvusi Tučių sodyba, anksčiau garsėjusi kaip viena gražiausių kaime, o jos šeimininkai buvę stiprūs, labai tvarkingi ūkininkai.

Anksčiau ir Kikonių kaimas buvęs daug didesnis. Praūžus melioracijai čia liko tik pavienės sodybos. Aplinkui plyti ūkininkų dirbama žemė.
Prie šios vietos pratinasi ir jų sūnus Rokas bei dukra Iveta, Kupiškio gimnazistai. Anot Dalios, vaikai turi savo gyvenimus. Kol kas ieško būsimų pomėgių. Brandai reikia laiko. Ar jiems bus patraukli tėvų veikla, kokiu keliu vaikai pasuks, parodys tik ateitis.

Smirnovų pirtelė Kikonyse. Arbatžolių maišeliai ir džiovintos jų puokštės, vantos – neatskiriama pirties interjero dalis.

Į tikslą per savęs pažinimą

Įsigiję šią sodybą su 8 hektarais žemės Smirnovai irgi suko galvą, ką su šita vieta daryti, kaip būtų galima iš šios vietos gauti ir pridėtinės vertės.
Dalia savo gyvenimą iš esmės yra keitusi. Moteris baigė tuometinę Rokiškio kultūros mokyklą, vadovavo folkloro kolektyvui, mokė muzikos. Buvo įstojusi į Šiaulių universitetą studijuoti pradinių klasių ir muzikos mokytojos specialybės, bet pirmame kurse suprato, kad tos studijos jos netraukia, ir pasirinko kirpėjos amatą.

„Dirbdama kirpėja nuolat tobulinau savo įgūdžius, domėjausi naujovėmis. Norėjau sau įrodyti, kad galiu šioje srityje kažką pasiekti. Kai sieki tobulumo, augi, išbandai savo gebėjimus. Kažką vienoje srityje pasiekus, atsiranda nauja saviraiškos erdvė“, – dalijosi savo įžvalgomis pašnekovė.
Dalia apie septynerius pastaruosius metus mokėsi meditacijos, kvėpavimo būdų, išbandė šokio, judesio terapiją, domėjosi įvairiais kitais būdais, kaip dar gali sau padėti žmogus, turintis nerimo, kančios apraiškų.

Dalia teigė, kad labai daug jiems davė prof. Rimvydo Jasinavičiaus pusmečio mokymas apie finansinių įpročių (memų) valdymą. Jei nori imtis kokio nors savo verslo, be finansų valdymo pagrindų nė iš vietos neverta pajudėti.
Visgi tie pamokymai, kaip tvarkyti savo pinigus, neatsakė jiems į pagrindinį to meto klausimą, ką savo sodyboje kurti, ar verstis žemės ūkiu, ar imtis kokio nors kito užsiėmimo.

„Viename saviugdos seminare su dviem jaunais žmonėmis išsirutuliojo diskusija apie Rytų tradicijas, jų sąsajas su senosiomis baltiškomis lietuvių tradicijomis. Kalbėjomės ir apie pirties ritualus. Tuomet į galvą ir šovė mintis apie pirtininkystę. Tiesa, buvo kilę abejonių, ar mums priimtini įvairūs pirčių ritualai, atkeliavę iš Rytų. Tik labiau įsigilinusi į šiuos dalykus suvokiau, kad lietuvių senoji tradicija, kultūra yra labai artimos ir tų kraštų filosofijai. Esu folkloro specialistė. Tad man nebuvo itin sunku tuos sugretinimus padaryti. Iš esmės viskas tas pats, nes žmogus yra visatos dalis“, – apie verslo idėją kalbėjo pašnekovė.

Smirnovų pirtelė Kikonyse.
Apie pirtį profesionaliai

Dalia ir Genadijus netrukus baigs Lietuviškos pirties akademiją ir taps diplomuotais profesionaliais pirtininkais. Pasak jų, būsimieji pirtininkai studijuoja žmogaus anatomiją, fiziologinius procesus, mokosi masažo, psichologijos pagrindų, subtilių žmogaus kūno energinių dalykų suvokimo, gilinasi į medžių, augalų sritį, susipažįsta su pirties pastato konstrukcija ir krosnių rūšimis. Šioje akademijoje teorijos dėstymas siejamas ir su praktiniu mokymu, kuris vyko įvairiose pirtyse.

Genadijus paaiškino, kad galima laisvai pasirinkti, kiek laiko mokysiesi. Galima nuo 1,5 metų iki 2 metų ir ilgiau pirtininkystę studijuoti. Pradėjus teikti pirties paslaugas kyla įvairiausių klausimų. Labai gerai, kad mokantis galima viską išsiaiškinti. Aptariamos įvairios situacijos, pavyzdžiui, ką daryti, jei pirtyje žmogus sunegaluotų.
Dalia sakė, kad Genadijus, kaip miškininkas, gerai pažįsta medžius, augalus. Taigi priruošti pirčiai vantų jo darbas. Vyrui patikėtas ir pirties kūrenimas.

Vaizdas pro priepirčio langą.
Anot jo, krosnis yra pirties širdis. Jų pirtyje sukonstruota periodinė krosnis. Ji kūrenama 3–4 val. ir užtenka 4–5 užėjimams į pirtį. Iškūrenus pirtį, prieš maudynes jos akmenys perpilami vandeniu, kad suodžius nuplautų. Pirtis veikia lietuviškos dūminės pirties principu. Ji įšyla iki 50–60 laipsnių. Garo padavimas pirtyje yra reguliuojamas. Temperatūra keliama palaipsniui. Tad galima prisitaikyti prie klientų poreikių. Vieni žmonės mėgsta karštį, antriems jo reikia mažiau. Nuo žmogaus kūno konstitucijos, sveikatos būklės priklauso, kokį karštį jis gali pakelti. Kai kurie žmonės gali net apalpti patyrę staigų kontrastą, kai iš karštos pirties pasineria į šaltą vandenį.

Dalia pridūrė, jog prieš pirtį žmogus turėtų įsisąmoninti, kad pirtyje vykstanti organizmo detoksikacija gali sukelti nemalonių pojūčių. Savo organizmą reikia treniruoti, kad priprastų prie pirties. Pirtis gali padėti atsikratyti kai kurių negalavimų. Antai jai pačiai šaldavo galūnės. Pirtis padėjo subalansuoti kraujotaką ir šios problemos ji nebeturinti.
„Yra rekomenduojama visiems bent kartą per savaitę išsimaudyti pirtyje“, – sakė pašnekovė.

Dalia Smirnovienė kviečia moteris artimų sielai draugių būrelyje patirti pirties teikiamus malonumus.
BanguolÄ—s AleknienÄ—s-AndrijauskÄ—s nuotraukos

Nusiteikimo svarba

Pasak Dalios, ne tik pirtį reikia paruošti maudynėms. Laukdamas klientų ir pats pirtininkas privalo atitinkamai nusiteikti darbui.
„Prieš pirtį stengiamės susikaupti, tądien neužsiimti kitais darbais, apmąstyti, kokia tema bus bendraujama. Tai didžiulės atsakomybės ir pasirengimo reikalaujanti veikla. Juk atvažiuoja nepažįstami žmonės. Pirmiausia su jais susipažįstame. Reikia juos, atvykusius iš nesibaigiančių reikalų, skubėjimo pasaulio, parengti pirties, kūno ir sielos apvalymo, procesui. Su klientais pirmiausia pasišnekame prie arbatos puodelio. Teiraujamės apie jų lūkesčius, sveikatos situaciją. Vaišiname pačių paruošta vietinių žolelių arbata. Vėliau pasiūlome susirišti sau vantą.“

„Vasarą su moterimis einame į pievą pinti gėlių vainikų. Vyrai randa bendros kalbos, kaip sakoma, apie ūkį ir bites“, – kalbėjo Dalia.
Ji pabrėžė, kad pirtyje nerekomenduojama užkandžiauti. Juolab gerti alkoholio. Kai žmogui paaiškini, kas pirtyje su žmogaus fiziologija darosi, tai jis sąmoningai pritaria mūsų nuostatoms.
„Pas mus svaigina garas, ne alkoholis“, – pabrėžė pirties šeimininkė. Ji pridūrė, kad pastaruoju metu populiarėja proginės pirtys, kai tam tikra intencija susirenka šeimos, bendradarbiai. Moterys labiau mėgsta kosmetines pirties procedūras, o vyrai pasivanoti, karštesnį garą.

Gaivina moteriškos pirties tradicijas

Pasak Dalios, pirtis senovėje žmogų lydėjo nuo gimimo iki mirties. Iš tos senosios tradicijos yra atėję ir subtilūs moteriškos pirties ritualai. Čia vykdavo mergvakario apeigos. Būdama nėščia moteris irgi turėdavo lankytis pirtyje ir atlikti tam tikrus ritualus. Pirtyse moterys gimdydavo, nes tai būdavo švariausia vieta.
Dalia prieš metus nutarė baigti dulų (gimdyvių padėjėjų) mokymo kursą. Tos žinios jai padeda plėtoti ir moteriškos pirties ritualus.

„Dulos nereikia painioti su akušere ar pribuvėja. Dula moterų palaikytoja ir pagalbininkė per nėštumą, per gimdymą ir po jo. Jai ypač svarbi emocinė, dvasinė moters ir visos jos šeimos būklė tuo ypatingu jos gyvenimo laikotarpiu. Per gimdymą labiau rūpinamasi fiziologiniais dalykais, o emocinė, psichologinė sfera būna gerokai apleista“, – teigė pašnekovė.

Dalia sakė, kad vienas iš atgaivinamų papročių – prausynos. Šios apeigos atliekamos likus iki gimdymo maždaug dviem savaitėms. Tuo metu su būsima gimdyve į pirtį susirenka dvasiškai artimas jai sesių, draugių būrys. Per šias apeigas moteris iš socialinio gyvenimo išlydima į gimties virsmo etapą. Ji turi nurimti, grįžti į savo pojūčius, kūną, tuomet ji pasiruoš svarbiausiam savo ir vaikelio gyvenimo etapui.

„Dainuojame dainas, atliekame ritualus su vandeniu, ugnimi, plaukų šukavimu. Po gimdymo 6 savaitės vadinamos auksiniu moters mėnesiu. Praėjus tam laikui ji vėl turi sugrįžti į viešą gyvenimą, socialinę terpę. Tada pirtyje moteriai daromas ritualinis masažas, ji sugrąžinama į normalų gyvenimo ritmą.

Esame atitolusios nuo tų dalykų, dvasiškai pažeistos. Pažeisti ir mūsų naujagimiai. Žmogaus atėjimo pradžia lemia visą jo gyvenimą. Dažnai nesuvokiame, iš kur tie bendravimo sunkumai, susvetimėjimas atsiranda. Pavyzdžiui, naujagimio ryšys su mama sudarkomas, jei jis nuo mamos per greitai atskiriamas. Taigi mano, kaip dulos, pareiga paruošti šeimas naujo žmogaus atėjimui, suteikti patirties, kokie hormoniniai svyravimai tuomet vyksta moters organizme, kaip atsipalaiduoti, pozityviai nusiteikti“, – kalbėjo Dalia.

Per Jonines bus dveji Smirnovų pirtininkavimo metai. Tai tik pati veiklos pradžia. Iš kirpėjos patirties Dalia sakė žinanti, kad darbo įgūdžiai ir pripažinimas ateina palaipsniui. Moteris džiaugiasi, kad kartu su vyru surado abiem patinkamą veiklos sritį ir savo darbe vienas kitą papildo. Genadijus labiau išmano ūkinius ir techninius reikalus, o emocijos, jausmai, tam tikros nuotaikos kūrimas – tai jos sfera. Abiejų galvose kirba daug naujų sumanymų, bet jiems įgyvendinti reikia ne tik darbo, bet ir laiko.


Skaityti komentarus (7)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Morkus, Oskaras, Tolys, Tolmantas, Tolmantė, Vygandas, Žadgailas, Žadgailė, Žadmantas, Žadmantė, Žadmina, Žadminas, Žadminė.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 008 818

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]