Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

„Pasikalbosykim“

Iš MONO VAIKYSTAS PRISMINIMų

Danutė Petrušauskienė

2014−10−02

Komentarai5    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Valio Staburo nuotrauka
Tadu mon buvo 7 matai, gyvanom Byčių ūlyčioj, o visa atomanu, kėp šindei. Tais matais mono tėvėliai buvo apsijėmį lunkoj ganyt Byčių kolkozo avalas. Avėlių buvo didelis pulkas – gol pusuntro šimto. Pavoserį, kė pasibaigė mokslo matai, no pot biržėlio pradžios lig rugpjūčio pabaigos, par visų vosarų, mon tako pėmanas dalia. Motuta (kadu ir tėvėlis) unksti ryto, vos saulai patekėjus, išgena avalas iš pakupas klojimo, kur jos parnokt būdavo, lunkon ir pakol avalas sočiai prėda, ganydavo. Jau kė avalas sočios, atgindavo arčiau mūsų kolno, prė sodželkėlas, pagirdyt, o tadu romios avalas suguldavo.

Nieko nelaukdama, motuta prėš kolnų pareidavo namo, mani pakėldavo ir kai kų įdėjus paviržio išlaisdavo lunkon avėlių ganytų, o pati skubydavo ruoštis ir taisyt šeimynai pusrytį. Kė visi pavolgydavo ir skirstydavos prė darbų, motuta įdadavo tarbalan volgymų visai dienai ir padovus venais matais jaunėsniom mono brolaliui išlaisdavo lunkon, kad nunaštų ir mon padatų ganytėn. Saula jau būdavo gerokai paskėlus, gol par du sprindžius virš bažnyčios bokštų, ir mono okys jau kuris laikas padatos ton pusan, iš kur laukdavau atainunčio savo brolio. Ne tik pusryčio noradavos, kiek jo laukdavau, kad padat ganytėn. O jau pusryčio skanumas! Visadu suvolgydavom visa, o unt povakarį ir bliūdelius išlaižydavom. Ir tėp kasdien, par visų vasarų.

Alia nobodu tai ratai kadu būdavo, bo mas prismislydavom visokiausių dalykų. Atomanu, buvom prisprotinį kelias avalas ir vienų ovinų, už duonos plutalį galadavom ramiai pasjodinėt. Būdavo, ataina avalas duonos prašytų, tai jom po mažučiukų šmoteliukų atlaužiam, o potys tik strykt – ir jau raiti, už vilnų įsikabinį jojam. Pajodinėjam, pajodinėjam ir vėl duonos šmoteliukų tai avalai už dorbų paduodam.

Arba, jėgu avalas kur rimsta netoli Galukupio, tai mas prisirūgštiniaujam po tarbalį, o jau unt rytojaus motuta išvarda skanios rūgštimienas, kartais ir skilundžiu pagordina. Tik bada, kad rūgštymai grait pėrauga, ir vėliau nebaskonūs pasdarydavo, tadu jau ir nebėrenkam.
Tėvėlis buvo išmokinįs mumi sukt dūdalas ir, kol būdavo atšokus žilvičio žėva, prisisukdavom visokiausio didumo ir ilgumo dūdėlių, su vienu, dviem ar nėt keliom skylalam. Žėdna dūdala vis kitokį balsų turadavo. Tai grodavom potys sau par visų dienų, o kė nusbosdavo dūduot, tadu ir padainuodavom potys sau, nu ir avalam pasrodymus ištaisydavom.

O koks smagumas būdavo, kė prasdadavo uogos... Pirmiausia, apė švintų Untonų – rosdavom žėmogių. Žėmogės augo kalni, palei jėvalį ir pakalnaj, pačioj akmenytaj – palei okmenis. Žėmoges suvardavom unt smilgų ir vakari parsnašdavom namo vakarienai su pienu visų saujų smilgų su žėmogėm. Poskum rosdavom aviečių. Jos augo palieknaj, unt vieno kalnalio netoli ųžolo. Unt liepos pobaigų palei Kupų ar Lavenį rosdavom gėrvogių. Gėrvoges lingviausia būdavo rinkt brendunt par upį, palei kruntų, tadu mažiausiai blauzdas apsidraskydavom, bo gėrvogių virkščios baisiai droskos, o vaikai vosarų visadu basi lakstydavo. Gėrvogių pardėn pririnkdavom kadu litrų, kadu kiek daugiau ir do potys sočiai prisvolgydavom. Motuta būdavo išvarda gervogienas, o poskum mas su blynais kirsdavom, net ausys lapsadavo. Unt rudenį, vosaros pabaigoj, palei Lavenį, o ir Liekni, palei Svidėlių brostų, būdavo riešučių. Mas kė tik galadavom, vos avalam sugulus, lakdavom pasmainydami katras – riešučių, katras – avėlių žiūratų. Prisrinkdavom pilnų starblį ir kešenas priskumšydavom, o poskum gliaudydavom unt pliokščio okmenio sutūpį.

Kė pradadavo dygt grybas, mas žinojom, kur ir kokios grybas dygsta. Liekno pradžioj, palei drabulas, būdavo raudonikių, liekno aikštalaj, palei bolų po beržėliais, augo lėpšiai, palei Svidėlių brostų, po lazdynais, kur didžiasai baržas augo, rosdavom ir baravykų, ir voveruškų, o jau ūmėdžių prisrinkdavom visokių spalvų, rosdavom kazlėkų, paųžuolių ir vienų kitų paliepį. Vakari parsinašdavom namo, motuta nutaisydavo, o unt rytojaus pasmožydavo su švėžiom bulbom ir skilundžiu. Volgyk neatsivolgydamas, tėp gardu būdavo, mas sakydavom: „Tėp gardu, kad možna ir liežuvį sykiu prarytėn...“

Povakariu, kė avalas guldavo untro pogulio, par potį viduvasarį ratai kadu, alia takdavo, Kupoj kilbukų su skarali prisgaudyt, arba prigaudydavom kokion blėšinan minogų, tokių unt gyvatalas panašių nedidelių žuvėlių. Tikro jų pavadinimo po šiai dienai nežinau, o ir, teisybį pasokius, nikdi to jų tikro pavadinimo netako jieškot. Kilbukus, katrė didesni, mum pakėpdavo unt patalnios ir mas skaniausiai sučiulpydavom su pyragu, o drabnučius ataduodavom katam. Minogus suliuobdavo paršam, kad gardasna masa būt.

Gonam avalas dvi vosaras. Kė dabar pamisliu, tai buvo potys gražiausi, potys laisviausi ir potys sveikiausi matai mono gyvėnimi. Alia kiek mas par tos matus visako išmokom! Kėp mas su broliu tordavom! Kų vienas sumislia, kitas visadu pritars ir, kų vienas dirba, kitas visadu podada.

Didžiausias nuotykis par visų gonymo laikų mum buvo, kadu mas užmiršį avalas visų pusdienį vėžiovom. Tadu ir prisvėžiovom, ir strioko gerokai turėjom, bo par tos vėžius pragonam avalas. Vėžiovimas buvo untrų gonymo vosarų. Vienų kartų atnašdamas mon volgyt, brolalis atonešė ir gėrų navydnų, katros laukėm kelias nedėlias. Mas buvom prošį tėvėlio, kad laistų mumį Kupoj pasvėžiaut, kė suguls avalas. To čėsu Kupoj buvo ba tolko daug vėžių. Po kiekvienu okmeniu po kelius tupadavo. Motutas prošėm – to iš karto pasokė, kad vėžiaut galasta tik tadu, kė tėvėlis lais. Dabar undo šoltas, liepa pakintėt, kė bus šilčiau. Ir kintėjom, ir laukėm. Taigi, vienų rytų atolakia tėkinas mono brolalis su volgymu ir nenustygsta vietoj, nėt mirga, kėp jom rodu šitų navydnų pasakytėn. Bavolgunt viskų išsokė, kėp jom tėvėlis dova laidimų: „Kė suguls popiet avalas, unt povakarį, galasta bant kiek Kupoj pasvėžiaut.“ Laukiam – nesulaukiam, kadu tos avalas prės ir nurims, kadu suguls ir kadu mas galasma Kupoj pasvėžiaut. Kė saulala pakrypo vakarop, sugula ir mūsų avalas. Nieko nelaukdami nulakėm Kupon. Kupoj undenio būdavo sulig kėliais, o kur giliau, mas tinoj nebridom. Turėjom ir tarbalį vėžiom susdėt, kad būt lingviau, unt ilgo šniūrėlio prisrišį aplink juosmenį galajom vandeniu vilkt. Pradėjom vėžiaut no tos vietos, kur pakupy sugula avalas, ajom prėš undenį, kad būt pasauliui ir geriau vėžiai matytųs. Vėžiovimas ajos lingviai, sutaram su broliu, kad gaudysma po dėšimtį, tadu tarbalį nešiot imsma kitas. Smagumas neišpasakytas! Pokeli okmenį, kad ir viškum nedidelį, guli didžiausias vėžys, plačiausias žnyplas išskėtįs. Tik už nugarytas capt – ir tarbalan. Brendam Kupu, vėžiaujam paskalbosydami ir vis skaičiaus taikom nepamėst. Atrodžia, sustojo laikas. Viškum užmiršom avalas, tik gaudom vėžius, tik kraunam tarbalan. Kėpmat tarbala pilna, o vėžių devynios galybas. Įkalbajau brolį nusmaut viršutinas kėlnias, bo vis tiek jos, kad nesušlapt, buvo vidurin šlaunų užraitytos. Užumezgėm kiškų galus, sukrovam iš tarbalas vėžius ir do vietos liko. Mas vėžiaujam toliau, brendam prėš undenį, o kė buvo pilnos kėlnios vėžių prikrautos, mas tik tadu pamotam, kad nubridom vos ne lig Ladziuko namų, o ir avalas tik tadu prisiminam. Išlipam abu iš undenio ir pustekiniai paslaidam su visais vėžiais atgalio, unt savo avalas.

Saula jau viškum prė pot žėmas, baigia nuslaist. Pakol posėkėm tų vietų, kur gulajo avalas, saula ir nuslaida. Jau prėtemyta. Žiūrim, kad mūsų avėlių tinoj, kur palikom, nėr nė kvopo. Nusgundom abu, jau ir ošaros počios birėt pradėjo, kė pamisliom, kad dabar tai mum bus... Pastovėjom, pastovėjom, pamisliom, kur golia būt mūsų avalas. Tik girdžiam, kad mumį motuta no kolno šaukia graičiau ait namo. Nebažinau, nei katras pirmas sumisliom, kad dėl švintos ramybas nulaktumam lig pakupas klojimo pasižiūratų – mažu kai kas suvora avalas, mažu jos tinoj jau yr. Pustekiniai, kėlnias pilnas vėžių timpiam abu suskabinį prėš kolnų lig klojimo. Oi, kokia loima! Nėt raudot iš džiaugsmo norėjos – avalas počios suvėjo klojiman, mum tik duris baliko uždarytėn ir basliu paspirtėn.

Pareinam namo ir jau trupčiukų neramu doros, kų mum pasakis tavai, kė sužinos, kad no povakario avalas buvo poliktos vienos, kad jos počios ir klojiman parėjo. Aišku, kad ir potys golia suprost, bo vėžių šitiek prigaudam. Sumisliom, kad raikia vėžius parodyt tik pridėjus apypilnį tarbalį, o kėlnias su kitais vėžiais raikia kai kur pakavot. Kėp toram, tėp ir padoram. Ošei su tarbali nuvėjau tiesiai gryčion, o brolis savo kėlnias su vėžiais pokišė prėmanaj po kopėčiom. Pats atrodys kitas kėlnias apsimova ir atajo gryčion, kė mas jau prė stolo vakarienį volgėm.

– Kėp sėkės? – paklausa tėvėlis. – Ešė apypilnį tarbalį privėžiovį.
– Vaikai atonešė apypilnį tarbalį privėžiovį, – už mumi atsokė motuta.

Tuom ir viskas pasibaigė. Po vakarienas visi ajom mėgot. Mas prisvėžiovį, kiti po vosaros darbų pavargį grait ir sumigo. Noktį prabudo tėvėlis, kad prėmanaj kažkas dadas: nei ti voikšto kas, nei ti kas šloma, nei ti kalba kas. Užudegė žiburį ir aina žiūratų, kas prėmanaj. Atidora duris ir nusgundo – pilna prėmana kruta, šloma, krabžda – vėžių. Paliko jė tas brolio kėlnias ir ajo pasvoikščiotų. Susama tėvėlis visus tos vėžius puodan no prėždos pajėmįs, o ryto motuta kūra pėčių ir visus vėžius išvira. Buvo sočiai pavolgyt visai šeimynai. Tiktai tėvėlis nesuproto, kom mas po kopėčiom kavojom vėžius, jėgu jau prigaudam, tai visus ir raikė ataduot iš karto. O mas buvom sutorį tylat ir visos taisybas nesakyt. Ištylajom.

Gol kitiem ir užsimiršo tas mūsų vėžiovimas, alia ošei po šiai dienai atomanu, kėp tadu buvau nusgundus, kad par vėžius pragonam avalas, kėp bijojau, kad unt mumį nesbart namė už tatai, kad užmiršom savo dorbų. Ilgai buvo neramu, kad mas nepasokėm visos taisybas, kėp buvo. Tėvėlio buvo švintai išmokinta: „Duona možna atidėt rytojui, o tik ne dorbas. O dorbų, katrų prodedi, pati turi ir pabaigt, nevalia pasmėst nebaigus. Skalsiausia duona patės uždirbta.“

Pinkiolikti matai, kėp tėvėlis silsias Aukštupanų kalnaly, o jo pamokinimai gyvi ir šindei.


Skaityti komentarus (5)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Morkus, Oskaras, Tolys, Tolmantas, Tolmantė, Vygandas, Žadgailas, Žadgailė, Žadmantas, Žadmantė, Žadmina, Žadminas, Žadminė.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 008 765

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]