2024/04/23

 

GIMDYMAS NAMUOSE. UŽ AR PRIEŠ?

Reglamentavus gimdymą namuose, kūdikiai legaliai pasaulį galės išvysti ne tik ligoninėje, bet ir namie. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Šiuo metu gimdymas namuose nėra draudžiamas, bet nėra ir apibrėžtas įstatymais. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sudaryta darbo grupė pritarė gimdymo namuose įteisinimui ir pateikė siūlymą, kad gimdymą priimtų ligoninėje ar kitoje gimdymo paslaugas teikiančioje įstaigoje dirbantis asmuo – akušeris. Visą atsakomybę nelaimės atveju prisiimtų gydymo įstaiga.

Kokios pozicijos šiuo klausimu laikosi medikai, gimdžiusios ar nėščios mamos?

Jurgita BANIONIENĖ

Gimdymą priimtų akušeriai

Darbo grupė dėl gimdymo ne gydymo įstaigose, tai yra namuose, reglamentavimo  baigė pirmą darbo etapą. Buvo išanalizuota užsienio šalių patirtis, jose teikiamos pagalbos moteriai gimdant namuose modeliai ir pateiktas siūlomas įgyvendinti Lietuvoje. Nutarta, kad gimdymo namuose paslaugas turės teikti akušeris, dirbantis ligoninėje ar kitoje šias paslaugas teikiančioje gydymo įstaigoje ir turintis atitinkamą kvalifikaciją. Parengtas ir projektas, kokias medicinines priemones jis turėtų turėti.

Darbo grupė numatė, kad atsakomybę žalos padarymo atveju prisiimti turėtų gydymo įstaiga, kurios darbuotojas priėmė gimdymą. Taip pat siūloma skatinti natūralaus gimdymo vietų plėtrą gydymo įstaigose, teikiančiose stacionarines akušerijos paslaugas. Toks sprendimas leistų mamoms jaustis tarsi jos būtų namų aplinkoje, bet lengviau būtų užtikrinti kvalifikuotą pagalbą.
Liko dar daug neišspręstų dalykų – neaptarta mokėjimo už šių paslaugų teikimą tvarka, bus svarstomas saugumo užtikrinimo klausimas. Darbo grupė dirbs toliau.

Rajonuose – neįgyvendinama

Gimdymo namuose šalininkai tikina, kad namuose, šeimos aplinkoje gimdančios moterys psichologiškai jaučiasi ramiau, saugiau. Tuo tarpu kritikai teigia, kad gimdant namie kyla realus pavojus tiek kūdikio, tiek mamos sveikatai ir net gyvybei, ypač tada, jei per gimdymą kyla komplikacijos.

Apie Sveikatos apsaugos ministerijos ketinimus pakalbintas Kupiškio konsultacinėje poliklinikoje dirbantis gydytojas akušeris-ginekologas Petras Bimba teigė, kad tokie dalykai – visiškas absurdas, o nedideliuose rajonuose teikti gimdymo namuose paslaugas nėra sudaryta jokių sąlygų.

„Tarkime, kažkokia pora užsimanys gimdyti namuose. Kokią akušerinę pagalbą rajone yra galimybė suteikti ir kas tą darys? Rajono ligoninėse akušeriniai skyriai uždaryti, iš Panevėžio apskrities jie beliko tik Pasvalyje, Anykščiuose ir pačiame Panevėžyje. Vadinasi, iš kito rajono turės atvažiuoti akušeris. Kas jį atveš, kad galėtų priimti gimdymą namuose? Ministerija mini, kad dvidešimtyje Europos šalių yra įteisintas gimdymas namuose. Bet pasižiūrėkime, kokį finansavimą jos skiria medicinai.

Pas mus viskas labai sumažinta, rajonuose visa akušerinė pagalba eina link žlugimo. Pavyzdžiui, jūsų rajone budi du greitosios medicinos pagalbos automobiliai, jie nuolat važinėja į Panevėžį. Kas bus, jei per gimdymą kils komplikacijų, o tuo metu automobilis bus išvykęs? Kiek žinau, išsivysčiusiose šalyse prie gimdyvės namų stovi ir laukia reanimobilis ar greitoji medicinos pagalba, kad galėtų greitai pervežti gimdyvę. Labai norėčiau, kad ministerijos klerkai, kurie rengia tokius įstatymus, ateitų į gimdyklą ir pasižiūrėtų, kuo gali baigtis normalus gimdymas. Kiekvieną minutę jis gali virsti į patologinį su labai skaudžiomis pasekmėmis. Rizika yra ne dėl vienos, o dėl dviejų gyvybių“, – savo nuomonę dėstė pašnekovas.

Žingsnis atgal

Anot P. Bimbos, niekas negali nuspėti gimdymo eigos, ar jis vyks sklandžiai, būtiną medicininę pagalbą bet kurią sekundę gali reikėti suteikti kūdikiui, gimdančiai mamai. Vienas akušeris kilus komplikacijoms to negali padaryti – būtina kelių specialistų – anesteziologo, chirurgo, ginekologo komanda. „Įteisindami gimdymą namuose mes grįžtame į pribuvėjų laikus, tegul tada įteisina ir barzdaskučių cechus. Akušerinė pagalba pas mus išplėtota, naujagimių mirtingumas – vienas mažiausių pasaulyje, priimdami tokius sprendimus žengsime žingsnį atgal“, – kalbėjo P. Bimba.

Darbo grupės siūlymu, nelaimės atveju visą atsakomybę prisiimtų gydymo įstaiga. Anot pašnekovo, lengviausias sprendimas viską perkelti ant medikų pečių: „Mes būsime tarp dviejų ugnių – ministerijos ir paciento, kuris visada kaltins mediką, neatlikusį savo pareigos. Visą atsakomybę šimtu procentų turėtų prisiimti tas, kas žengia tokį žingsnį ir nutaria gimdyti namuose. Tai šeima.“

P. Bimbos teigimu, statistiškai tokių šeimų, kurios renkasi gimdyti namie, yra labai nedaug. „Nežinau, kodėl turėtume pataikauti gimdymo namuose šalininkų mažumai, kai yra sukurta visa tinkamai funkcionuojanti struktūra, didmiesčiuose įrengti moderniausi gimdymo stacionarai, kur gimdyvėms sudarytos maksimalios sąlygos jaustis kaip namuose“, – teigė gydytojas akušeris-ginekologas.

Labai skeptišką nuomonę apie gimdymą namie teigė turinti ir su gydytoju P. Bimba dirbanti akušerė Aida Gatautytė. Jos manymu, pora prisiima labai didelę atsakomybę, jei apsisprendžia gimdyti namuose.

Gimdyti namie nesiryžtų

Kalbintos mamos irgi nebuvo palankiai nusiteikusios šiuo klausimu.

„Pritarčiau tai minčiai, jei būtų užtikrinama, kad prireikus būtų suteikiama skubi pagalba. Esu girdėjusi, jog kažkurioje šalyje yra tokia tvarka, kad gimdyvei gimdant namuose šalia budi greitosios medicinos pagalbos automobilis. Bet pas mus, manau, tai neįmanoma“, – kalbėjo Rūta.

Du kartus gimdžiusi moteris teigė, kad jos pačios asmeninė patirtis – skaudi. Vienas gimdymas buvo labai komplikuotas, jei ne medikų pagalba, viskas galėjo baigtis labai skaudžiai. „Aišku, namuose visai kitokia aplinka nei ligoninėje, jauku, bet mano manymu, namuose gimdydamos mamos rizikuoja. Priimant tokį sprendimą grįžtama į praeitį, kai moterys gimdydavo tik namuose“, – tikino pašnekovė.
Jei dabar reikėtų gimdyti, ji nesiryžtų to daryti namuose. Rinktųsi ne mažą rajono ligoninę, bet tokią ligoninę, kurioje gimdančių moterų būna daug.

Rūta pasakojo, kad tarp jos pažįstamų yra viena moteris, kuri nusprendė gimdyti ne gydymo įstaigoje, o namie. „Kai pirmą kartą draugė gimdė ligoninėje, kūdikis užsikrėtė auksiniu stafilokoku, paskui laukė ilgas gydymas, todėl antrą kūdikį ji nusprendė gimdyti namie. Daug apie tai skaitė, domėjosi, rado pribuvėją. Viskas praėjo sklandžiai, taigi patirties esama įvairios“, – teigė ji.

Pirmos atžalos besilaukianti Dovilė Indilė kalbėjo, kad gimdymas namuose vyksta daugelyje pasaulio šalių, todėl tai tikrai gali būti ir Lietuvoje.

„Norint gimdyti namuose reikalinga užtikrinti gimdyvei ir kūdikiui geras sąlygas, tai yra gimdymą turi prižiūrėti ir priimti kvalifikuota akušerė. Pati gimdyvė turi būti gerai pasiruošusi gimdymui, išmanyti pačią gimdymo eigą, baigti kursus. Taip pat turi būti transportas, kuris gebėtų nuvežti gimdyvę į ligoninę esant komplikacijoms. Žinoma, kad būtų galima gimdyti namuose, nėštumas turi būti be komplikacijų. Šiuo metu laukiuosi ir gimdyti važiuosiu į ligoninę, todėl, kad pagal dabartinę situaciją tai yra vienintelė vieta, kur yra suteikiama kvalifikuota pagalba gimdant“, – kalbėjo D. Indilė.

Optimaliausias variantas – natūralaus gimdymo centrai

Kupiškėnė Dalia Smirnovienė – praktikuojanti dula. Dula – tai moteris, teikianti nemedicininę pagalbą moteriai per nėštumo, gimdymo, pogimdyvinį laikotarpį. „Dula nėra pribuvėja, bet gimdyvės padėjėja, atsakinga už emocinį moters ir vyro palaikymą, dvasinius išgyvenimus per gimdymą. Mūsų visas darbas – palaikyti tėvą ir motiną šiame virsme, pereiti visą šį procesą kuo sklandžiau“, – pasakojo pašnekovė.

Anot D. Smirnovienės, gimdymas namuose yra reglamentuotas 20 civilizuotų Europos  valstybių. Iš jų gimdyti namie renkasi labai menkas procentas šeimų – apie vieną, du procentus, daugiausia – Belgijoje (4 proc.). „Esu už tai, kad tegul jų bus vienas ar du procentai, bet ir jie turi turėti tokią teisę. Gimdymą namuose būtina reglamentuoti, kad tai būtų aišku, legalu, o ne palikta šešėlyje. Tai padaryti rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija ir Tarptautinė akušerių konfederacija“, – pabrėžė dula.

Galimybę gimdyti namuose, anot D. Smirnovienės, renkasi ne bet kokios poros – tai sąmoningos, prisiimančios atsakomybę, labai atsakingai besiruošiančios gimdymui. Ji pripažino, kad mūsų sveikatos apsaugos sistemoje yra spragų ir prie kiekvienos gimdyvės namų greitosios medicinos pagalbos automobiliai nestovės, tačiau pati pora turi pasirūpinti, kad esant reikalui galėtų savo transportu pasiekti gydymo įstaigą.

Pašnekovės teigimu, per nėštumą šiek tiek galima numatyti, koks gimdymas gali būti. Jei yra kontraindikacijos, negali būti ir kalbų apie gimdymą namie.

„Mano nuomone, geriausias variantas tarp gimdymo namuose ir ligoninės – natūralaus gimdymo centrai“, – pabrėžė D. Smirnovienė. Ligoninė, palata, dažnai žmonėms kelia neigiamų asociacijų, natūralaus gimdymo centre yra sukuriama artima namų aplinka ir išspręsti visi klausimai kaip esant poreikiui nuvežti gimdyvę į ligoninę.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video