Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 20 d., šeštadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

„Pasikalbosykim“

A. E. MARKEVIčIÅ«TÄ—: €ŽAÅ¡ VISADA GALVOJAU, KIEK DAUG GALIU PASAKYTI žMONÄ—MS€Œ

Ingrida NAGROCKIENÄ–

2014−09−18

Komentarai3    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Aliutė Elena Markevičiūtė labai norėjo būti žurnalistė. Bet ja ir netapusi rašymo skapiškėnė nemetė.
Linos MatiukaitÄ—s nuotrauka
Skapiškyje gimusi ir iki šiol čia gyvenanti 91-erių metų Aliutė Elena Markevičiūtė visą gyvenimą mylėjo rašytinį žodį. Jaunystėje ketinusi tapti žurnaliste, vėliau moteris pasirinko mokytojos kelią. Nors šį darbą pati pašnekovė pavadino kova už būvį, sunkiausiais momentais rasdavo laiko ir įkvėpimo poezijai, kraštotyrai ir žurnalistikai.

Pirmas eilėraštis – vaikiškam žurnaliukui

Mokytoja, literatė, kraštotyrininkė A. E. Markevičiūtė gimė 1923 m. balandžio 29 d. Skapiškyje. Mokėsi šio miestelio pradžios mokykloje, vėliau Kupiškio progimnazijoje.
Jau vaikystėje pašnekovė prisipažino pradėjusi rašyti pirmąsias savo eiles. O viskas prasidėjo nuo paprasto kūrinėlio apie žiemą vienam vaikiškam žurnaliukui. Jį savo atžaloms vienintelis visame Skapiškyje prenumeravo A. E. Markevičiūtės tėvas Juozas.

„Tėvas buvo apsišvietęs žmogus ir suprato kultūros, švietimo svarbą. Nors pats buvo tebaigęs tris skyrius, mums visada skiepijo mokslą. Aš buvau jo numylėtinė ir tėvas norėjo, kad siekčiau daugiau. Kai buvau dar tik devynerių, jis pasiūlė parašyti eilėraštį vaikiškam žurnaliukui „Vaikų žodis“. Niekas ten mūsų kūrybos netaisė, bet tai buvo mano pirmasis eilėraštis. Rašiau apie žiemą, kad tada būna sunku visiems, šalta“, – šypsojosi prisiminusi savo kūrybinę pradžią pašnekovė.

A. E. Markevičiūtės tėvas buvo miškininkas, mama – namų šeimininkė. Šeima augino keturis vaikus. Aliutė ir dar viena sesuo buvo linkusios į meną.
„Gal tai paveldėta iš tėvo. Nors jis buvo bemokslis, bet turiu jo rašytą biografiją ant laiškinio popieriaus. Tėvo gyvenimas buvo labai sunkus. Augo be mamos. Jo gebėjimai rašyti buvo pastebėti valsčiuje, tačiau senelis liepė eiti piemenauti. Paskui slinko ilgi lagerio metai. Visa tai labai gražia rašysena ir gana taisyklingai aprašyta jo biografijoje. Leidykla Kaune šį darbą įvertino, kaip rašytojo užuomazgą“, – pasakojo A. E. Markevičiūtė.

Juto, bet nežinojo, kaip aprašyti

Pašnekovė tikisi, kad jos tėvo biografija bus išleista skaitytojams. Tai, anot jos, gera istorinė, kraštotyrinė medžiaga.
Pati literatė jau turi išleidusi dvi savo poezijos knygeles: „Pabarėliai“ (2007 m.) ir „Tylos kalbėjimas“ (2009 m.). Eilių moteris yra sukaupusi ir trečiajai knygelei. Bet leidykla poetei siūlo pakartoti paskutinio rinkinio leidimą, papildant jį naujais eilėraščiais.

Rimčiau rašyti A. E. Markevičiūtė pasakojo pradėjusi mokykliniais metais. Tačiau tada, jos teigimu, labiausiai trūko paskatinimo: „Būdavo, mokykloje sėdžiu, žiūriu pro langą – ežeriukas, krūmai. Man tai buvo labai gražu... Bet kaip nupasakoti tą grožį, nežinojau. Kažkoks jutimas buvo, bet trūko mokytojos paskatinimo, pamokymo. Paskui buvau paprašyta rašyti į mokyklos sienlaikraštį. Į jį dėdavau po vieną kitą eilėraštuką.“

Tikrąjį kūrybos pašaukimą A. E. Markevičiūtė sakė pajutusi besimokydama Šiaulių aukštesniojoje prekybos mokykloje. Čia aktyviai veikė literatų būrelis ir jaunoji kupiškėnė buvo pavadinta poeto Jono Aisčio-Aleksandravičiaus pasekėja.
„Tada net gerai nežinojau tokio poeto. Jo kūrybą rasti buvo sunku. Bet aš ėmiau juo domėtis. Ir iki šiol tai – mano mėgstamiausias kūrėjas“, – sakė pašnekovė, taip pat labai mėgstanti Jono Strielkūno eiles.

Aisčio pasekėja

O nepatinka poetei Eduardo Mieželaičio kūryba, nors savo namuose turi visus jo raštus. Šiuos jai padovanojo vienas draugas, nes žinojo, kad Aliutė rašo eiles.
„Visi čia Skapiškyje žino, kad aš rašau. Bet niekada neteko savo kūrybos skaityti miestelio mokykloje, nebuvo čia net mano knygelių pristatymo“, – prisipažino skapiškėnė.
Ji daug metų pradirbo mokykloje. Tačiau savo pedagoginę patirtį drąsiai vadina kova už būvį.

„Kokiose tik mokyklose nedirbau ir kokių tik pamokų nevedžiau. Dėsčiau ir Anykščių, ir Rokiškio, ir Utenos, ir Kupiškio rajonuose. Vedžiau fizikos, kurios nemokėjau, pamokas ir kūno kultūros užsiėmimus. Viskas dėl pinigų – šeimynai namuose reikėjo pragyventi, todėl ir ėmiausi visko, ką pasiūlydavo. O lietuvių kalbą, nors ir labai keista, pradėjau mokyti labai vėlai – iš pradžių man leido tik pradinukus mokyti skaityti. Buvo didelė mokytojų konkurencija“, – pasakojo pašnekovė.

1946–1949 m. A. E. Markevičiūtė studijavo Vilniaus pedagoginiame institute. 1957–1963 m. – Vilniaus universiteto Istorijos-filologijos fakultete įgijo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojo specialybę.
Paskutinė jos darbo vieta (1987–1991 m.) buvo Skapiškio vidurinė mokykla.

Norėjo būti žurnaliste

Tačiau iš tiesų ši moteris troško studijuoti žurnalistiką.
„Aš visada galvojau, kiek daug galiu pasakyti žmonėms. Todėl bandžiau stoti į žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Bet man buvo pasakyta, kad turėčiau bent keletą mėnesių padirbėti kokioje nors redakcijoje ir gauti jos rekomandacijas. Tai ir atsisakiau šios minties“, – prisimena pašnekovė.

Tik vėliau jai teko išbandyti ir šią profesiją. Po Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo, kai Kupiškyje susikūrė laikraštis „Atgaiva“, A. E. Markevičiūtė šiam rašė tekstus, rengė gyventojų interviu, pati platino laikraštį. Ir viskas, anot jos, buvo už dyką.
„Buvo gana sunku įsiūlyti skaitytojams šį laikraštį. Žmonės kalbėjo, kad jiems pinigų reikia, o ne mūsų rašliavos“, – pasakojo A. E. Markevičiūtė.

O poezija visada ėjo kartu šalia bet kokios šios moters veiklos. Pašnekovė itin šiltai prisimena kūrybos metus Svėdasų literatų būrelyje „Sietuva“. Čia vyko vietinių rašytojų susirinkimai – visi skaitė savo darbus, diskutavo.

Būtent to skapiškėnė ir pasigenda dabar veikiančio Kupiškio literatų klubo „Lėvens balsai“ veikloje. „Nebeatsimenu, kada įstojau į kupiškėnų klubą, bet aš ten pasigendu aktyvumo. Dabar mes susėdame ratu ir skaitome savo eilėraščius. O juk norisi tobulėti, išgirsti kitų nuomonę, kritiką, diskusijas. Prisimenu tik vieną savo eilėraštį apie partizanų, tremtinių ir laisvės gynėjų vėles, kuris sulaukė didelio triukšmo. Buvau nustebusi, kad jis papiktino kai kuriuos kūrėjus. Bet vėliau viskas vyko ramiai“, – sakė A. E. Markevičiūtė.
Dabar poetė jau nebesilanko Kupiškio literatų klubo susirinkimuose.

Įkvėpimas kaip fantomas

Paklausta, apie ką dažniausiai kuria savo eiles, poetė teigė, kad mėgsta aprašyti gamtą, gyvenimą. Tačiau moteris vengia kūryboje rodyti savo jausmus – tai, anot jos, per daug asmeniška.
Be poezijos, ji taip pat yra parašiusi kraštotyros straipsnių, išleidusi knygelę „Skapiškis“. Aliutė prisipažįsta, kad nesugebėtų rašyti prozos, romanų – esą jai trūksta pastabumo. O pastaruoju laiku stinga ir laiko.

„Gaila, bet viską užima ta kaimo buitis. Dažnai tekdavo keliauti autobusu iš Kauno. Per keturias valandas kyla tiek minčių. Bet ko gero, įkvėpimas ir yra tas fantomas, kuris kaip debesis ateina ir, jei neužrašai, dingsta. Grįžtu namo, o čia vištas lesinti, pietus virti reikia – tai kūryba ir nuslenka į šoną“, – kalbėjo A. E. Markevičiūtė.

Sapne

Ateis sapne, ir aš kalbėsiu,
Prašysiu duonos ir vandens.
Mielai žadės ir išskubės tuoj,
Tik skubūs žingsniai nesubels.

Pilka tyla ir pilkos sienos,
Tik žodžiai mano – jų tyla.
PasikalbÄ—t negali sielos,
Kol viena vaikščioja žeme.

Tik sapnas pilkas ar spalvotas
Dvi sielas susitikt suves.
Kelelis žemės akmenuotas
Nuves į tas tamsias menes.

Tylos kalbÄ—jimas

Kalba ir kalba tyla –
Ne laukams, ne miškams, tik į širdį.
Užsidengusi veidą skara –
Ką ji kalba – niekas negirdi.

Pasilenk, kažką sako žolė,
Tau po kojom išdygus ant tako,
Paklausyk, meiliai kužda gėlė,
Ir akmuo nebylus daug pasako.

Žemė tyli, o kalba.
Ir Å¡irdis, kai neranda kam guostis.
Tyla kalba į nebylę tylą,
Plaukia žodžiai į tylintį uostą.

Å uo

Sutikau kartą šunį, valkatą, benamį,
Ir staiga tapome draugais.
NorÄ—jau jam surast pastogÄ™ ramiÄ…,
Ir vaikščiojom abudu pakiemiais.

Vieniems per didelis, kitiems
per mažas buvo,
Tretiems – jo kailis per tamsus.
O buvo jis Å¡unelis kaip Å¡unelis,
Sakyčiau – net labai gražus.

AÅ¡ gyriau jo dorybes neregÄ—tas,
Pasigailėt šunelio pagaliau prašiau,
Bet nepavyko jam surasti vietos,
Tik mes susidraugavom dar labiau.

Parsivedžiau namo –
išvijo šeimininkė –
Mes gi abudu buvom be namų.
Galbūt todėl supratom vienas kitą –
Dalia juk ta pati – žmonių ir šunų.

ÄŒigonÄ—s


Sako, kad mylėdavo mane čigonės,
(Vaikui meilės visada mažai).
Šildė rankų tamsrudžių glamonės
Tartum taboro melsvi laužai.

Tamsios mažo vaiko akys
Gėrė žemės valandas visas.
Ir sugėrė nerimą čigonės,
Ir sugėrė jos akių liepsnas.

Taborų vežimai nulingavo,
Liko vaikas didelÄ—m akim.
Šaukė toliai ligi žemės galo,
Užkerėti mėlyna ugnim.

Knygnešiai


Naktys Å¡altos ir ilgos.
Virš Prūsų delčia.
Å lama smilgos.
Klausyk!
Žandaras bus čia.
O saulę – lietuvišką žodį!
Kur saulÄ™ paslÄ—pti?
O, Dieve, parodyk...

Elgetų elgetos...
Po Lietuvą plačią vaikščioja
vargetos.
Terbose saulÄ— su duonos kvapu.
Jums žodį,
Lietuvišką žodį
Kaip saulÄ™,
Kaip duoną nešu.

Darda Bielinio brikelÄ— kaimo keliu.
Knygnešių karaliaus brikelė, aišku,
su dugnu.
Juokias Bielinis į akis žandarui –
Sugauk karalių.
...Ir Å¡vinta Lietuvos padangÄ—
Nuo tūkstančių saulių.

GyvatÄ—


Nuo senovÄ—s legendomis pynÄ—
Mūsų giminę amžių senoliai.
Aš karūną nešioju – auksinę.
KaralienÄ— esu iki Å¡iolei.

Raistai – mano rūmai ir valdos.
Apžiūriu karalystę kas dieną.
Kai žmogus į raistus atsibaldo,
Palydžiu įtarimais kiekvieną.

Mano kailis Å¡velnus, aksominis,
Bet paglostyti žmogui neleisiu.
Jis klastingas. Sugaus mane
koja primynęs.
Niekada nebuvau belaisvÄ—.

Visada pasitraukiu į šalį,
Kai žmogus prie manęs arėja.
Jis piktas. Užmušt mane gali.
Visi gyviai nuo jo nukentÄ—jo.

AÅ¡ visai nepikta. Tai jis piktas.
Kam lazda? Kam tie žodžiai
negražūs?
Jis žmogus, aš gyvatė – taip likta.
Ar jam raisto kimsynų per maža?

***


Kai užgęsta žvaigždė,
Viršum girios spindėjusi,
Kai užgęsta žvaigždė,
Ežeran sidabru varvėjusi –
Neliūdėk dar.

Šviesmečiais lėks spinduliai
paskutiniai,
Kai žvaigždės nebebus,
Ir spindės viršum girių juodų
naktyje begalinÄ—j
Žiburėlis jaukus.

Ir varvės naktimis ežeran sidabru,
Ir keleivį išves iš klaidžių sutemų –
Kai užgęsta žvaigždė,
Neliūdėkite.

Aliutė Elena MARKEVIČIŪTĖ



Skaityti komentarus (3)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

AgnetÄ—, AgnÄ—, AgnietÄ—, Adeliaras, Eisvaldas, EisvaldÄ—, EisvydÄ—, Gostarta, Gostartas, Gostautas, GostautÄ—, Gostautas, Traidenis.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 004 954

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]