Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 24 d., trečiadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Iš ESmės

GYVENTOJAI NORI GERTI šVARų VANDENį IR TURėTI šIUOLAIKINę KANALIZACIJą

BanguolÄ— ALEKNIENÄ–

2010−07−22

Komentarai1    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Kupiškio rajono savivaldybės administracija kartu su partneriu UAB „Kupiškio vandenys“ 2009 m. spalį pradėjo įgyvendinti projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Kupiškio rajone“ pagal Europos Sąjungos Sanglaudos skatinimo veiksmų programą. Projekto įgyvendinimui skirta 14 731 373,34 Lt parama (88,00 proc. projektų išlaidų): ES fondų lėšų – 13 180 702,46, Lietuvos valstybės biudžeto lėšų – 1 550 370,88 Lt. Projekto vykdytojas – Kupiškio rajono savivaldybės administracija – projekto įgyvendinimui skirs 2 012 626,66 Lt (12,00 proc. projekto išlaidų). Šio projekto tikslas — viešai teikiamo tinkamos kokybės geriamojo vandens ir tvarkomų nuotekų paslaugos išplėtimas Kupiškio ir Aukštupėnų aglomeracijose, bei nuotekų valymo įrenginio rekonstrukcija Kupiškyje.
Pasidomėjome, kaip šį projektą vertina kupiškėnai, pro kurių gatves bus tiesiami vandentiekio ir kanalizacijos tinklai, kada tie darbai bus užbaigti. Pradėjus įgyvendinti šį projektą Lauko, Topolių, Muziejaus, Kalkyno, Kapų, Piliakalnio, Kalnelio, Dolomitų, Palėvenės gatvių gyventojai susidūrė su šiokiais tokiais nepatogumais – buvo išraustos jų gatvės, teko klampoti purvynais. Tačiau žmonės neburnojo. Perspektyva užbaigus tuos visus kasinėjimus namuose turėti vandentiekį, o kai kur ir kanalizaciją – tikrai buvo ir yra viliojanti.
Tačiau ne viskas vykdant šį projektą einasi kaip iš pypkės.
Jaučia skriaudą
Antai užkalbintas Dolomitų gatvės gyventojas Vidmantas Kalkys tiesiai šviesiai pareiškė, jog šis projektas pradėtas ne nuo to galo. Ūkiškiau būtų pirmiausia įvesti kanalizaciją, o tik po to – vandentiekį. Anot vyriškio, Dolomitų g. liko gal 4 namai, kur vesti kanalizacijos pagal šį projektą nenumatyta. Savivaldybėje aiškino, jog taip yra dėl to, kad nebeužtenka finansavimo. Tiesa, gyventojams yra galimybė prie kanalizacijos magistralinių tinklų prisijungti nutiesus atšaką į Povilo Matulionio g. Tačiau tai labai brangu, nes didelis atstumas. Gyventojams mokant tik 50 proc. reikiamos tiems darbams atlikti sumos, susidarytų apie 20 tūkst. litų. „Be kanalizacijos tikras vargas. Kas ketvirtį reikia rūpintis, kad būtų išvežtos nuotekos. Už 1 kub. m jų išvežimo reikia pakloti maždaug po 30 Lt. Nemanau, jog už kanalizuotą vandenį tektų daugiau mokėti nei dabar už nuotekų išvežimą. Viską atpirktų patogumas“, - buvo įsitikinęs pašnekovas.
V. Kalkys sakė, jog jie, tų kelių Dolomitų g. namų gyventojai, tikrai jaučia
skriaudą. Kodėl vieniems tie kanalizacijos šulinėliai įrengti vos ne palangėje
ir praktiškai įsivesti kanalizaciją į namus nieko nekainuoja, o jie turi pakloti
tūkstančius šiems patogumams.
Dėl šulinėlių nesitarė
Muziejaus g. gyventojas Alfonsas Varna sakė, kad vandentiekį pusiau savo ir pusiau Savivaldybės lėšomis jie yra įsivedę gal prieš kokius septynerius metus. Kitaip jau nebegalėję gyventi, nes šulinys vis išsekdavo, net dėl menkesnės sausros. Vyriškis džiaugėsi, kad netrukus savo name turės ir kanalizaciją. Tačiau jis kritiškai vertino kanalizacijos šulinėlių išdėstymo projektą. „Su žmonėmis jo gatvėje projektuotojai nepasitarė, kur tuos šulinėlius įrengti. Ne visiems bus patogu nuo jų atšaką iki namo nutiesti. Prireiks papildomų lėšų išdraskytai kiemo dangai sutvarkyti. Tiesdama kanalizacijos vamzdį negali kampo daryti, jo išraityti“, - aiškino pašnekovas.
Lengvins buitį
Pas savo tėvus į Kalnelio g. užsukęs Rimantas Juška sakė, kad vandentiekio šulinėliai šioje gatvelėje jau įrengti. Belieka iki namo nusitiesti jo įvadą. Šioje vietoje gyvenantys žmonės ilgai buvo priversti gerti prastą šulinio vandenį, o sausringesniais metais ir jo šuliniuose ant kalnelio nebelikdavo. „Būtų gerai čia gyvenantiems ir kanalizaciją turėti, bet girdėjau, jog Kalnelio g. bus tik vandentiekis. Iš pradžių gerai ir tiek, ypač vyresnio amžiaus žmonėms“, - išsakė savo nuomone vyriškis.
Topolių g. gyventojai Irutei Januškienei vandentiekio labiausiai reikia dėl vandens kokybės, nes sodybos šulinio vanduo prastokas. O šiaip tai ir dabar name yra įvesta vietinė kanalizacija ir vandentiekis. „Gal prisijungus prie miesto tinklų bus patogiau gyventi bei buitį tvarkytis čia gyvensiančiai sūnaus šeimai. Visgi šulinys – nepamainomas dalykas laistant daržą“, - kalbėjo moteris. Jos kaimynė Jadvyga Balaišienė būsimais savo buities pokyčiais džiaugėsi. Ji mananti, kad gyvenimas turėtų palengvėti. Atkris fekalijų išvežimo problema. Moteris pasakojo, kad iš pradžių jai nepatiko numatyta plane kanalizacijos šulinėlio vieta. Tačiau pavyko išsireikalauti, kad jis būtų kelis metrus patrauktas. J. Balaišienė tvirtino, kad būsimi mokesčiai už vandentiekį ir kanalizaciją, jos negąsdina. Dėl tokių dalykų ji jokiu būdu neatsisakytų patogumų. Be to, moteris vylėsi, kad gal ateis geresni laikai ir ta įvairių mokesčių našta nebebus tokia sunki.
Specialisto komentaras
Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas sakė, kad šių metų spalį planuojama šį projektą užbaigti. Iki to laiko reikės ne tik nutiesti vandentiekio ir kanalizacijos tinklus minėtose gatvėse, bet ir rekonstruoti nuotekų siurblinę Pakalnės, Pergalės ir Malūnų gatvėse.
Pasiteiravus, ar Dolomitų g. tų keturių namų gyventojai kada nors galės nusitiesti be didelių išlaidų buitinių nuotekų tinklus prie magistralinės linijos, M. Šalkauskas sakė, jog šis klausimas kol kas lieka atvirs. Be to, jis ir techniškai nėra greitai įvykdomas. Kokį procentą už atliekamus darbus turėtų mokėti gyventojai, panorę nusitiesti kanalizacijos ir vandentiekio tinklus, yra nustačiusi rajono Taryba. Tad jos valia ši tvarka gali ir keistis. Viskas priklauso nuo finansinių galimybių.
M. Šalkauskas taip pat sutiko su tuo, jog Muziejaus g. projektuojant kanalizacijos šulinėlių išdėstymą, galima buvo tai paderinti ir su gyventojais. Gal ne viskas gerai išėjo ir dėl to, jog projektuotojai po tą gatvę žvalgėsi žiemą. Tačiau idealiai visų norai vis tiek nebūtų buvę patenkinti.
Skyriaus vedėjas patvirtino, jog tikra tiesa, kad pagal šį projektą ne visiems šalia vandentiekio vedama ir kanalizacija. Kalnelio, Kalkymo ir Piliakanio g. kanalizacijos tinklai nebus tiesiami. Kodėl taip atsitiko?
Rengiant 2004 m. šio projekto galimybių studiją keliems rajonams, buvo nustatyta 1 m vandentiekio ir kanalizacijos tinklų nutiesimo kaina. Realiai tas įkainis buvo dar šiek tiek padidintas. Pagal tą kainą buvo apskaičiuota, kokio ilgio galima nutiesti vandentiekio ir kanalizacijos tinklus, už numatytą projekto finansavimą. Minėtose gatvėse kaip tik ir nebeliko lėšų kanalizacijai.
Kupiškyje ir Aukštupėnuose iš viso yra nutiesta maždaug po 6 km vandentiekio ir kanalizacijos tinklų.
M. Šalkauskas sakė, kad lėšų stygius pakoregavo ir tolimesnius infrastruktūros rajone gerinimo planus. Apie 2005 m. rajono Taryba buvo patvirtinusi šio projekto net tris etapus, kurie turėtų būti įgyvendinti per 2007-2013 m. Dabar kol kas vyksta tik pirmojo etapo darbai. Kai viskas pabrango, apie kitus etapus nebekalbama. Tad Noriūnų, Šimonių, Subačiaus ir kitų rajono vietovių gyventojai tebelaukia vandentiekio ir kanalizacijos. Ko gero, ateityje ir europinė parama gali būti mažesnė nei šiuo metu.
Skyriaus vedėjas priminė, jog gyventojai, norintys nusitiesti vandentiekio ir kanalizacijos tinklų atšaką, turi savo lėšomis pasirengti atitinkamą projektėlį ir atlikti kitus darbus. Rajono Taryba tik atleido minėtų gatvių gyventojus nuo mokesčio už leidimą kasinėti, jei prireiks, viešojo naudojimo žemėje. Aišku, tai nedideli pinigai, bet vis šiokia tokia lengvata. Tokių leidimų kasinėti savo namų valdoje nereikia.


Skaityti komentarus (1)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Egbergas, Ervinas, Ervina, Fida, Fidelija, Fidelis, Fidentas, Fidė, Gražvyda, Gražvydas, Kantmina, Kantminas, Kantminė, Kantrimas, Kantrimė, Kantvainas, Kantvainė, Viltrūda.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 006 287

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]