2024/04/25

 

SPĖLIONES „GALIOJA AR NEGALIOJA“ PASITIKRINSIME JAU PO ŠEŠIŲ DIENŲ

Vos ne kasdien pasirodantys nauji pranešimai dėl skiepijimo nuo COVID-19 ligos naujovių sukelia daug painiavos. Ne vienam gyventojui jau sunku susigaudyti informacijos sraute, iki kada jo galimybių pasas galioja. O pošventinis galvos skausmas gali būti ne tik nuo kalėdinio vyno, bet ir nuo kai kurių Vyriausybės sprendimų. Visai galimas daiktas, kad žmogus, gruodžio 28 dieną nuėjęs į prekybos centrą ar kitą žmonių susibūrimo vietą, iš tikrinančio darbuotojo sulauks atsakymo „Jūsų galimybių pasas negalioja.“ Ką reikia žinoti, kad taip nenutiktų?

Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Paskutinė Sveikatos apsaugos ministerijos žinutė Lietuvos gyventojams skelbia, kad nuo gruodžio 28 d. šalies darbuotojai, kurie paskiepyti nuo COVID-19 ligos prieš daugiau nei 210 dienų, privalės skiepytis stiprinamąja doze arba periodiškai profilaktiškai testuotis. To nepadarius turimas galimybių pasas negalios.

Dar visai neseniai skelbta, kad praėjus nurodytam terminui, bet atlikus antikūnų tyrimą ir gavus atsakymą apie jų pakankamą kiekį, skiepijimo datą bus galima nukelti 2 mėnesiams. Vieną antikūnų tyrimą galima atlikti nemokamai, buvo skelbiamos įstaigos, kur tai galima atlikti.

Ar šis nutarimas dar galioja ir pasirodžius naujam sprendimui, paprašėme pakomentuoti Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyr. specialisto Julijano Gališanskio.

„Periodiškai profilaktiškai testuotis neturės tyrimus atlikęs asmuo, kai prieš mažiau nei 60 dienų yra gavęs teigiamą (kai nustatomi anti-S, anti-S1 arba anti-RBD IgG antikūnai) kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo atsakymą. Asmuo gali atlikti serologinį tyrimą ir po visos vakcinacijos schemos“, – rašoma specialisto atsakyme.

Testavimas lyg ir aiškus, bet ar nebus problemų tokiems testuotiems asmenims dėl galimybių paso galiojimo, matyt, atskleis gruodžio 28 diena.

Kol kas nežinia, ir kaip bus nuo vasario 1 dienos susiruošusiems keliauti svetur, nes Europos Komisija (EK) antradienį priėmė taisykles dėl Europos Sąjungos skaitmeninio COVID pažymėjimo. Jomis Europos Sąjungos vidaus kelionių tikslais nustatomas privalomas 9 mėnesių (lygiai 270 dienų) skiepijimo pažymėjimų pripažinimo laikotarpis, todėl vargu ar profilaktinio testavimo rezultatai šiuo atveju pagelbės, nes EK ragina visas Europos Sąjungos valstybes nares nustatant pažymėjimų naudojimo nacionaliniu lygmeniu taisykles, suderinti su šiomis naujomis taisyklėmis, kad keliautojams būtų suteikta tikrumo ir sumažinta sutrikimų.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video