2024/03/29

 

ŠIAUDINĖS PUOŠMENOS PO BAŽNYČIOS SKLIAUTAIS

Visai neseniai, prieš pat Kalėdas, grupelė Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkių aplankė šiaudinių sodų parodą Salamiesčio šv. Antano Paduviečio bažnyčioje. Kadangi muziejuje taip pat eksponuojama respublikinė sodų pynėjų paroda, tai buvo labai smalsu pamatyti bažnyčioje veikiančią parodą, kurios autorė žinoma sodų rišėja Danutė Palaimienė. Tačiau nustebino ne tik sodai, bet ir didžiulė eglė, išpuošta šiaudiniais žaisliukais.

Buvome priblokštos grožio, kurį pamatėme bažnyčioje. Sodai ir žaliaskarė sukuria prakilnią šventinę aplinką, kuri tarsi pakylėja kiekvieną žmogų, peržengusį bažnyčios slenkstį. Grožis ir didingumas persipina, sukurdamas šventinę nuotaiką.

Šiaudas yra nenutrūkstamos gyvybės simbolis, juk ir Kūčių vakarą iš po staltiesės traukiame šiaudą, džiaugiamės, jeigu jis gana ilgas, vadinasi, laukia ilgas ir gražus gyvenimas.

O tikras meistras šiaudą geba prakalbinti, paversti tikru meno kūriniu. Iš sujungtų atskirų šiaudelių sukuriamos įdomiausios formos, kurios glosto akį ir širdį. Pinamas ar rišamas šiaudelis prie šiaudelio į vieną bendrą visumą primena žmonių bendrystę, kai visi kartu, keliaudami viena kryptimi, galime sukurti nuostabiausius ir prasmingiausius dalykus. Kad tai tiesa, įrodė Salamiesčio bendruomenė su Danute Palaimiene, gražiai ir prasmingai išpuošusi savo bažnyčią sodais ir padabinę milžiniško dydžio eglę šiaudiniais žaisliukais.

Ir ko tik nepamatysi supantis ant žaliaskarės šakų! Akį traukia šiaudiniai angeliukai – jungtis tarp dangaus ir žemės, šiaudiniai paukšteliai, kurie tapatinami su antgamtinių savybių turinčiomis būtybėmis, sugebančiomis išpranašauti dievų valią ar lemti žmonių likimą, ir snaigės – šaltos žiemos simbolis. Visas šias puošmenas sukūrė Danutė. Jos kolekcijoje per 100 šiaudinių snaigių, kurių formos skirtingos, nesikartoja, ir norėdamas nesurasi dviejų vienodų.

Kita puošmena – šiaudinių sodų paroda. Jau ne kartą kalbėta, kad 2022 metais Lietuva teiks paraišką, kad šiaudinių sodų rišimo tradicija būtų įrašyta į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Į šį sąrašą jau įtrauktos trys vertybės: kryždirbystė ir jos simbolika Lietuvoje, dainų ir šokių švenčių tradicija Baltijos šalyse ir sutartinės – lietuvių polifoninės dainos. Dabar siekiama, kad ketvirta vertybe taptų šiaudų sodų rišimo tradicija, todėl labai džiugu, kad šią idėją savo gražiais darbais palaiko ir kupiškėnai. Beje, Danutė Palaimienė yra sukūrusi per 30 skirtingų šiaudinių sodų pavyzdžių. Galima drąsiai sakyti, kad šios moters kūrybiškumui nėra ribų.

Šiaudiniai žaisliukai ant eglės šakų ir sodais išdabinti bažnyčios skliautai tarsi sukvietė visą Salamiesčio bendruomenę į gražią ir prasmingą veiklą pasitinkant Kalėdas. Kalėdinis laikotarpis nepasibaigė, dar neatėjo Trys karaliai su savo dovanomis, tad visi galite suspėti atvažiuoti į Salamiesčio bažnyčią ir pasidžiaugti nuostabiu reginiu.

Kupiškio etnografijos muziejaus inf. ir nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video