2024/04/20

 

„GENTYS“ – VYRŲ BENDRYSTEI IR ATSIVĖRIMUI

„Gentys“ yra erdvė kokybiškam vyrų asmeniniam augimui. Naudodamasis ekspertų metodais, vertingų pažinčių tinklu ir turėdamas asmeninį vyrų ratą („Gentį“), Tu tapsi emociškai atsparesnis ir sparčiau pasieksi savo tikslus“, – tai kvietimas jungtis į vis aktyviau augančią vyrų bendruomenę „Gentys“, kurios užuomazgos randasi ir Kupiškyje.

Jurga BANIONIENĖ

Temos – pačios įvairiausios

Šią idėją įgyvendinti sumanęs kupiškėnas Modestas Murnikovas tvirtino, kad maždaug prieš metus naršydamas „Facebook“ pamatė skelbimą apie „Gentis“.

Kupiškėnas Modestas Murnikovas tikisi, kad ir Kupiškyje atsiras vyrų, norinčių susiburti į „Gentį“.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovo albumo

„Paskaičiau, man patiko idėja suburti vyrus į grupę, kur jie galėtų gerai leisti laiką, spręsti rūpimas savo temas. Nors tuo metu pats puikiai jaučiausi, atrodo, nieko netrūko, užsirašiau ir atsidūriau Anykščių „Gentyje“. Ėjau į aštuonių savaičių įvadinį kursą, kur susipažįstama, ir paskui kiekvienas individualiai sprendžia, ar nori pasilikti draugų grupėje. Mes visi ir likome, beveik kas dvi savaites susitinkame, pakalbame, kiekvienas iškelia kažkokią savo temą, kaip gyvena, padiskutuojame ir pan. Temos įvairios – pradedant verslu ir baigiant tėvyste, santykiais ir psichologinėmis vidinėmis problemomis. Tai labai gera terpė vyrui pokyčiams, ieškant geresnių pažinčių, norint kitiems išsakyti savo mintis ir tiesiog turiningai praleisti laiką“, – pasakojo Modestas.

Į Kupiškį

Anot pašnekovo, labai svarbu, kad vyrai nebūtų užsidarę savo vidiniame pasaulyje, rastų bendraminčių, su kuriais galėtų kartu augti, tobulėti, gilinti žinias.
„Būdamas „Gentyje“ Anykščiuose pagalvojau, kad norėčiau, jog vyrų grupė burtųsi ir Kupiškyje, kad susidarytų toks harmoningas ratas“, – akcentavo jis.

Pasak idėjos generatoriaus Kupiškyje, reikia, kad susirinktų reikiamas skaičius žmonių. Grupė formuojama iš 6–9 vyrų, kurie turi panašių patirčių, interesų, yra panašaus amžiaus. Ieškoma balanso – kad grupė būtų homogeniška ir vyrai joje vienas kitą jaustų, bet ir kad būtų skirtinga, kad galėtų vieni iš kitų mokytis.

„Informaciją apie „Gentį“ skleidžiau per „Facebook“, gal reikia tik daugiau pačių vyrų noro ir entuziazmo, moterų, kurios savo vyrams pasiūlytų kažką daugiau veikti“, – pabrėžė M. Murnikovas.
Pasak jo, laukiami bet kokių metų vyrai – jokio amžiaus cenzo nėra. Reikia užpildyti „Genčių“ kandidato anketą. Svarbu, kad pats vyras norėtų ir galėtų skirti laiko sau, savo tobulėjimui. „Vertinant statistiką, vyrų emocines būsenas, būtų džiugu, jei Kupiškyje susiburtume“, – sakė M. Murnikovas.

Užsimezgęs tarpusavio ryšys

Modesto idėją kurti „Gentį“ Kupiškyje palaiko ir kupiškėnas, šiuo metu Anykščiuose gyvenantis Paulius Briedis.
Paulius pažinojo vieną iš šios vyrų bendruomenės įkūrėjų Antaną Grižą. Pamatęs, kad renkama „Gentis“ Anykščiuose, nutarė pabandyti, užpildė dalyvio anketą ir buvo pakviestas į pirmą susitikimą. Čia daugiau sužinojo, kas yra „Gentys“ ir apsisprendė likti.

Pasak P. Briedžio, susibūrusi vyrų grupė tapo gerų draugų kompanija. Per susitikimus diskutuoja įvairiomis svarbiomis temomis. „Pradėjome organizuoti išvykas į pirtis, pasisėdėjimus gamtoje, kartais pas kažkurį gentainį susirenkame namuose. Ėmė megztis bendros idėjos, planai. „Genčių“ formatas iškelia rimtesnes temas apie savęs pažinimą, ieškojimus, gyvenimo planus ir siekius. Kai apie tokius svarbius dalykus žmonės kalbasi, natūralu, kad atsiranda tarpusavio pasitikėjimas ir ryšys“, – pasakojo P. Briedis.

Bendravimo stygius ir stereotipai

Pauliaus manymu, šiuolaikinėje visuomenėje ypač stinga bendravimo. Pavyzdžiui, pokalbių tarp darbuotojų savivaldybės sektoriuje ne apie darbo reikalus, o apie tai, kaip žmonės jaučiasi darbe, kas patinka arba ne. „Dabar atrodo, kad žmonės visai nebekalba apie savo išgyvenimus. Labai dažnai laiko pagiežą vieni ant kitų, o tai dažniausiai būna neiškalbėti, neišsiaiškinti dalykai. Šiandieninėje visuomenėje svarbus kalbėjimas apie jausmus. Vyrams turbūt labiausiai to trūksta, jie šiuo klausimu pažeidžiamiausi, nes yra daug stereotipų, susijusių su jų kalbėjimu, atsivėrimu, išsipasakojimu.

Stereotipiškai mąstome, kad vyrai susitikę tik tvarko reikalus, pokalbiai vyksta tik prie alaus bokalo, bet jie nelaikomi rimtais. O apie tokius dalykus, kurie iš tikrųjų svarbūs, patirtys, kurių reikia, kad galėtum kažką keisti, vyrai paprastai nesikalba“, – mintis dėstė pašnekovas.
„Gentyje“ beveik metus dalyvaujantis Paulius sakė pastebėjęs vieną svarbų dalyką, kad visi susiduria su panašiomis bėdomis. „Kai nepasikalbi, atrodo, kad tave vieną kamuoja kažkokios negandos, vienas sprendi egzistencines problemas ar kovoji su savo pasyvumu, nerimu, kitomis baimėmis. „Gentyse“ supratau, jog visi mes turime panašių problemų, ir jas lengviau išanalizuoti, išsiaiškinti, kai yra daugiau žmonių, kai gali išgirsti jų patirtis. Tai iš dalies nuramina, supranti, kad nesi vienas su savo bėdomis ir nesusipratimais“, – sakė jis.
Paulius pabrėžė, kad labai daug kas priklauso nuo žmonių, kurie susiburia į „Gentį“. Kupiškyje, jo manymu, tikrai yra vyrų, kuriems tai būtų įdomu, svarbu paskleisti šią žinutę ir tikėtis, kad jie nepabūgs ateiti. Pas mus tik sunkiai įsileidžiami nauji dalykai, atsargiai žiūrima į naujoves. Reikėtų nesusidaryti išankstinės nuostatos, o tiesiog pabandyti susitikti.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kupiškyje reikalų sprendimas ir tobulėjimas vyksta medžiotojų būreliuose. Va ten tai gentys.

Rekomenduojami video