2024/03/19

 

RUGSĖJO PIRMOSIOS GĖLĖ – KARDELIS

Dianos Marmokienės gėlynuose puikuojasi ne tik kardeliai, bet ir įvairios daugiametės gėlės.
Nuotraukos iš asmeninio Dianos Marmokienės albumo

Spalvingi kardelių žiedai daugeliui primena Rugsėjo pirmąją, kai jais nešini mokiniai skuba į mokyklą. Kardeliai, dar kitaip vadinami gladiolėmis, tikra darželių puošmena – aukšti, puošnūs, įvairiausių atspalvių.

Juos augina Aukštupėnuose gyvenanti Diana Marmokienė.

Jurga BANIONIENĖ

Iš mamos

Diana gėles mėgo visada. Kai persikėlė gyventi pas uošvius, aplink namus buvo nemažai žemės, gėlynų. Natūraliai kilo mintis juos puoselėti, juolab kad gėlininkystė niekada nebuvo svetima, matydavo, kaip tuo užsiima mama.

„Mano mamytė gėlininkė. Kai jai būdavo perteklius, vis duodavo man pasisodinti, taip pamažu ir užsikrėčiau. Daigelis po daigelio ir išėjo visa kolekcija. Kuo toliau, tuo labiau gėlėmis domiuosi, perku naujus jų daigus, auginu vis naujas rūšis. Gėlių žiedai labai džiugina“, – kalbėjo D. Marmokienė.

Ji augina įvairias daugiametes gėles – viendienes, irisus, ežiuoles, viksvas, snapučius. Pačių mėgstamiausių išskirti net ir negalėtų, nes visos labai gražios.

„Kur tik žalia, žiedas, man gražu. Kiekviena gėlė su savo atspalviais“, – sakė D. Marmokienė.

Lanko kasdien

Moters gėlynuose puikuojasi ir kardeliai. Juos pradėjo auginti prieš dešimtmetį, pirmus svogūnėlius gavo iš mamos, iš anytos. Paskui juos nuolat daugino.

„Kiekvieną išaugintą vaikelį vis sėjau, taip ir išsiplėtė mano kardelių plotas. Žemės yra, tad kardelių pas mane jau labai daug, pasodinu per tūkstantį svogūnėlių“, – kalbėjo D. Marmokienė.

Šios gėlės auga atskirame žemės plote. Diana pasakojo, kad kardelių vieta neturi būti pastovi, ją reikia keisti, nes gėles puola įvairios ligos. Siekdama jų išvengti, gėlių augintoja prieš sodindama kardelių gumbelius pamirko kalio permanganate.

Dešimtmetį kardelius auginanti Diana Marmokienė turi nemažai žinių apie šių gėlių priežiūrą.

Kardelių priežiūra reikalauja daug laiko ir pastangų. „Kardelius reikia mylėti, eiti pas juos kiekvieną dieną. Tą ir darau. Visi klausia, kodėl mano kardeliai tokie tiesūs, pabrėžiu, jog tikriausiai dėl to, kad nuolat juos glostau. Su vyru abu prižiūrime, rišame. Labai daug priklauso nuo metų, jei sausi, tada kardeliai užsiriečia, reikia daugiau drėgmės.

Šie metai buvo gana palankūs, lietus išgelbėjo. Labai svarbu kardelius sodinti kuo giliau, tada jie auga tiesesni“, – kardelių auginimo subtilybes atskleidė D. Marmokienė.

Kardeliams skirtą dirvožemį Diana tręšia pavasarinėmis trąšomis. Labai tiktų mėšlas, kad dirva jo gautų iš rudens, bet gyvulių šeima nebelaiko.

Pašnekovė augindama šias gėles nuolat mokosi, ieško žinių.

Diana teigė, kad labai sunku užauginti kardelius, jeigu jų svogūnėliai pirkti parduotuvėje. Kas kita pačios padauginti, metai iš metų iškasami, per žiemą saugomi ir pavasarį vėl į dirvą kruopščiai sukaišomi svogūnėliai. „Pirktiniai kol kas pas mane nepritampa“, – apgailestavo kardelių augintoja.

Mokinių sušildytos gėlės

D. Marmokienė sakė, kad ypatingų veislių kardelių pas ją nėra. Tam reikėtų važiuoti pas gėlių augintojus-selekcininkus. Jos auginami kardeliai tradiciniai, įvairiausių spalvų – geltoni, rožiniai, oranžiniai, violetiniai, balti.

Savo mėgstamiausios spalvos tikino neturinti, visi gražūs. Dabar kardeliai jau baigia žydėti, tačiau paskutinieji akį džiugina iki pat šalnų.

Diana su mama mėgsta pavažinėti po įvairius didesnius šalies gėlynus.

Joms smagu, kad turi neišsemiamą temą, visada yra ką kalbėti apie gėles, jų priežiūrą. Abi užsiima ir jų realizacija, tenka ir į turgų važiuoti prekiauti.

D. Marmokienė dirba pradinių klasių mokytoja Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje. Visada malonu gauti būtent šių gėlių iš savo mokinių.

„Vaikai gėles atneša su meile. Kiekviena gėlė, sušildyta jų rankomis, man yra labai brangi“, – pabrėžė mokytoja.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video