2024/04/18

 

OMIKRON ATVEJAI SUSIJĘ SU KELIONĖMIS Į UŽSIENĮ

Abu omikron atmainos atvejai, apie kuriuos spaudos konferencijoje trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, yra susiję su kelionėmis į užsienį, teigia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Abu patvirtinti omikron atvejai yra nustatyti Vilniuje, jie susiję su kelionėmis į užsienį, tačiau tarpusavio sąsajų nenustatyta. Susirgusieji nurodė, kad jautė COVID-19 ligai būdingus simptomus. Sąlytį turėję asmenys nustatyti, su visais jais susisiekta, jie izoliuojasi ir testuojasi.

„Visi sąlytį turėję asmenys izoliuojasi pagal sugriežtintas taisykles, t. y. jie privalės izoliuotis visas 10 dienų, negalėdami susitrumpinti izoliacijos termino. Atkreipiame dėmesį, kad pasiskiepiję ar persirgę asmenys po kontakto su sergančiuoju, kuriam įtariama ar patvirtinta omikron atmaina, taip pat turi izoliuotis. Tai sudaro didesnes galimybes lokalizuoti ligos židinį ir užkirsti kelią jos išplitimui“, – pranešime spaudai paaiškina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Laboratorijų duomenimis, šiuo metu dar keliuose ėminiuose yra nustatyta omikron padermei būdinga geno mutacija, t. y. įtariama omikron atmaina, atliekami sekoskaitos tyrimai, po kurių paaiškės, ar atmaina bus patvirtinta. Preliminariais duomenimis, ne visi šie įtariami atvejai siejami su kelionėmis į užsienį, didžioji dalis šių asmenų nėra pasiskiepiję, nė vienas šiuo metu nėra gydomas ligoninėje. Visiems, kurie turėjo artimą sąlytį su šiais asmenimis, taip pat taikomos sugriežtintos izoliacijos sąlygos.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) omikron atmainą yra priskyrusi prie labai rimtą susirūpinimą keliančių atmainų. Todėl NVSC specialistai ragina visus šventinį laikotarpį elgtis atsakingai, laikytis nustatytų reikalavimų ir rekomendacijų, susilaikyti nuo didelių masinių renginių ir būriavimosi. Taip pat gyventojai raginami atsisakyti nebūtinų kelionių.

Be to, NVSC primena, kad Lietuvoje vykdoma masinė vakcinacija, tad visi asmenys nuo 5-erių metų raginami registruotis skiepui internetu www.koronastop.lt arba, jeigu nėra galimybės to padaryti, skambinti Karštosios linijos numeriu 1808. Vaikus vakcinai registruoja tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai.

ELTOS inf. ir nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video