2024/04/18

 

PRIEŠKARIO MODERNIOSIOS ARCHITEKTŪROS PĖDSAKAIS

Ekskursijos dalyviai prie buvusio Kupiškio valsčiaus pastato Gedimino g. 29. Aušros Jonušytės nuotrauka

Ekskursijos dalyviai prie buvusio Kupiškio valsčiaus pastato Gedimino g. 29.
Aušros Jonušytės nuotrauka

Rugsėjo 17 dieną Kupiškyje vyko šių metų Europos paveldo dienų renginiai „Praeities langą pravėrus“. Tai buvo gera proga kupiškėnams pasivaikščioti po miestą ir susipažinti su kai kurių čia prieškario metais statytų pastatų istorija, dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose.

Gaila, kad daugėjant koronavirusinės infekcijos atvejų šiuose renginiuose nedalyvavo rajono mokiniai. Tuos renginius jie pamatys nufilmuotus ir galės savo mokyklose įvairia forma tęsti pažintį su Kupiškio prieškario statiniais.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie senuosius pastatus

Prieškario metais Kupiškio pagrindinėje Gedimino gatvėje, kuri miestą skaidė į dvi dalis, daugiausia buvo medinių namų, kurie priklausė žydams ir kuriuose buvo įrengtos įvairios krautuvėlės.

Tuometinė miesto valdžia nutarė atnaujinti šią gatvę ir 1937 metais buvo parengtas Gedimino gatvės atkarpos nuo tilto per Kupą iki bažnyčios pertvarkymo projektas. Pažymėti griautini seni mediniai pastatai. Taip atsirado postūmis rastis naujiems moderniems pastatams.

Pažintis su pagrindinės Kupiškio miesto Gedimino gatvės dešimčia senųjų pastatų, kurie yra priskirti kultūros paveldo objektams, prasidėjo nuo klasicizmo stiliaus Kupiškio etnografijos muziejaus pastato, statyto 1823 metais. Šią ekskursiją vedė architektė dr. Marija Rupeikienė.

Plačiau skaitykite rugsėjo 21 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video