2024/03/29

 

JAUNOSIOS FOTOGRAFĖS AKIRATYJE – IR GAMTA, IR RENGINIŲ AKIMIRKOS

Gabrielė Kirklytė.

Gabrielė Kirklytė.

Kukli, paprasta, realizuojanti save per dailę, fotografiją. Tokia yra Subačiaus gimnazijos mokinė Gabrielė Kirklytė. Būtent fotografija yra vienas mėgstamiausių jos pomėgių. Šiuo metu vienuoliktoje klasėje besimokanti mergina jau žino, kad rinksis fotografijos studijas.

Jurga BANIONIENĖ

Paskatinta mokytojos

Gabrielė gyvena sename Subačiaus seniūnijos Terpeikių kaime. Čia gyvenimas visai kitoks nei mieste, bet septyniolikmetė nesiskundžia – visada grynas oras, yra ir kuo užsiimti. Gamtą mėgstančios merginos fotografijose daugiausia būtent ir atsispindi jos aplinka.

Fotografija į Gabrielės gyvenimą atėjo dailės mokytojos Linos Riaubienės dėka. „Fotografuoti pradėjau, kai pas mus į mokyklą atėjo nauja dailės mokytoja. Ji klausė, gal turime nuotraukų konkursams, labai tuo susidomėjau. Pradžioje fotografuodavau telefonu, po metų įsigijau fotoaparatą. Pati jam susitaupiau, dabar turiu jau ir antrą. Pirmiausia fotografavau gamtą, paskui – žmones. Šiuo metu man patinka fiksuoti gyvūnus, paukščius, o tai daryti gana sudėtinga. Fotografuoju įvairiu laiku, kai tik jo turiu“, – pasakojo jaunoji fotografė.

Laukia fotografijos studijos

G. Kirklytė pradėjo fotografuoti ir Kupiškio kultūros centro Subačiaus padalinyje vykstančius renginius. Žada rengti ir fotosesijas. „Aš savanoriauju įgyvendinant vieną projektą Subačiaus kultūros centre, jo metu buvo pasakojama apie fotografijos meną, ėmiau galvoti, kad galiu fotografuoti renginius, pavyko, nors tai – visai kas kita nei fiksuoti gamtą. Turiu mintį toliau mokytis fotografijos“, – kalbėjo pašnekovė.
Ji jau svarsto, kur tęsti šiuos mokslus. O kol kas pati stengiasi tobulėti, mokosi savarankiškai, gilinasi į nuotraukų redagavimą, žinių ieško internete.

Gamtą mėgstančios merginos fotografijose daugiausia ir atsispindi jos aplinka.

Fiksuoti akimirką, pasak Gabrielės, labai įdomu.
Meniškos sielos mergina taip pat mėgsta piešti, užsiimti kūrybiniais darbais. Labiausiai jai patinka dailės pamokos. Gabrielės manymu, polinkį į meną galėjo paveldėti iš mamos Kristinos, kuri irgi gražiai piešia, kuria rankdarbius.

Subačiaus padalinyje – sava

Dar vienas gimnazistės pomėgis – grojimas gitara. Ji porą metų groja dviejuose Subačiaus padalinio kolektyvuose – vaikų instrumentiniame ansamblyje „Miksas“ ir jaunimo muzikos grupėje „Five like one“. Gitarą prisijaukino lengvai ir greitai.

Gabrielė groja gitara Kupiškio kultūros centro Subačiaus padalinio vaikų instrumentiniame ansamblyje „Miksas“. Nuotraukoje – pirma iš dešinės.
Nuotraukos iš asmeninio Gabrielės Kirklytės albumo

Tai padėjo padaryti gitaros mokytojas Darius Jakštonis. Be to, dar šoka jaunimo šokių studijoje „Amazing“. Kupiškio kultūros centro Subačiaus padalinys Gabrielei – lyg antri namai. Ne tik dalyvauja kolektyvų veikloje, bet ir nuo sausio savanoriaus pagal Jaunimo savanoriškos tarnybos programą. Taip pat priklauso Subačiaus atvirai jaunimo erdvei.

Apie savo mokinę

Dailės mokytoja L. Riaubienė su Gabriele pažįstamos jau trečius metus. „Nuo pirmų susitikimų pajutau Gabrielės norą bendrauti, ieškoti, kur galima save realizuoti ir kurti. Gabrielė yra atsakinga, pareiginga ir drąsiai ieško savęs realizacijos būdų. Visada aktyviai dalyvauja įvairiuose piešinių ir fotografijų konkursuose. Daug konkursų susiranda ir pati. Jai patinka visos dailės sritys, mielai išbando įvairias technikas, atidžiai klausosi patarimų.

Jaunosios fotografės darbai.

Gabrielė ne tik tapo, fotografuoja, bet ir kuria nedideles floristines kompozicijas, įvairius rankdarbius. Čia didelė kūrybos draugė ir patarėja Gabrielei yra jos mama. Tai mėgstama judviejų veikla. Džiugu matyti, kaip Gabrielės tapyba nuo lapo popieriaus auga iki tapybos ant drobės, nuo telefonu fiksuotų akimirkų iki tikrai puikios nuotraukos fotoaparatu. Jai patinka stebėti gamtą, gamtos reiškinius, tai puikiai fiksuoti. Gabrielės kūrybą pamato ir mokyklos, kaimo bendruomenės nariai. Ji jau yra surengusi savo kūrybinių darbų parodą Lukonių bibliotekoje, Kupiškio kultūros centro Subačiaus padalinyje, Subačiaus gimnazijoje. Šiuo metu taip pat rengiama nauja fotografijos paroda. Gabrielei nuoširdžiai linkiu ieškoti, kurti ir džiuginti mus savo kūryba“, – kalbėjo L. Riaubienė.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video