2024/03/29

 

MUZIEJAUS LANGUOSE – LĖLIŲ PASAKA

Kupiškio etnografijos muziejus kviečia pro langus pasigrožėti dailės mokytojos metodininkės Rimos Kalinkienės kurtomis lėlėmis.
Autorės nuotraukos

Parodos ant palangės Kupiškio etnografijos muziejuje jau tampa gražia tradicija.
Mieste sutemus, šilumą ir jaukumą pro muziejaus langus šį kartą skleidžia ir nebylias pasakas seka lėlės. Tai – dailės mokytojos Rimos Kalinkienės kūrybos, kuria ji panoro nudžiuginti kupiškėnus, dalis.

Jurga BANIONIENĖ

Bendra idėja

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė teigė, kad prasidedant žiemai, muziejaus languose vėl nušvito eksponatų šypsenos. Pernai tai buvo Jėzusiukai, šiemet visus džiugina R. Kalinkienės lėlės.

„Šios parodos idėja gimė labai paprastai. Viskas prasidėjo nuo Kupiškio meno mokyklos vaikų darbų. Šiuo metu muziejaus salėje eksponuojama dailės skyriaus mokinių darbų paroda. Kai mokytoja R. Kalinkienė atvežė juos į muziejų, užsiminė, kad turi tris dešimtis lėlyčių, nutarėme ir jas sutupdyti ant palangių. Yra gražus apšvietimas, tad vėl visus džiuginsime. Tai buvo bendra mintis, kurią atnešė praeitų metų Jėzusiukai“, – kalbėjo J. S. Jurėnienė.

Anot pašnekovės, pačios Etnografijos muziejaus darbuotojos kai kuriose lėlytėse pamatė save, rado savo prototipus, gal juos aptiks ir parodą panorę aplankyti kupiškėnai.

„Ypatingai laukiame mamų su dukromis, mažoms mergaitėms pamatyti tiek lėlyčių vienoje vietoje bus nuostabu. Galės prie kiekvieno lango susikurti savo pasaką“, – kvietė Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė.

Paroda – prieššventinė dovana

R. Kalinkienė sakė, kad norėjo savo kūrybą parodyti ir kitiems, tad kilo mintis lėlytes atgabenti į muziejų. Unikalias, vienetines lėles ji kuria jau seniai, beveik tris dešimtmečius.

„Lėlės gimsta, kai sugalvoju, kai noriu, turiu laiko, taip ir žaidžiu su jomis. Pirmiausia buvo tautinės, paskui sudėtingesnės lėlės, įvairūs pasakų personažai – Raudonkepuraitė, Pepė Ilgakojinė ir kt.

Bet ne vien tuo užsiimu, noriu – piešiu, noriu – pamezgu, pasiuvu, tapau ant šilko, rankinių, man viskas įdomu. Aš toks žmogus, negaliu būti be darbo, turiu nuolat kurti.

Tai ir laisvalaikio praleidimo būdas, ir pomėgis“, – tvirtino pašnekovė.

Parodoje eksponuojamos ir apie artėjančias gražiausias metų šventes primenančios lėlės kalėdine tema, angelai. Tai – naujausia Rimos kūryba.

Kupiškio meno mokyklos dailės skyriaus mokinių paroda „Spalvotos mintys“.

„Šios lėlės šiuolaikiškos. Pradžioje jos buvo be akyčių, paskui sugalvojau, kad jas reikia nupaišyti. Tegul bus ši maža lėlių paroda kupiškėnams kalėdinė dovana“, – sakė R. Kalinkienė.

Iš ko daromos šios lėlytės – maža kūrybinė paslaptis, kol pati mokytoja atrado tinkamas medžiagas, teko nemažai pasistengti. Iš pradžių jas sukdavo su vata, marle, dabar ant vielos suka krepiną (įspauduotą rauktą tampomą popierių), paskui lėles rengia, pati daro batukus, kitus aksesuarus. Vieną lėlę kurdama užtrunka daugiau nei savaitę. Kartais kuria ne po vieną, o iškart po kelias lėles.

Muziejuje vietą rado toli gražu ne visos kūrėjos lėlės, didelė dalis jų išdovanota. Keturias seseris turinti Rima sakė, kad kai sulaukia jų su šeimomis, dažnai jos kurti darbai tampa puikia dovana artimiesiems. Yra lėlių įsigijusios ir kolegės iš Kupiškio meno mokyklos, draugai, bet pačias brangiausias dailės mokytoja metodininkė saugo savo namuose.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video