2024/04/23

 

Į TURIZMĄ PAVILIOJO GEOGRAFIJA

Gytę Jakubkaitę domėtis turizmu paskatino geografijos pamokos. Autorės nuotrauka

„Ir Kupišky dangus žvaigždėtas“

Gytę Jakubkaitę domėtis turizmu paskatino geografijos pamokos.
Autorės nuotrauka

Turizmo tema pastaruoju metu gana dažna Kupiškyje. Apie tai kalba visi, kurie netingi. Visgi buvo įdomu apie tai užklausti ir jauną žmogų, baigusį šios srities studijas ir šiek tiek praktiškai susipažinusį su turistais, lankančiais mūsų miestą.

Ta pašnekovė – tai kraštietė Gytė Jakubkaitė, šiemet Vilniuje baigusi socialinių mokslų kolegiją, kur studijavo turizmo ir viešbučių sritį.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Ko pasigenda užsieniečiai

Baigusi studijas Gytė per vasaros turizmo sezoną buvo laikinai įdarbinta Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centre. Mergina čia praėjusią žiemą atliko ir studentišką praktiką. Taigi ji iš arčiau stebėjo turistų srautus Kupiškyje įvairiais metų laikais.

„Džiugu, kad žmonės ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų pasaulio šalių keliaudami pro šalį Kupiškyje stabteli ir ilgėliau, pasidomi mūsų krašto lankytinomis vietomis. Juos konsultavau, kur, ką pas mus galima įdomaus pamatyti. Ir pati juos esu palydėjusi, pavyzdžiui, prie Henriko Orakausko skulptūrų, pasakojusi apie jas ir autorių. Šioks toks išbandymas buvo suprasti, ką angliškai su akcentu sako pašnekovai. Juk italai angliškai šneka vienaip, o pavyzdžiui, prancūzai – kitaip. Svarbiausia, susikalbėjome su visais“, – sakė pašnekovė.

Pasak Gytės, vasaros ir žiemos sezonai skiriasi. Žiemą į Kupiškį atvyksta kur kas mažiau turistų. Nesame koks slidinėjimo kurortas, kad čia žmonės plūstų šaltuoju metų laiku. O vasarą žmonių tikrai daugiau į Kupiškį užsuka. Pastebėjusi, kad tuo metu nemažai užsieniečių keliauja dviračiais. Daugelis tokių keliauninkų yra susiplanavę važiuoti pro nematytas vietas. Pavyzdžiui, yra buvę Panevėžyje, Anykščiuose, o pas mus dar ne. Tad kolegos iš tų miestų ir rekomenduoja pasukti mūsų krašto link.

„Negaliu išskirti nė vienos turistų grupės, su kuria bendravau. Žmonės visi be galo įdomūs. Džiugina jų noras pažinti ir Kupiškio apylinkes, stebina ištvermė didelius atstumus įveikti dviračiais. Tokių turistų rugpjūtį buvo iš Estijos, Latvijos, Prancūzijos, Vokietijos.

Su jais bendraudama sužinojau, jog daugelis apgailestauja, kad mažai kas dar mūsų krašte kalba angliškai. Manau, bent viešasis sektorius turėtų kažkiek kalbėti. To užsieniečiai pasigedo kavinėse, nakvynės vietose“, – pasakojo apie darbo patirtį pašnekovė.

Ji pridūrė, kad turistui reikia ne tik įspūdžių patirti, bet ir normalios vietos pernakvoti, pavalgyti. Žinoma, šie reikalai Kupiškyje po truputį juda, bet ne tokiais tempais kaip norėtųsi. Miestui reikėtų nedidelio viešbutuko ar moteliuko arčiau miesto, kad jo centras būtų nesunkiai pasiekiamas.

Žvaigždžių ieškant

Į metaforiškai skambantį klausimą, ar Kupiškyje dangus žvaigždėtas, Gytė atsakė, kad čia turint darbą galima gyventi, ypač žmogui, kuriam šis kraštas savas ir pažįstamas. Žinoma, kitur galimybės didesnės. Tuo stebėtis nereikia, nes Kupiškis – mažas miestukas.

„Be marių ir Uošvės Liežuvio salos, tikrai žvaigždžių Kupiškio danguje būtų kur kas mažiau. Pirmiausia ten ir vežame pas mus apsilankančius giminaičius, draugus. Kitaip nelabai ką ir turėtume parodyti, kuo pasididžiuoti“, – buvo įsitikinusi mergina.

Jos nuomone, Kupiškio traukos objektu gali tapti ir bažnyčioje rengiamas apžvalgos bokštas. Atnaujinta centrinė miesto aikštė ir autobusų stotis irgi potencialūs miesto traukos objektai. Čia būtų galima sugalvoti įvairių dalykų. Pavyzdžiui, miesto aikštėje galima būtų rodyti filmus lauke. Čia galėtų rinktis jaunimas pabendrauti ir panaršyti internete laisvoje Wi-Fi zonoje. Tereikėtų tik keleto sėdmaišių. Filmams rodyti labai tiktų ir pieva Krantinės bei Gedimino g. sankirtoje, netoli Kultūros centro. Sutvarkius bazinius, infrastruktūrinius dalykus, fantazuoti, kas gali ten vykti, galima būtų be galo.

Ką veiks pasibaigus darbo sutarčiai, Gytė sakė dar nenusprendusi. Važiuoti uždarbiauti į užsienį tikrai nesiruošia. Šiuo metu ji gyvena pas tėvus Naiviuose ir į darbą važinėja. Tas važinėjimas jai ne naujiena. Mat reikėjo važinėti ir mokykliniais metais į Povilo Matulionio progimnaziją, vėliau ir į gimnaziją. Be to, Gytė dar yra baigusi smuiko specialybę Kupiškio meno mokykloje.

Kad pasirinko su turizmu susijusią specialybę, labiausiai kalta geografija. Šio dalyko pamokos jai buvo mylimiausios. Kol kas savo pasirinkimu nenusivylusi. Turi darbo patirties kelionių agentūroje Vilniuje. Gal kažkur dairysis panašaus darbo, gal pakeliaus. Labai norėtų nuvažiuoti į Tailandą.

Gytė teigė, kad studijuojant įgytos žinios ir šiokia tokia pirma darbo patirtis jai leidžia ir kitiems patarti renkantis kelionę, viešbutį, ypač kai žmogus keliauja individualiai.

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video