Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 19 d., penktadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

„Pasikalbosykim“

PILNAMETYSTėS SULAUKęS SKAPIšKIO TEATRų FESTIVALIS DEDIKUOTAS K. DONELAIčIUI

UnÄ— JUODYTÄ–

2014−06−05

Komentarai4    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Kitoje Kupos upės pusėje išsirikiavo gausus būrys teatralų.
Tarptautiniai teatrų festivaliai „Pienių vynas“, „Pienių medus“ ir „Pienės pūkas“ nuo 1997 metų kiekvieną pavasarį aidėdavo Skapiškyje. Šiųmetis – aštuonioliktasis kartų teatrų festivalis „Pienės pūkas 2014 – K. Donelaičiui“ persikėlė į Kupiškio kultūros centrą ir jo prieigas ir buvo skirtas Teatrų metams bei Kristijonui Donelaičiui.

Atidarymo ceremonija

Festivalį atidarė Subačiaus kultūros namų pučiamųjų instrumentų orkestro skambios melodijos, susirinkusius teatralus, kurių į festivalį atvyko per pusantro šimto, ir žiūrovus sveikino Kupiškio kultūros centro režisierė Vilija Morkūnaitė, akcentavusi, jog šie metai – Teatrų, Šeimos ir K. Donelaičio metai, o tuomet aplodismentais sutikta festivalio sumanytoja Vita Vadoklytė. „Širdis džiaugiasi matydama jus visus, sugužėjusius į jau aštuonioliktą teatrų festivalį. Būkite pasveikinti atvykę į slėnį prie Kupiškio kultūros centro“, – kalbėjo V. Vadoklytė.

Aktoriai valtimi persikėlė į kitą Kupos upės krantą – iš Mažosios Lietuvos, kur kūrė Kristijonas Donelaitis, į Didžiąją Lietuvą.
Aidint plojimams, vienas po kito sutikti visi į šventę atvykę kolektyvai ir jų vadovai, kurie netrukus buvo padabinti šventine festivalio atributika – melsvomis skarelėmis. Sveikindamas visus teatro mylėtojus, Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis pasidžiaugė, kad teatrų festivalis savo pilnametystės sulaukė būtent Kupiškyje.

Pirmoji savo pasirodymu publiką džiugino Vilniaus kultūros centro teatro studija „Elementorius“, vadovaujama režisierės Eglės Storpirštienės. Vaikai dovanojo spektaklį „10 baobabo įsakymų“.

Vaidino Donelaitį

Vienu pagrindinių festivalio akcentų tapo jungtinis Lietuvos regionų teatrų spektaklis „Metai Kupiškyje“. „Prieš 300 metų parašyti K. Donelaičio tekstai skamba labai įtaigiai, tarsi būtų sukurti šiandien. Aštriu žodžiu poemoje „Metai“ K. Donelaitis kalba taip, kad mes suprastume, kas esame, kas yra mūsų valstybė, ar tebėra svarbi kalba, kuria kalbame“, – teigė V. Morkūnaitė.

Kadaise Nemunas skyrė dvi Lietuvas – Didžiąją ir Mažąją, kurioje ir kūrė lietuvių grožinės literatūros pradininkas, iš ten mus pasiekė lietuviškas žodis. Prie Nemuno vaidmenį tą vakarą atlikusios Kupos netrukus visi stebėjo nuostabų reginį – kitoje upės pusėje į gražią eilę išsirikiavus teatralams, K. Donelaičio žodžiais prabilo aktorius ir režisierius Ramūnas Abukevičius. O vėliau vienas po kito visi valtimi persikėlę teatrai rodė savo K. Donelaičio „Metų“ interpretacijas. Žiūrovai išvydo programą, kuri rengiama Pasaulio lietuvių dainų šventei, vyksiančiai šių metų liepą.

Skapiškio kultūros namų teatras „Stebulė“, vaikų ir jaunimo teatro studija „Ku-kū“ ir svečiai iš Utenos – „Žaliaduonių“ teatras parengė „Pavasario linksmybes“. „Vasaros darbus“ vaidino Zarasų kultūros centro mėgėjų teatras, „Rudens gėrybėmis“ pasidalijo Kudirkos Naumiesčio kultūros centro mėgėjų teatras „Savi“, į „Žiemos vargus“ nuvedė Palangos „Grubusis“ teatras.

Šiais metais pirmąkart į Dainų šventę įtraukta ir Teatro diena. Jos rengėjai sumanė, jog kiekvieno Lietuvos etnografinio regiono teatrai parengs atskiras kompozicijas pagal K. Donelaičio „Žiemos rūpesčius“, „Pavasario linksmybes“, „Vasaros darbus“ bei „Rudens gėrybes“. „Šis jungtinis Lietuvos regionų teatrų spektaklis mums tarsi repeticija prieš Dainų šventę, susitelkimo, vieni kitų pažinimo etapas. Dėliodami šventės scenarijų nutarėme, kad būtų puiku K. Donelaičio kalbos grožį priminti ir jo skaitiniais, tad jungtiniame spektaklyje mielai sutiko dalyvauti aktorius R. Abukevičius, skaitęs poeto rašytus pamokslus“, – akcentavo V. Vadoklytė.

Pasak Utenos kultūros centro mėgėjų teatro „Žaliaduoniai“ režisieriaus Šarūno Kunicko, dirbti nebuvo lengva. „Sunki medžiaga, vaidinti Donelaitį reikia specialaus pasiruošimo, žinių atnaujinimo, tačiau svarbiausia buvo neišsimušti iš hegzametro. Išmokti ilgą tekstą artistams taip pat buvo nemažas iššūkis, paprastai vaidindami galime improvizuoti, o pasirinkus tokį tekstą to nepadarysi. Iš pradžių mums sunkiai sekėsi, tačiau kai pajutome kūrybinę ugnelę, tapo labai įdomu. „Pavasario linksmybes“ mokiniams rodėme mokyklose, manau, vaidyba perteikiami K. Donelaičio tekstai jiems pasidarė suprantamesni, jie pamatė, kad skaityti Donelaitį gali būti visai linksma“, – sakė režisierius.

Zarasų kultūros centro mėgėjų teatro vadovė Gražina Jonušaitė pasakojo, jog pasiruošti turėjo labai mažai laiko, o vaidinti pakvietė moteris. „Todėl ir mūsų „Vasaros gėrybėse“ nutarėme kurti pletkyną – bobų vasarą. Žinoma, tekstą išmokti nebuvo paprasta, tačiau juo žaisti, interpretuoti – labai įdomu. Į K. Donelaičio tekstą reikia įsiklausyti, kitaip žiūrovui nebus įdomu“, – tvirtino G. Jonušaitė.

Jai antrino ir Kudirkos Naumiesčio mėgėjų teatro „Savi“ vadovė Laima Mockevičienė: „Pradėjus dirbti, iš septyniolikos teksto lapų liko penki. Pasirinkome „Rudens gėrybes“ ir labai greitai pajutome kūrybos džiaugsmą. Kol supratome K. Donelaičio kalbą, teko ir su tarmių žodynais padirbėti.“

Po jungtinio spektaklio, visiems teatralams išsirikiavus scenoje, vyko finalo misterija – buvo garsiai skanduojamas K. Donelaitis.

V. Vadoklytė kolektyvams ir jų vadovams įteikė festivalio gaireles ir gardžias dovanas – pyragų pynes. Sveikindamas festivalio svečius, Skapiškio seniūnijos seniūnas Valdas Juškevičius teigė, jog labai keista dėl prasidėjusios kultūros namų renovacijos susitikti ne Skapiškyje.
Sutemus Kupos slėnyje surengtas dainuojamosios poezijos vakaras, kurį dovanojo Keistuolių teatro aktorius ir režisierius Aidas Giniotis, Jurga Šeduikytė ir Vidas Bareikis.

Rodant dokumentinį vaidybinį filmą „Donelaitis. XVIII a. Mažosios Lietuvos tautinis kostiumas“ dalyvavo jo kūrybinė grupė ir filme vaidinę aktoriai.
UnÄ—s JuodytÄ—s nuotrauka
Demonstruotas filmas

Jau po vidurnakčio demonstruotas dokumentinis vaidybinis filmas „Donelaitis. XVIII a. Mažosios Lietuvos tautinis kostiumas“. Atvyko ir kūrybinė grupė – filmo režisierius ir scenarijaus autorius Ramūnas Abukevičius, vaidybinių scenų režisierė Inesa Kurklietytė, aktoriai Vidmantas Fijalkauskas ir Vita Šiaučiūnaitė.

Dokumentinis vaidybinis filmas savo dėmesį koncentruoja į K. Donelaičio „Metuose“ aprašytą tautinį kostiumą, jo autentiško atkūrimo galimybes. Pasak I. Kurklietytės, mintis kurti filmą gimė dar 2007 metais. „Ramūno sumanymas buvo atkurti K. Donelaičio tautinį kostiumą, pamanėme, jog būtina užfiksuoti drabužio gimimo procesą, kol dar gyvi senoliai, kurie tai pamena ir moka parodyti. Vaikai juk vargu ar bežinos, kas yra vilnos karšimas, verpimas, audimas, tik matydami atliekamą ilgą darbą suvokiame tikrąją šio drabužio vertę“, – teigė režisierė I. Kurklietytė.

Šio filmo vaidybinės vestuvių scenos nufilmuotos Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus Kleboniškių kaimo buities skyriuje. „Labai maloniai mus priėmė muziejaus direktorius Egidijus Prascevičius. Kone 30 artistų, garso operatorių dūzgė beveik savaitę, kino dailininkas Algirdas Bružas suvežė visą reikalingą rekvizitą, artistus surinkome iš keturių Lietuvos regionų. Filme vaidino ir profesionalūs aktoriai, ir Kelmės mažojo teatro bei penki Skapiškio teatro „Stebulė“ aktoriai. Artistų amžius – nuo trejų iki 93 metų. Pačia mažiausia artiste tapo Vilnė Abukevičiūtė, vyriausiuoju – skapiškėnas Jonas Uziela. Istoriniais kostiumais pasipuošę K. Donelaičio „Metų“ personažai suvaidino Krizo vestuvių vaidybinę sceną. Padedami nuostabių operatorių Algimanto Mikutėno ir Adomo Jablonskio, nufilmavę scenas, filmą sumontavome ir jį pirmiausia parodėme Palangoje, o dabar jį vežame per visą Lietuvą“, – pasakojo filmo vaidybinių scenų režisierė ir pridūrė: – Tai graudžiai linksmas filmas, kaip ir pats būrų gyvenimas.“

Kad teko prisidėti kuriant filmą, džiaugėsi ir Panevėžio J. Miltinio dramos teatro aktorė V. Šiaučiūnaitė. „Man tai buvo puiki patirtis dirbti su gera komanda, esant puikiai atmosferai sekėsi labai gerai“, – prisipažino aktorė.

Pirmą kartą – ne Skapiškyje

Pakalbintas nuolatinis Skapiškio teatrų festivalių dalyvis aktorius Ramūnas Abukevičius akcentavo, jog Kupiškyje smagu, tačiau būtent Skapiškis alsuoja festivalio dvasia. „Skapiškyje kitaip, daugiau jaukumo, bet ir šį kartą parinkta puiki vieta teatrų pasirodymams, dar smagiau, kad festivalis jau sulaukė savo pilnametystės ir buvo skirtas visoms kartoms. Šį vakarą matėme puikių spektaklių, šauniai pasirodė palangiškiai, skapiškėnai“, – džiaugėsi aktorius.

Pasak festivalio sumanytojos V. Vadoklytės, šis festivalis jai pačiai tapo iššūkiu: remontuojami Skapiškio kultūros namai, tad teko festivaliui ieškoti kitos erdvės. Režisierė džiaugėsi, kad susirinkta Kupiškio kultūros centro prieigose. Susitikimų vieta gali būti įvairi, tačiau svarbiausia – kad vyrautų festivalio dvasia. „Džiaugiuosi, kad šiandien Dievas davė gerą orą, turbūt pats K. Donelaitis iš dangaus mus laimina. Šie metai – Teatrų metai, todėl labai norėjau suvienyti visas teatralų kartas, kad poeto tekstai pasiektų ir mažą, ir seną. Didžiulė prasmė, kai šalia vieni kitų esame ir maži, ir senjorai ir kai plevena supratimo, pagarbos vienas kitam atmosfera“, – pabrėžė V. Vadoklytė.


Skaityti komentarus (4)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Aistė, Eikanta, Eikantas, Eikantė, Eirimas, Eirimė, Eirimtas, Eirimtė, Laisvūnas, Laisvūnė, Leonas, Nodravas, Nodravė, Nogailas, Nogailė, Nogintas, Noginta, Putrimas, Simonas, Simona, Timonas.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 003 889

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]