2024/04/25

 

KĄ SKAITO, KĄ GALĖS SKAITYTI KNYGŲ MĖGĖJAI

Prasidėjo nauji metai. Kupiškio viešojoje bibliotekoje pasidomėjome, kokie skaitymo malonumai šiemet laukia skaitytojų, ar naujų leidinių gaus šios bibliotekos fondas. Pasmalsavome, ir kokios knygos šiuo metu labiausiai domina skaitytojus.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Populiarūs skaitiniai

Bene geriausiai skaitytojų pomėgius žino Kupiškio viešosios bibliotekos Lankytojų aptarnavimo skyriaus vyresnioji bibliotekininkė, knygų mėgėjų klubo „Knygius“ kuratorė Rita Senvaitienė.

Lankytojų aptarnavimo skyriaus l. e. p. vedėja Rita Senvaitienė.
Reginos Vilčinskienės nuotrauka

Pasak jos, iš naujausių knygų, kurios sudomino kupiškėnus, yra Vokietijoje gyvenančios lietuvės Linos Ever knyga „Kava su apelsinais“. Taip pat skaitytojų dėmesio sulaukė ir naujas Aldonos Ruseckaitės romanas „Per žarijas“. Tebėra populiarios šios autorės knygos apie rašytoją Žemaitę ir poetę Salomėją Nėrį.

Tarp skaitomiausių lietuvių autorių yra ir Norberto Černiausko romanas „1940. Paskutinė Lietuvos vasara“. Šioje knygoje minimas ir Kupiškis.

Populiarios išlieka kunigo Algirdo Toliato knygos. Taip pat Laimos Lavastės knyga „Kunigas Ričardas“.
„Klubo „Knygius“ nariai rengiasi planuojamam susitikimui su rašytoju Dainiumi Vanagu ir skaito, nagrinėja jo distopinį romaną „Oderis“, kad su autoriumi galėtų aptarti. Jei nebus naujo karantino ar kitokių suvaržymų, šis susitikimas turėtų vykti sausio 26 dieną. Jis perkeltas iš lapkričio“, – teigė pašnekovė.

Iš užsienio autorių, pasak R. Senvaitienės, labai populiari Lars Mytting knyga „Heknių audinys“, jo romano „Seserų varpai“ tęsinys. Tarp skaitomiausių šiuo metu knygų yra ir Noah Gordon „Jeruzalės deimantas“. Populiarumo nepraranda Delia Owens knyga „Ten, kur gieda vėžiai“. Skaitytojai labai domisi ir knygomis apie koncentracijos stovyklas.

Pinigų daugiau, leidinių mažiau

Apie knygų ir kitokių leidinių fondą, jam skiriamą finansavimą papasakojo Kupiškio viešosios bibliotekos Išteklių valdymo ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Jūratė Motiejūnienė. Pasak jos, iš valstybės biudžeto Savivaldybei skiriamų tikslinių dotacijų 2021 metais bibliotekos finansavimas buvo didesnis nei 2020 metais.

Kupiškio viešosios bibliotekos Išteklių valdymo ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Jūratė Motiejūnienė.

Antai 2020 metais iš Kultūros ministerijos knygoms ir kitiems leidiniams įsigyti gauti 16 482 eurai. Už šiuos pinigus įsigytos 1898 knygos. Tais metais šioms reikmėms dar papildomai gauta apie 12 tūkst. eurų. Už tas lėšas nupirktos 1174 knygos bei kitų dokumentų, tarp jų ir 50 stalo žaidimų Vaikų literatūros skyriui ir bibliotekos kaimo filialams.
2021 metais biblioteka savo knygų ir kitų leidinių fondui papildyti buvo gavusi 19 077 eurus. Už tuos pinigus įsigyti 2039 egzemplioriai įvairių leidinių, iš kurių 834 naujais pavadinimais.

„Kiek toms reikmėms bus konkrečiai skirta lėšų šiais metais Kupiškio viešajai bibliotekai, paaiškės vasario pabaigoje arba kovo pradžioje. Šiuo metu žinoma tik tiek, kad Vyriausybė patikslino 2022 metų biudžeto projektą ir šalies bibliotekoms papildomai skyrė apie 500 tūkst. eurų leidiniams įsigyti, savo fondams papildyti.

Pastaruoju metu finansavimas knygoms įsigyti yra vos ne dvigubai didesnis nei prieš dešimt metų, bet jų nupirkti gerokai daugiau neišeina. Kasmet knygos brangsta.

Garsinės knygos nėra populiarios. Gal karantinas, nuotolinis mokymasis ir paskatins didesnį susidomėjimą jomis. Tik tarp mokinių paklausūs yra lietuvių literatūros klasikų įgarsinti kūriniai, kurie reikalingi pagal mokyklinę programą. Turime keletą garsinių knygų, skirtų vaikams. Gal tokios knygos būtų reikalingos, pavyzdžiui, tolimųjų reisų vairuotojams, bet garsinių populiariosios literatūros knygų, detektyvų nėra.
Šiemet planuojame papildyti mokiniams ir vaikams skirtų garsinių knygų fondą“, – apie šių metų planus kalbėjo pašnekovė.

Kiti šaltiniai

J. Motiejūnienė papasakojo ir apie kitus bibliotekos knygų ir kitų leidinių gavimo šaltinius. Pasak jos, Savivaldybė skiria lėšų kraštotyros leidinių leidybai ir dalį tokių knygų duoda ir bibliotekai.

Pernai buvo gauti 25 leidiniai „Kupiškis. Kultūra ir istorija 2020“. Bibliotekos fondą papildė ir 22 knygos „Virbališkiai laiko tėkmėje. Kaimo istorija ir žmonės“.
Lietuvos bibliotekininkų draugija buvo paskelbusi akciją „Bibliotekos knygų Kalėdos“.

Jos metu kvietė knygų bičiulius dovanoti knygas bibliotekoms. 2020 metais tokiu būdu bibliotekos fondas pasipildė 787 knygomis.
Praėjusių metų akcija tęsėsi iki šių metų sausio 6 dienos. Taigi dar nėra tikslių jos rezultatų.
Kasmet ir Kupiškio viešąją biblioteką, ir jos kaimų filialus dosniai paremia skaitytojai.

Pernai fiziniai asmenys dovanojo 584 knygas, o juridiniai (įvairios organizacijos, leidyklos) – 382 knygas.

Ar bus laikraščių ir žurnalų?

J. Motiejūnienė sakė, kad Savivaldybė kasmet skiria lėšų periodinių leidinių prenumeratai.
Pernai toms reikmėms gauta apie 8 500 eurų. Periodiniai leidiniai užsakomi ne tik Kupiškio viešajai bibliotekai, bet ir jos kaimo filialams.
2021 metais užsakyta 46 pavadinimų žurnalų, laikraščių. Vaikai sulaukė 7 pavadinimų periodinių leidinių.

Panaši pinigų suma iš Savivaldybės periodiniams leidiniams užsakyti gauta ir 2020 metais. Tikimasi, kad Savivaldybė ir šiemet skirs užtektinai lėšų laikraščių ir žurnalų prenumeratai, nepaisant to, kad šiemet ji brangsta.

Be to, biblioteka dar per įvairius kultūrinius, šviečiamuosius projektus nemokamai gauna kultūros žurnalų ir laikraščių.
„Šiemet bibliotekos fondą tikrai papildys nauji leidiniai. Manau, kad skaitytojų lūkesčiai bus patenkinti. Taigi visus kviečiu užsukti į biblioteką, skaityti“, – kalbėjo J. Motiejūnienė.

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video