2024/04/25

 

MADE IN JUDESYS

Banguolė Aleknienė-Andrijauskė,
žurnalistė

Gyvename tarsi sūpuoklėse. Pašalo, prisnigo, užpustė – švyst aukštyn. Sušilo, ištirpo, palaistė – švyst žemyn. Prieš nusileidimą dar priverstinės dailiojo ar bjauriojo čiuožimo technikos pamokėlės. Taigi nėra kada liūdėti, prabėgusius metus skaičiuoti. Esame nuolatinėje judėjimo būsenoje, o judėjimas – tai gyvenimas, sveikata ir jaunystė.

Dar pamiršau pasakyti apie apsaugines kaukes. Per jas taip pat nuolat judesyje. Prie parduotuvės ar įstaigos durų kaukes lyg kareivėliai sutartinai užsimaukšliname, išėję į lauką nusiimame. Tik kartais dar matyti parduotuvėse ar kitur to pirminio veiksmo iki galo neužbaigusių tautiečių – virš kaukių tįso ilgos nosys.

Omikron vėl drumsčia vandenį. Bando įsiūbuoti aprimusią koronavirusinę infekciją. Ją kutenome ir mes, kad tik neaprimtų, kad apie save nuolat primintų. Per šventes važiavome, skridome ir kitokiais būdais po visą pasaulį keliavome. Raminome save, kad reikia su ta liga išmokti gyventi.

Gal jau ir pramokome. Lyg tyčia, lyg testuojant ar egzaminuojant po Kalėdų vietoje talpaus autobuso grįžtantiems iš sostinės į provinciją buvo pasiūlytas nedidelis autobusiukas ir juo važiavę žmonės jautėsi lyg silkės statinėje. Laimė, visi buvo kaukėti, benosiai, net ir vienas kitas respiratorius ant veidų pūpsojo.

Nurimti, apsnūsti neleidžia ir šalies bei pasaulio įvykiai. Sulaikę kvapą laukiame, kuo gi baigsis Lietuvėlei Kinijos, galingo tigro, patampymas už ūsų. Tas faktas kraujospūdį pakėlė ne tik patiems politikams, bet ir atokiausių šalies kampelių senoliams.

Ar bus kam pakeisti prekinį ženklą – made in China. O gal sūpuoklės švystels aukštyn klykdamos – made in Lithuania! Ir tapsime dar laimingesni.

Puls Rusija Ukrainą ar nepuls – dar vienas galvosūkis ne tik kryžiažodžių mėgėjams. Ką tarpusavyje kalba pasaulio galingieji, irgi rebusas. Visiems mirtingiesiems prieinamiausia informacija – kiek laiko truko pokalbis. Žinoma, iš to irgi galime šį bei tą nuspėti pasitelkdami savo gyvenimo patirtį.

Jei kalbėjo trumpiau nei buvo planuota, tai reiškia, kad arba greitai susitarė dėl visko, arba dar labiau susipyko, ir nieko gero nelauk. Kurį variantą pasirinksime, priklauso nuo to, ar esame optimistai, ar pesimistai.

Kaip optimistė, manau, kad sausis pats tinkamiausias laikas griežtam karantinui, apie kurį vis pakalba valdžia. Mat šiuo metu visi dar pilni buvusių švenčių įspūdžių, jaučiamės sotūs, mieliau tūnome tarp savo keturių sienų ir kaupiame jėgas pavasario žygiams. Tai karantino gal net ir nepastebėtume, ant nieko dėl to nepyktume.

O pavargusiems nuo politikos žmonėms gal padės Dakaro varžybų vaizdeliai, kuriuose šmėžuoja ir made in Kupiškis dvasia. Taigi judame judame judame!

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kitimas, naujovės nėra blogai, tačiau kartais tas turi ir neigimų dalykų. pavyzdžiui, parduotuvėse dažnai keičiami prekių skyriai, kad klientai daugiau pavaikščiotų po patalpas, daugiau pamatytų ir nupirktų. Bet tai sukelia .pirkėjų nepasitenkinimą, nes vis naujai ieškant tos pačios prekės, prarandama nemažai laiko. Jūsų portalo atnaujinimas, matyt, paskatintas didesnės reklamos ar kitokių priežasčių. tačiau tiek pirkėjai, tiek skaitytojai yra konservatyvūs: reikia vėl ieškoti, vėl naršyti, o šiais laikais žmonės įpratę skubėti, ieškoti tiesesnio kelio. Štai ir aš, nors perspėtas, kad portalas dar tvarkomas, bet dabar niekaip negaliu rasti įdomų senųjų mūsų kaimų aprašymų. Visko čia yra: ir aktualijų, ir apie sveikatą, ir apie kultūrą, o apie kaimų istorijas -šnipštas! Gal jos ir yra kur užkištos, gal jau aš neapdairus, tačiau šiuo „progresu“ dabar esu nepatenkintas.

Rekomenduojami video