2024/03/29

 

GRAIKINIS RIEŠUTMEDIS NUDŽIUGINO GAUSIU DERLIUMI

Anot Janinos Varnienės, darbo su riešutais daug.
J. Varnienės asmeninio albumo nuotraukos

Graikiniai riešutmedžiai Lietuvoje vis populiaresni, juos augina ir pavieniai žmonės, ir ūkininkai, veisiantys riešutynus.

Prie savo namų Kupiškyje prieš dešimtmetį riešutmedį pasisodinę Janina ir Alfonsas Varniai greitai sulaukė pirmo derliaus. O šį rudenį jis išskirtinai gausus – ne tik patys graikinius riešutus skanauja, bet ir artimuosius bei draugus jais vaišina.

Jurga BANIONIENĖ

Pirmi riešutai – po penkerių metų

J. Varnienės žento tėvai turėjo riešutmedį. Ji matydavo, kad daug riešutų jis duoda, tad ir patys susigundė šį sodo augalą įsigyti. Nusipirko turguje. Prekiautojas paaiškino, kaip riešutmedį reikia sodinti. Iškasti metro gylio ir tokio pat pločio duobę ir jos dugne pridėti šaligatvio plytelių, tada šaknys augs ne gilyn, bet į šonus.

„Taip su vyru ir padarėme, iškasėme plačią duobę, pridėjome plytelių, pasodinome, ir augo mūsų riešutmedis. Praėjus turbūt penkeriems metams, jis pradėjo duoti vaisius“, – džiaugėsi pašnekovė.

Pradžioje Janina su vyru suskaičiuodavo apie 150 graikinių riešutų, paskui jų vis daugėjo, pernai irgi nemažai priskynė.

Plačiau skaitykite lapkričio 4 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Visada žinojau , kad ji šaunuolė

Rekomenduojami video