Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Rezervuota jaunimui

REGIONINėSE MOKSLO įSTAIGOSE PAKLAUSIų SPECIALYBIų APSTU

Raimonda MIKUÄŒIONYTÄ–

2017−05−10

Komentarai0    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Nuotrauka iš redakcijos archyvo
Sužinok, mąstyk, rinkis

Keletą metų viešai daug kalbama, kad svarbu įgyti paklausią rinkos profesiją. Lietuvoje yra patvirtinti sąrašai profesijų, kurių trūksta labiausiai. Staigmenų čia nėra – reikia informacinių technologijų specialistų ir įvairias pramonės technologijas išmanančių darbuotojų. Jaunuoliams patariama rinktis tokią specialybę, kuri iš tiesų būtų miela, įdomi, ir darbuotojas galėtų siekti ir pasiekti gerų rezultatų. Be to, jaunimas, prieš pasirinkdamas studijas aukštosiose mokyklose, skatinamas mokytis profesinėse mokyklose, kad įgytų specialybes.


Rinktis atsakingai

Visai Europai aktualus glaudesnis universitetų ir pramonės bendradarbiavimas siekiant didesnio regiono konkurencingumo – apie tai garsiai kalbama, ieškoma sprendimų aukščiausiu lygiu. Toks bendradarbiavimas būtinas, jei norima rengti tokius specialistus, kurių trūksta darbo rinkai.

Lietuva irgi turi gerų šios srities pavyzdžių – į šalies aukštųjų mokyklų tarybas patenka ir verslo atstovai, verslas ir universitetai kviečiami kartu dirbti mokslo, studijų ir verslo slėniuose.

Jaunuoliams patariama, kad prieš renkantis būsimą specialybę, reikėtų atsakyti į klausimą, ar tikrai nori dirbti pasirinktoje srityje. Reikėtų vengti rinktis specialybę vien dėl to, kad ji yra madinga ar „prestižinė“. Tiesiog pamąstyti, ar būsimas darbas bus įdomus, ar sugebėsi tą darbą atlikti gerai. Būtų tobula, jeigu būtų sudarytos sąlygos susipažinti su konkrečiu darbu ir sužinoti, su kokiomis užduotimis susiduria būtent konkrečios specialybės darbuotojas.

Pasirašę sutartį

Geru bendradarbiavimo pavyzdžiu galima laikyti Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPAR) bei Panevėžio kolegijos pasirašytą sutartį. Ją pasirašė Panevėžio PPAR generalinis direktorius Visvaldas Matkevičius ir Panevėžio kolegijos direktorius Gediminas Sargūnas.

Pasak V. Matkevičiaus, ne vienerius metus konstruktyviai bendradarbiaujama su Panevėžio kolegija. „Džiaugiamės, kad vis daugiau kolegijos parengtų specialistų įsidarbina Panevėžio regiono įmonėse. Tai tik parodo, kad aukštosios mokyklos absolventai yra puikiai parengti, įgiję geras profesines žinias. Pasirašyta sutartis įpareigos dar aktyviau dalyvauti kolegijos veikloje“, – kalbėjo Panevėžio PPAR generalinis direktorius V. Matkevičius.
Pagal pasirašytą sutartį Panevėžio PPAR ir Panevėžio kolegija susitarė bendradarbiauti plėtojant mokslo taikomąją bei praktinę veiklą, tobulinant kvalifikaciją, pagal galimybes bendradarbiauti projektinėje veikloje.

V. Matkevičius aiškino, kad profesinio rengimo centruose besimokantys jaunuoliai skatinami praktiką atlikti gamybos įmonėse. „Jie praktiškai susipažįsta su būsima profesija. Be to, studentai vykdo ir tiriamuosius darbus, kur atsiskleidžia jų darbiniai įgūdžiai, pasirinktų profesijų supratimas. Taip pat verslo atstovai glaudžiai bendradarbiauja su profesinio rengimo centrais, kolegijomis bei technologijų ir verslo mokyklomis. Bendradarbiavimas turi įtakos, kad atsirastų naujos programos. Jas įdiegus mokslo įstaigose sudaromos sąlygos mokytis naujų perspektyvių specialybių“, – sakė Panevėžio PPAR generalinis direktorius.

Tęsia mokslus kitur

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorė Lina Kaušakienė patvirtino, kad įstaiga bendradarbiauja ne tik su Panevėžio PPAR, bet ir su Panevėžio, Utenos teritorinėmis darbo biržomis. „Glaudus bendradarbiavimas – naudingas, nes sužinome, kokių specialybių trūksta. Juk mūsų mokykloje mokosi ne tik jaunimas iš Kupiškio rajono, bet ir iš Pasvalio, Biržų, Rokiškio, Anykščių rajonų. Pavyzdžiui, 2016 metais tęstinius mokslus mokykloje baigė 303 asmenys. Iš jų 105 buvo siųsti iš Panevėžio ir Utenos teritorinių biržų kelti arba keisti kvalifikaciją, o 198 – tą darė už savo lėšas“, – aiškino L. Kaušakienė.
Ji sakė, kad mokslo įstaigoje diegiamos naujų ir šiuo metu patrauklių specialybių programos.

Pasak jos, įrengus bazę mokykloje bus galima įsigyti B kategorijos vairuotojų pažymėjimus. „Patobulinus mokymo bazę pradėsime rengti traktorininkus, nes įdiegta TR1, TR2 ir SZ kategorijos traktorininkų rengimo programa“, – vardijo naujoves mokslo įstaigos vadovė.
Direktorė pasidžiaugė, kad net 34 absolventai, baigę mokslus jų mokykloje, toliau mokėsi kolegijose ir universitetuose.

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorė L. Kaušakienė papasakojo, kokios profesijos populiariausios mokslo įstaigoje. „Populiari specialybė – apdailininkai-statybininkai. Mokosi per 100 jaunuolių. Technikos verslo darbuotojų specialybę studijuoja 64 moksleiviai, socialinių darbuotojų padėjėjų specialybės mokosi 98 asmenys. Populiari suvirintojų specialybė. 26 mokiniai baigė šiuos mokslus, o 29 dar mokosi. Prie populiaresnių priskirčiau prekybos įmonių vadybininkų padėjėjus, virėjus, apskaitininkus-kasininkus. Iš viso šių specialybių mokosi 112 jaunuolių. Žinoma, mokykloje yra ir nepopuliarių specialybių. Iš tokių būtų padavėjai-barmenai. Mokosi tik 9 jaunuoliai“, – sakė ji ir tvirtino, kad atliekama analizė ir nepopuliarių specialybių atsisakoma.
Anot L. Kaušakienės, paklausios – informacinių technologijų specialybės, todėl galvojama ir apie kompiuterinių tinklų operatorių specialybę.

Stebi darbo rinkÄ…

Kad bendradarbiaujama su verslu, teigė ir Panevėžio profesinio rengimo centro (PRC) projekto vadovė Jurga Kanoverskienė. „Bendraujame su verslo atstovais ir stebime darbo rinkos poreikius. Be to, bendradarbiaujame ir su darbo birža. Aiškinamės, kokių specialybių poreikis didžiausias“, – sakė projekto vadovė.

Anot J. Kanoverskienės, studijas mokslo įstaigoje renkasi jaunuoliai iš viso Panevėžio regiono. „Čia mokslus kremta ne tik panevėžiečiai, bet ir jaunuoliai iš Kupiškio, Pasvalio, Rokiškio ir kitų Panevėžio krašto miestų. Merginos dažniausiai mokosi grožio specialybių. Tai kirpėjos, higieninė kosmetika, o vaikinai renkasi elektromechanikų, technikos priežiūros, verslo darbuotojų, automobilių mechanikų, kompiuterių įrangos ir kompiuterių tinklų derintojų bei mechatronikos specialybes“, – skaičiavo populiarias specialybes J. Kanoverskienė.

Panevėžio PRC projekto vadovė aiškino, kad populiarios tampa ir su žemės ūkiu susijusios specialybės. „Ruošiame aplinkotvarkos darbuotojus. Atsigauna su statybomis susijusios specialybės. Jaunuoliams siūlome mokytis staliaus-statybininko, apdailininko-statybininko, staliaus amato. Minėtas specialybes siūlome mokytis 16-mečiams, neturintiems išsilavinimo. Baigę mokslus jie įgis ir specialybę. Beje, mūsų įstaigoje nėra amžiaus ribos. Įgyti profesiją gali ir garbingo amžiaus sulaukę asmenys. Juolab kad centre rengiami kvalifikacijos kursai“, – apibūdino specialybes J. Kanoverskienė.
Ji sakė, kad gegužę į PRC tinklalapį bus įkelta medžiaga „Nuo amato iki verslo“, kuri bus naudinga ieškantiems specialybių žmonėms.
Pasak PRC projekto vadovės, mokslo įstaiga siūlo ir naują – masažuotojo specialybę. „Studijos vyksta antrus metus. Šią specialybę mokytis gali baigę 12 klasių. Ši specialybė labai populiari tarp baigusiųjų mokslus kolegijoje. Jie pas mus kelia kvalifikaciją“, – aiškino J. Kanoverskienė.
Pasak projekto vadovÄ—s, PRC Å¡iais metais studijuoja 1 168 jaunuoliai.

Diegia naujas programas

Panevėžio kolegijos direktoriaus pavaduotojas studijoms Ričardas Kliminskas tvirtino, kad studijas aukštojoje mokymo įstaigoje renkasi jaunuoliai iš viso Panevėžio regiono. „Labai populiarios sveikatos mokslo studijos. Galima rinktis bendrosios praktikos slaugytojų, burnos higienos, kineziterapijos, grožio terapijos studijas. Nepraranda populiarumo socialiniai ir inžinieriniai mokslai, nors informatikos specialybę galėtų rinktis ir daugiau jaunuolių. Mielai renkamasi studijuoti verslo-viešosios, logistikos vadybos ir buhalterinę apskaitą, populiari ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programa“, – vardijo studijų programas R. Kliminskas.

Direktoriaus pavaduotojas studijoms teigė, kad tamprūs ryšiai jų mokslo įstaigą sieja su darbo birža ir Panevėžio PPAR. „Vyksta forumai, kuriuose verslo atstovai pateikia savo siūlymus programoms ir, žinoma, specialybių poreikį. Šiuo metu yra tvirtinamos trys naujos studijų programos – kelių inžinierija, skubioji medicinos pagalba ir tarptautinis verslas. Tikimės, kad šios naujos studijų programos bus populiarios ir jas studijuoti jau bus galima nuo rudens“, – sakė R. Kliminskas.

Kupiškyje populiarios profesijos

Panevėžio teritorinės darbo biržos duomenimis, Kupiškyje nedarbo lygis pamažu mažėja: balandžio 1 dieną buvo 13,5 proc., o gegužės 1 dieną – 12,7 proc. Per mėnesį nedarbo lygis sumažėjo 0,8 proc. Lietuvoje nedarbo lygis gegužės 1 dieną – 7,9 proc., o Panevėžio regione – 9,1 proc.

Teritorinės darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė pateikė informaciją, kokios profesijos patraukliausios Kupiškio rajone. Tai specialistai su aukštuoju universitetiniu ar neuniversitetiniu, aukštesniuoju išsilavinimu – verslo konsultantai, vidaus ligų gydytojai, bendrosios praktikos slaugytojai, buhalteriai, pardavimo vadybininkai, administratoriai.

Darbininkai, turintys profesinį pasirengimą: siuvėjai, suvirintojai, šaltkalviai, vairuotojai ekspeditoriai, virėjai, pardavėjai kasininkai, betonuotojai, metalo suvirintojai bei pjaustytojai elektra ir dujomis, medienos apdirbimo mašinų operatoriai, plataus profilio staklininkai, traktorininkai, tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojai, plataus profilio statybininkai.


Skaityti komentarus (0)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Morkus, Oskaras, Tolys, Tolmantas, Tolmantė, Vygandas, Žadgailas, Žadgailė, Žadmantas, Žadmantė, Žadmina, Žadminas, Žadminė.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 009 025

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]