![]() |
2021 m. vasario 26 d., penktadienis |
Reklama | Prenumerata | Naujienos | Archyvas
|
Naujienos Kroštas brungiausias Informacija Įkainiai |
AR TIKRAI Į PIENĄ PRIDEDAMA CUKRAUS?
Nuotrauka iš redakcijos archyvo Galime nuraminti – pieno, kefyro etiketėje, tiksliau toje etiketės dalyje, kuri vadinama maistingumo deklaracija, nurodytas cukrus – tai tik piene natūraliai randamo pieno cukraus, vadinamo laktoze, kiekis, paaiškina instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėjos patarėja Ilona Drulytė. Natūralus pieno cukrus – laktozė Laktozė pienui suteikia saldų skonį ir, atsižvelgiant į pieno riebumą, sudaro 30–45 procentus visų su pienu gaunamų kalorijų. 2,5 proc. riebumo piene vidutiniškai yra 88,5 proc. vandens, 2,5 proc. riebalų, 3,4 proc. baltymų, 4,9 proc. laktozės, likęs mažiau nei 1 procentas atitenka mineralinėms medžiagoms (kaliui, kalciui, fosforui, natriui ir kt.) ir vitaminams. Cukrų privaloma nurodyti ženklinimo etiketėje Nuo 2016 m. gruodžio 13 d. visose Europos Sąjungos valstybėse įsigaliojo reikalavimas maisto produktų etiketėse pateikti maistingumo deklaraciją. Maisto produkto maistingumo deklaracija – tai informacija apie maisto produkto energinę vertę ir tam tikras jo maistines medžiagas: riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukraus, baltymų ir druskos kiekį. Cukrus (dar vadinamas paprastaisiais angliavandeniais) – tai monosacharidai ir disacharidai, tokie kaip gliukozė, galaktozė, fruktozė (vaisių cukrus), sacharozė (cukrus), pieno cukrus – laktozė ir kt. Taigi, nurodyti cukraus (visų monosacharidų ir disacharidų), ne tik geriausiai visiems žinomo disacharido sacharozės, t. y. cukraus, kiekį yra privaloma. Pieno cukrus laktozė – dar vienas cukrus, disacharidas, sudarytas iš gliukozės ir galaktozės. Piene laktozės paprastai yra per 4,8 proc. (literatūroje nurodoma, kad gali būti 3,6–5,5 proc.). Žodis „laktozė“ (lot. lac, kilmininkas – lactis) reiškia pieną, o galūnė -ozė reiškia cukrų. Rauginant pieną laktozės mažėja, todėl kefyre, rūgpienyje jos yra mažiau nei piene (3–4 procentai). Laktozės netoleravimas Dalis žmonių netoleruoja pieno, nes jų organizme trūksta laktozę skaidančio fermento. Laktozės netoleravimo pagrindiniai klinikiniai požymiai yra pykinimas, vėmimas, spazminiai pilvo skausmai, pilvo pūtimas, viduriavimas. Šio fermento trūkumas gali būti įgimtas arba atsirasti po įvairių žarnyno ligų. Lietuvoje laktozės netoleruoja per 30 procentų gyventojų. Atspindės sudedamųjų dalių sąrašas I. Drulytė pastebi, kad maisto produktų etiketėje privaloma pateikti ir sudedamųjų dalių sąrašą, kuriame nurodomos visos maisto produkto sudedamosios dalys (ingredientai) pagal svorį mažėjančia tvarka. Taigi, jeigu cukraus (ar kurios kitos medžiagos) bus pridėta gaminant maisto produktą, tai atspindės sudedamųjų dalių sąrašas. Tiesa, sūrio, sviesto, rauginto pieno, grietinėlės (jei į juos nebuvo įdėta jokių sudedamųjų dalių, išskyrus pieno gaminius, maisto fermentus ir mikroorganizmų kultūras, kurie yra pagrindiniai gamybos elementai, arba druską, kuri reikalinga sūriams gaminti, išskyrus šviežius ir lydytus sūrius) ir iš vienos sudedamosios dalies sudarytiems maisto produktams (pvz., pienui), jei pavadinimas sutampa su sudedamosios dalies pavadinimu, sudedamųjų dalių sąrašo pateikti neprivaloma. Taigi, etiketėje nurodytas maisto produkto pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas ir maistingumo deklaracija yra ta informacija, kuri padės suprasti, kokios produkto maistinės savybės ir ar buvo į jį pridėta cukraus. Kaip žinia, per gausus cukraus vartojimas nėra palankus sveikatai. Kai kurie Lietuvoje parduodami pieno produktai yra tokie saldūs, kad prilygintini desertams – per įvairius pasisakymus teigė Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, pateikdamas tokius pavyzdžius kaip geriamasis jogurtas, saldūs varškės sūreliai. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena, kad daugiausia cukraus suvartojama su sudėtiniais maisto produktais (ypač gėrimais ir saldumynais), į kuriuos pridėta sacharozės (cukraus) ir krakmolo hidrolizatų (pvz., gliukozės ar fruktozės sirupo). Jei mityba racionali, žmogus neserga tam tikromis ligomis, natūraliai piene, vaisiuose ir daržovėse randamas cukrus grėsmės sveikatai nekelia. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto inf.
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas. |
Skalsu kalbos Savaitės klausimas |
Vardadieniai Vasario 26 d. - Aleksandra, Aleksandras, Aleksas, Aleksė, Aleksius, Aleksys, Alė, Aurimas, Izabelė, Joginta, Jogintas, Jogintė, Sandra. |
|
Jūs esate šios svetainės lankytojas |
Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.
|
|
![]() |
UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89. Elektroninis paštas: kupmin@takas.lt |