2024/04/18

 

LAISVĖS GYNĖJŲ DIENĄ ŠILDĖ LAUŽAI

 

1991 metų sausį vienybės, laisvės siekio vedami Lietuvos piliečiai pasiekė istorinę pergalę. Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresiją, bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės nepriklausomybę.
Šiemet minime 31-ąsias laisvės pergalės metines. Visoje šalyje vyko Laisvės gynėjų dienai – Sausio 13-ajai skirti renginiai. Jie neaplenkė ir Kupiškio.

Jurga BANIONIENĖ

Jungtinis vakaras

Šventės išvakarėse Kupiškio etnografijos muziejus kartu su Kupiškio jaunimo centru pakvietė į šiltą ir jaukų vakarą „Gimę būti laisvi“.
Etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė sakė, kad jis skirtas liūdnai, bet kartu ir gražiai progai. Ji kvietė pasidžiaugti tuo, ką turime po Sausio 13-osios įvykių, tuo, kas labai sunkiai iškovota. Tai – laisvė.

Pirmi į renginį Laisvės gynėjų dienai atminti pakvietė Kupiškio etnografijos muziejus kartu su Jaunimo centru.
Renginyje „Gimę būti laisvi“ dalyvavo nemažas būrys Kupiškio jaunimo centro atstovų.

„Mes visi puikiai žinome, kad 1991 m. sausio 13-ąją Lietuva patyrė sovietų karinę agresiją, Sąjūdis pakvietė visą Lietuvą ginti kraštą. Prie televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos pastato, spaudos rūmų suvažiavo minios žmonių ir stojo į drąsų pasipriešinimą prieš automatus, tankus, agresorius pasitiko su daina ir maldomis. Nepriklausomybės aikštė tapo vienybės simboliu, kur degant laužams daug dienų ir naktų budėjo visa Lietuva. Dėl to turime tai, ką šiandien turime, link ko einame“, – kalbėjo Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė.

Pasak J. S. Jurėnienės, kai tėvynė pavojuje, niekas neturi teisių, visi turi tik pareigas. Tas pareigas turėjo žmonės, ėję ginti savo šalies. Tad 14-os savo gyvybes paaukojusių Nepriklausomybės gynėjų atminimas pagerbtas tylos minute.
Rajono mero pavaduotojas Augenijus Cesevičius kalbėjo, kad Sausio 13-osios įvykiai šių dienų kartai yra kaip simbolis kovos už laisvę, kada beginkliai žmonės stojo prieš tankus, ginkluotus karius. „Bet jie nepalūžo, tikėjo laisvės idėja, tiesa ir savo įsivaizdavimu, kaip turi atrodyti Lietuva. Kviečiu visus būti vieningus, kurkime Lietuvą tokią, kokio jos idealo siekėme, džiaukimės, didžiuokimės sava šalimi“, – sakė jis.

Dovana – koncertas

Susirinkusieji į renginį dalyvavo viktorinoje apie Sausio 13-ąją ir laimėjo įvairių prizų. Taip pat eksponuojama paroda, kurioje pristatomos fotografijos, bylojančios ne apie skaudžius, lemtingus įvykius, bet įsimintinos Kupiškio miesto gyvenimo akimirkos – valstybinių švenčių minėjimai, renginiai.

Koncertavo mišrus choras „Bočiai“.

Parodai surengti kupiškėnai atsiuntė, atnešė į muziejų per 100 nuotraukų, tad muziejaus fondai išties gausiai pasipildė.
Vaišinantis Kupiškio jaunimo centro bendruomenės ruošta arbata ir sausainiais, jaunimas atliko šiuolaikinių Lietuvos atlikėjų dainas.

Atminimo žvakelės

Sausio 13-ąją Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kvietė švietimo įstaigas, valstybės institucijas, įstaigas ir organizacijas, visus geros valios žmones prisijungti prie pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“. Nuo 8 valandos ryto dešimt minučių languose žibėjo atminimo žvakelės.
Vakare Kupiškio kultūros centro prieigose vyko Laisvės gynėjų dienos minėjimas.
Kultūros centro renginių režisierė Domilė Sriubikienė kvietė visus pabūti toje bendrystėje, kokioje buvo ir Sausio 13-osios liudininkai. Drauge sugiedojus Lietuvos valstybės himną, Kupiškio 504 kuopos kariai savanoriai iššovė progines salves.

Liepsnojo 14 laužų

Renginio dalyvius su laisvės diena sveikino Seimo narys Jonas Jarutis. Jis pastebėjo, kad po truputį, metams bėgant, Sausio 13-oji praranda savo gedulo atspalvį.
„Apie 500 kupiškėnų, tarp jų ir aš, apie 1000 rokiškėnų tomis dienomis ir naktimis budėjo prie Parlamento, radijo ir televizijos komiteto, televizijos bokšto, kad apgintų tai, iki ko mes ėjome ištisus 50 metų. Lietuvos istorijoje yra ir gėdingų datų, bet sausio 11, 12, 13 dienomis Parlamento gynėjai tikrai buvo pasiruošę iššauti simbolinį šūvį. Nežinau, kaip vertinti, gerai ar ne, kad jo nebuvo. Galima sakyti – tik 14 ar net 14 aukų padėta ant laisvės aukuro, bet mes jau 31-eri metai džiaugiamės šita laisve. Ta pati laisvė suteikia žmonėms šiandien ne Kupiškyje, o Lietuvos sostinėje elgtis visiškai netinkamai. Galima reikšti savo nuomonę, požiūrį, bet šią šventą dieną tai daryti – šventvagiška“, – tvirtino J. Jarutis.

Seimo narys kalbėjo rankose laikydamas arbatos puodelį, pasak jo, tai vienas iš Sausio 13-osios simbolių, kai visai nepažįstami žmonės ėjo iš Gedimino prospekto butų, kvietė pas save į namus sušilti gurkšnojant arbatą, pakalbėti. Tokios bendrystės šiandien nebejaučiame, bet J. Jarutis vylėsi, kad iškilus realiai grėsmei, lietuviai susivienytų ir stovėtų ten, kur tėvynė pašauktų.
Sveikinimo žodį tarė ir mero pavaduotojas A. Cesevičius. Prie Kupiškio kultūros centro uždegta 14 laužų – žuvusiųjų Sausio 13-ąją atminimui. Garsiai ištartos jų pavardės, aukų atminimas pagerbtas tylos minute.
Vėliau Kultūros centro didžiojoje salėje koncertavo mišrus choras „Bočiai“, Biržų kultūros centro Anglininkų skyriaus duetas Laima ir Artūras Aukštuoliai.
Sausio 13-ai skirti renginiai vyko ir Kupiškio kultūros centro padaliniuose.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video