Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 16 d., antradienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Vėrinys

SUNKIų IšGYVENIMų PATYRę MAžYLIAI NEPAMIRšO IR POKšTAUTI

Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

2004−04−03

Komentarai1    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Korespondentės aplankyti Naivių vienkiemio Irena ir Alfonsas Mažyliai skubėjo paaiškinti, jog tai nėra jų gyvenimo tikroji vieta. Šį vienkiemį jie įsigijo, kai kone prieš ketvirtį amžiaus buvo pajudinti iš Alfonso gimtųjų Girvalakių. Tada iš jo tėvų, Adelės ir Jono Mažylių, tarpukario Lietuvos metais puoselėtos sodybos, geriausiai buvo išsilaikiusi troba, tačiau jos stogą jau reikėjo perdengti. “Bet kas tau duos remontui leidimą, jei toji sodyba patekusi į melioracijos objektą”, - atsisveikinimo su brangia širdžiai vieta aplinkybes prisiminė mano pašnekovai.
Kodėl Girvalakius iškeitė į Naivius
Rodos, parankiausia buvo kurtis plėtojamoje Naivių gyvenvietėje, o jie - ne. Mažyliai su savo turtu pravažiavo per į miestelį panašėjusį tuometinį “Pakupio” kolūkio centrą ir vėl ėmė kurtis vienkiemyje. Tada dar negalvojo apie tai, kad vis sparčiau artėja žiemos, kai užteks takelių, sumintų iki tvarto, malkinės ir šulinio. “Mūsų namų ūkis jau visai susmulkėjęs - iki ožkelės “, - atviravo I. Mažylienė. Bet šiąžiem taip atsitiko, kad jiems, ir be didesnių kaimietiškų rūpesčių gyvenantiems, prireikė pagalbininkės. Padėti atskubėjo Irenos sesuo Marijona Juknevičienė iš Palėvenės. O bėdos būta tokios: susižalojo Irena ranką, vienintelę savo kairiąją. Alfonso sveikata irgi nebe ta, kad ožkelę melžti tupinėtų.
Ranka nuskriejo penkiolika metrų
I. Mažylienė sakė, jog atvejis, kai ji neteko dešiniosios rankos - tik viena iš daugybės nelaimių, kurių pridaro kitiems neblaivūs vairuotojai. Moteriai už suluošinimą kompensaciją moka išplėšusio jai ranką pienvežio vairuotojo darbavietės Panevėžyje administracija. “Dar sunkiau negu aš pati su šia nelaime susitaikė visi namiškiai, - prisiminė dvidešimties metų senumo išgyvenimus I. Mažylienė. - Aš juos raminau, kad pati didžiausia nelaimė mūsų šeimą tąkart aplenkė, nes tebesame visi”. Mašinos nuplėšta moters dešioji ranka nuskriejo keliolika metrų. Jau Kupiškyje chirurgai pasakė, jog galūnė labai sumaitota ir jos prigydyti neįmanoma. Turėjo pašaukimą adatai
Besišnekučiuojant I. Mažylienė vardijo, kokiais darbais jai teko gyvenime užsiimti. Prie jaunystėje išmokto amato labiausiai nesiderino darbas kolūkio fermose. Mat turėjusi siuvėjos pašaukimą ir adata jai lipo prie rankų. Reiklaus meistro mokinei vienodai gerai sekėsi siūti moteriškus ir vyriškus drabužius.
Pokario metais, kol nebuvo įsteigtų siuvimo artelių ir valdžia dar nepersekiojo privataus verslo, Irena buvo plačiai žinoma “svieto rėdytoja” ir, vieną šeimą aprengusi, keliaudavo į kitus namus. Pasak jos, tada fabrikinio audimo medžiagų mažai kas turėdavo. Siuvėjui prikraudavo ant suolų naminių audinių -milo, čerkaso rietimų. Tekdavo siūti ir paprastų, ir apmuštų kailinių. Kurį laiką ji darbavosi drauge su seserimi Marijona, šio amato jos išmokė ne vieną kaimo mergaitę.
Vėliau Irena Panevėžio ateljė siuvo vyriškus kostiumus. Ji prisiminė, jog su meistru būdavo sutarta, kad drabužį klientui primatuos būtent jis, kad miestelėnai vyrai nepradėtų purkštauti, kam jiems kostiumus siuvanti moteriškė.
Reta vestuvinÄ— dovana mylimajam
Iš Naivių mintimis nuklydę į Panevėžį, atrinkinėjome ir kitus jų gyvenimo takelius. Moteris net pasididžiavo: “Ar daug atsirastų tokių sužadėtinių, kurios ir vestuvinį kostiumą savo išrinktajam būtų siuvusios. Irenai ir daugiau kaip po keturiasdešimties metų smagu prisiminti, kad Alfonsas džiaugėsi gražiai jam prigludusiu drabužiu. Apskritai jos ir Alfonso pažinties aplinkybės ne visiškai įprastos. 1956 metais Irena Navarskaitė susiruošė aplankyti Vorkutoje, viename iš lagerių už ryšius su Lietuvos partizanais kalėjusį brolį Bronių. Po Stalino mirties, pasak pašnekovės, tokių leidimų pavykdavo gauti. Ten Irenai teko praleisti visą mėnesį, nes jau ir už lagerio zonos gyvenančių lietuvių buvo apkrauta siuviniais. Ne vienas tautietis stengėsi artimiau susipažinti su atvykusia mergina, tačiau Irena labiausiai įsidėmėjo santūrųjų Alfonsą. Grįžusią ją Lietuvon pradėjo lankyti kraštiečio laiškai, atėjo diena, kai devynerius metus lageryje praleidęs A. Mažylis gavo leidimą Lietuvoje apsilankyti, paskui ir visai atsisveikinti su Uchta.
Vaikai tapo verslininkais
Ne tik jaunavedžiai Mažyliai ryžosi įsikurti Girvalakiuose. Į savuosius namus sugrįžo ir našlė Adelė Mažylienė, buvusi 50 hektarų ūkininkė, tremties išvengusi tik slapstydamasi pas gimines.
Irena sakė, kad Alfonso mamai, o jos anytai Aukščiausiasis buvo skyręs net 98 metų amžių. Tai ji su didele meile padėjusi jiems auginti vaikus, prižiūrėti namus, nes jiems vis rūpėdavo darbai kolūkyje.
Dabar jau patys garbaus amžiaus sulaukę Irena ir Alfonsas Mažyliai tvirtino, kad jų keturios dukterys ir sūnus rinkosi gyvenimo kelius patys, o jiek ir kiek įstengdami jiems padėjo. Tačiau, pasak tėvų, dabar jau nebeapsimoka vardyti jų įsigytųjų specialybių, nes pastaraisiais metais visi jie tapo verslininkais. Dukterys Pranciška ir Jolita darbuojasi Šiauliuose, Veronika -Panevėžyje, Marytė - Vilniuje, o sūnus Jonas su žmona Rūta - Kupiškyje.
Tėvai sakė, kad jiems smagu klausytis, kiek daug bendros kalbos tarpusavyje turi atvažiavę jų aplankyti vaikų šeimos. Senieji kartais pajaučia, kad kurį iš jų yra ištikusi ir nesėkmė, bet prastomis žiniomis tėvų nedirgina, o iš laikinų bėdų išsikapsto vienas kitam padėdami.
O jie, tėvai, laimingi, kad jaučia nuolatinį vaikų rūpinimąsi. Nėra savaitgalio, jog kuris iš jų neatvažiuotų su visomis paslaugomis - pripirkę maisto produktų, pasirengę namus aptvarkyti. O sekmadienio rytą tėvams prie durų stovi besisvečiuojančiojo automobilis, ir jiems belieka pasakyti, į kurią - Kupiškio ar Skapiškio - bažnyčią važiuosiantys.
Tėvonijos nepamiršta
Mažyliai pasidžiaugia, kad jų vaikus ir vaikaičius traukia Girvalakiai su nemažu plotu tėvonijos žėmės, keli hektarai miško, kurį jaunimas tvarko, kuriame grybauja, uogauja ar šiaip poilsiauja.
Tėvų žemės savosios dalies paveldėtojas A. Mažylis prisiminė, jog jis, ūkininko sūnus, turėjo galimybę prasilavinti, teko jam ir geležinkelio stotyje atsakingas pareigas užimti. Tačiau sovietiniais laikais, vos pradėjęs dirbti kolūkio buhalteriu, kaip buvęs lagerininkas, iš šių pareigų buvo atleistas. Bet netrukdė dirbti elektriku, dujų tiekėju, sandėlininku. Pamenu ir aš atsiliepimų apie jo atliekamas pareigas. Kolūkio vadovus ir bendradarbius glumino Alfonso gabumai ir darbštumas.
Siaurių jaunimas mėgo linksmintis
I. Mažylienė prisiminė ir savo gimtuosius Siaurius. Jaunimas pasilinksminti rinkdavosi prie Zuozų kiemo, jai irgi tekdavo akordeonu pagriežti. Turėjo ir skambų balsą, ji iki šiol yra giedotoja, dainininkė. Taip pat Naivių vienkiemio gyventoja Danutė Tviskuvienė, kaip ir I. Mažylienė, dalyvauja Naivių laisvalaikio centro etnografiniame ansamblyje “Obelėlės”. Kadangi Danutė vairuoja automobilį, tai į repeticijas Naiviuose, pasak Irenos, “vis važiuotos”.
AplankÄ— gimines Amerikoje
I. Mažylienė papasakojo, kad prieš trylika metų su dukra Maryte lankėsi pas giminaičius Kalifornijoje, o savo namuose irgi yra sulaukę svečių iš JAV. Sąsajos su užatlante, pasak Irenos, jų giminės esančios žilabarzdės. Jos tėvai, Jonas ir Marcelė Navarskai, susipažino ir susituokė JAV, Klivlende. Į Nepriklausomą Lietuvą jie grįžo jau su trimis vaikais - šešerių metų Pelynu (Albertu), ketverių -Alfonsa ir trejų - Vytautu. Lietuvoje susilaukė dar keturių atžalėlių. Vyresnieji iš jų, turėjusieji Amerikos pilietybę, vėliau į tą šalį ir išvyko gyventi. Abu broliai lietuvių bendruomenėje, kaip anksčiau ten gyvenęs ir tėvas, buvo žinomi muzikantai. Pučiamaisiais instrumentais groti dar caro kariuomenėje išmokęs šeimos galva Jonas Navarskas smagino savo ir klausytojų gyvenimą ir grįžęs Kupiškio kraštan, negalėjo apsieiti be muzikantų draugijos.
Pasak I. Mažylienės, jos tėvelio laidotuvės 1939 metais Palėvenės kapinėse buvo pirmosios su orkestro muzika. Žmonės tvirtino, kad anksčiau panašaus atvejo jų parapijoje nebuvę.
I. Mažylienės manymu, jiems visiems būdinga visuomeniškumas, ūpas kuo nors prisidėti prie krašto kultūros. Antai kraštotyriniams leidiniams apie Siaurių kaimą yra parašęs jos brolis Bronius ir sesuo Alina, o apie Girvalakius - jų dukra Marytė Žirovienė, priklausanti sostinės kupiškėnų sambūriui. .


Skaityti komentarus (1)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Algedė, Benedikta, Benediktas, Giedrė, Giedrius, Gražvyda, Gražvydas, Kalikstas, Ūdrys.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

8 991 516

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]