Kupiškėnų mintys

2020 m. rugsėjo 24 d., ketvirtadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai

 

Sveikata

AR HIGIENA IR TURGUS NESUDERINAMI?

Nida ŠULCIENĖ

2008−09−25

Komentarai3    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Nuo seno vyrauja požiūris, kad šviežiausios mėsos galima nusipirkti turguje. Svarbu ir tai, kad dėl kainos galima pasiderėti. Tačiau, ar vardan šviežesnės ir pigesnės mėsos bei jos gaminių pirkėjas nerizikuoja savo sveikata, ar visada ją parduodantys prekeiviai laikosi elementarių higienos reikalavimų?

Nemalonios staigmenos

Į redakciją užsukusi moteris pasakojo, kad ją labai nemaloniai nustebino mėsos ir jos gaminių prekiautojai "Kupiškėnų turguje".
"Pirkau kaimiškų dešrelių - pardavėja be didelių ceremonijų plikomis rankomis įdėjo jas į maišelį, paskui į popierių nusišluostė rankas ir paėmė pinigus. Nuėjau prie kito skyriaus, kur prekiaujama rūkytais mėsos gaminiais - ir vėl tas pats. Ta pačia ranka padavė lašinių gabalėlį, ta pačia - pinigus. Trečiame skyriuje istorija pasikartojo - karšto rūkymo šoninės taip pat gavau ta pačia ranka, kuri dar visai nesenai iš pirkėjo ėmė pinigus, - pasakojo savo įspūdžius moteris. - Nežinia, kur buvo pinigai, kokiomis ligomis sergantys žmonės juos turėjo, o mėsos prekiautojai be jokių skrupulų, tomis pačiomis rankomis dirba iš karto du darbus - ima mėsą ir pinigus, nesivargindami mūvėti pirštines ar bent jau su maišeliu paimti mėsos produktą".

Rūpinasi tik patalpomis

"Kupiškėnų turgaus" paviljono direktorius Vilius Valintėlis sakė, kad jie atsakingi už patalpų būklę, rūpinasi, kad jos atitiktų higienos reikalavimus, tikrina, kad atvežta produkcija turėtų dokumentus.
"Kiekvienas prekeivis, prekiaujantis mėsos gaminiais, yra pats atsakingas už prekybos procesą - mes tik suteikiame prekybos plotą. Turgus yra turgus - nėra ko norėti, nors nemanau, kad jie taip elgtųsi, - sakė V. Valintėlis. - Kaip yra prekiaujama mėsa ir jos gaminiais, turėtų rūpintis kitos tarnybos".

Skundų negavo

Pasak Kupiškio rajono maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytojos Snaigūnės Skrandauskienės, jų tarnyba tokių skundų nebuvo sulaukusi. "Mes prekyvietes tikriname du kartus per metus - tokių pažeidimų nepastebėjome. Jeigu gautume tokių pranešimų - reaguotume iš karto", - sakė S. Skrandauskienė.
Pasak veterinarijos gydytojos, atliekant patikrinimus didelis dėmesys kreipamas, ar nepažeidžiami gaminių laikymui keliami temperatūros reikalavimai, ar nėra pasibaigę prekių galiojimo terminai. Šalto rūkymo gaminiai gali būti iki + 15 laipsnių temperatūros patalpoje, o karšto rūkymo - tik vitrinose ir ne didesnėje kaip + 7 laipsnių temperatūroje.
"Jeigu mėsos gaminiai paskui dar bus termiškai apdorojami, didelio pavojaus sveikatai nėra, bet imti be specialiųjų priemonių tuos gaminius, kurie bus valgomi be papildomo terminio apdorojimo, - griežtai draudžiama”, - sakė S. Skrandauskienė.
Pasak gydytojos, už higienos taisyklių nesilaikymą veterinarijos inspektoriai gali skirti baudą iki 100 litų.

Patys kalti

Išklausiusi pašnekovų patikinimų, kad taip elgtis prekiautojai negali, - esą tai mažai tikėtina, "Kupiškėnų minčių" korespondentė užsuko pasižvalgyti, kaip yra iš tiesų.
Deja, tai, ko nepastebėjo pašnekovai, - akivaizdu ir įprasta. Prekiautojos mėsa ir mėsos gaminiais be jokių specialių priemonių ant svarstyklių dėjo lašinius, karšto rūkymo šoninę - tuos mėsos gaminius, kurių plikomis rankomis, anot maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, imti negalima, o paskui tomis pačiomis rankomis, jų net nenusiplovę, skaičiavo pinigus.
Prie kiekvieno prekystalio kontrolieriaus nepastatysi, mėsą ir jos gaminius perkame visi, todėl patys ir reikalaukime, kad prekeiviai laikytųsi bent jau elementariausių higienos normų.


Skaityti komentarus (3)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Gedvilas, Gedvilė, Gedvinas, Gedvinė, Geraldas, Gerardas, Haroldas, Ramūnas, Ramunė.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  Kupiškio krašto kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRŠTI NEGALIMA PRISIMINTI
Kroštas brungiausias: Kupiškėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Įkainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  Aukštaičių kraštas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  Požiūris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandūroje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raštas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiškėnų  |  Šėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  Mūsų žmonas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  Pilietiškumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: kupmin@takas.lt