2024/03/28

 

PIRMI ĮSPŪDŽIAI SKLAIDANT NAUJĄ ELENOS MEZGINAITĖS KNYGĄ

Šiemet minime poetės, žurnalistės Elenos Mezginaitės 80-ąsias gimimo metines.

Ta proga jos gimtojoje Aukštaitijoje vyko daug įvairių renginių, Panevėžyje pastatytas suolelis, ant kurio prisėdus galima pasiklausyti ir poetės eilių.

Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka sumanė išleisti poetės publicistikos knygą. Juk per 40 darbo žurnalistikoje metų straipsnių susikaupė daugybė.

Apsispręsta į knygą „Elena Mezginaitė: žmonės man viskas…“ sudėti Elenos pokalbius su žymiais meno, kultūros žmonėmis. Knygoje – 32 pokalbiai, publikuoti periodinėje spaudoje 1989–2005 metais.

Rasa ČEPAITĖ

Asmenybių sąrašas išties įspūdingas. Tarp jų – teatro žmonės, režisieriaus Juozo Miltinio auklėtiniai, aktoriai Stasys Petronaitis, Donatas Banionis, Enrikas Kačinskas, Dalia Melėnaitė, Algimantas Masiulis, Vytautas Anužis, Romualdas Urvinis, Algirdas Paulavičius, Regina Zdanavičiūtė ir kiti jaunesniosios kartos teatro žmonės.

Taip pat ir kolegos poetai – Valdemaras Kukulas, Elvyra Pažemeckaitė, Jonas Strielkūnas, rašytojas ir redaktorius Algimantas Kaminskas ir daugelis kitų kūrėjų.

Tad knygos vertė dar padidėjo, ji – tarsi mažas atminties paminklas iškiliems Aukštaitijos krašto kūrėjams, kultūros žmonėms. Juolab kad didžioji dalis pašnekovų, kaip ir Elena Mezginaitė, jau Anapilyje.

Elena kalbindama savo herojus sugebėjo meistriškai atskleisti jų mintis, požiūrį į daugelį gyvenimo sferų. Pokalbiai įdomūs, aktualūs ir šiandien. Skaitydamas pajunti nešabloniškus klausimus. Kiekvienas pokalbis, kaip ir jų herojai, savitas. Antai su aktoriumi E. Kačinsku ar E. Pažemeckaite jis liejasi tarsi džiazo improvizacija. Juntamas atsipalaidavimas, nėra jokios įtampos ar išankstinio pasiruošimo.

Gilūs ir kiek pranašiški šviesaus atminimo aktoriaus A. Paulavičiaus žodžiai. Atsakydamas į E. Mezginaitės klausimą, ar daug yra sutikęs tikrai laisvų žmonių, aktorius teigia: „(…) Materialinė gerovė suteikia laisvės, bet tai ne pagrindinė sąlyga. Bet kad skurdas taurina žmogų – labai abejotina tezė. Skurstantis galvoja ne apie būtį, o apie buitį – kaip nesušalt, nenumirt badu, prisidengti gėdą.

Materialaus reikia tiek, kad neskaudėtų galvos dėl to. Kad būtum nepriklausomas, turėtum pasirinkimo laisvę, rezervą. Dabar – chaosas. Kada iš jo pasidarys harmonija? Norisi nenužudyti pačiam savyje tos vilties, kad nors mūsų vaikai turėtų padorų gyvenimą.“ Interviu rengtas 1993 metais.

Knyga „Elena Mezginaitė: žmonės man – viskas…“ gausiai iliustruota žymių fotografų darbais. Knygą puošia vieno garsiausių portretistų Algimanto Aleksandravičiaus darbai, taip pat Sauliaus Saladūno, Gintaro Lukoševičiaus ir Stanislovo Bagdonavičiaus portretinės nuotraukos.

Išskirtinis dizainerės Astos Radvenskienės maketavimas irgi suteikia knygai išskirtinumo, jaukumo.
Knygos leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir laikraštis „Kupiškėnų mintys“. Knygos sudarytojos – Sandra Voveriūnienė ir Gitana Navagruckienė. Redaktorė – Nomeda Simėnienė.

Lapkričio 22 dieną 17 val. knygos „Elena Mezginaitė: žmonės man – viskas…“ sutiktuvės vyks Panevėžyje, Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje, Kniaudiškių g. 34.

Tikėkimės, kad artimiausiu metu, pasibaigus draudimams dėl grėsmingos pandeminės situacijos, knyga bus pristatyta ir Kupiškyje.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video