2024/04/20

 

PAKELIUI Į PANEVĖŽĮ – MARIOS HORTENZIJŲ

Svetur apsilankius

Želdynų karalienės hortenzijos šiandien yra madinga kiemo puošmena. Įspūdingas hortenzijų parkas įkurtas Kakūnų kaime netoli Karsakiškio – apžiūrėti šių gėlių gausybės atplūsta smalsuoliai iš visos Lietuvos.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Parko šeimininkai Marius Bilkis ir Rūta Čepukonytė teigė, kad kurti tokio pobūdžio parko jiedu niekuomet neplanavo.

Kiekvieną hortenzijų parko lankytoją svetingai pasitinka šeimininkai – Rūta Čepukonytė ir Marius Bilkis.

„Anksčiau čia buvo visiškas šabakštynas. Pagilinus tvenkinį liko kalnas žemių, tą kalną reikėjo kuo nors apsodinti ir pagalvojome, kad labiausiai čia tiktų hortenzijos. Nuo pirmo sodinimo jau prabėgo ketveri metai. Sodinome hortenzijas tiesiog sau, pasigrožėti ir nė neketinome turistų įsileisti. Viskas pasikeitė pernai, kai mus atsitiktinai pastebėjo žiniasklaida. Ši žinia labai greitai išplito, žmonės tiesiog ėmė plūsti pas mus, tad nuo šių metų oficialiai atidarėme parką plačiajai visuomenei.

Parko atidarymo dieną (liepos 24 d. – aut. past.) sulaukėme lankytojų iš visos Lietuvos, žmonės nepatingėjo net iš Klaipėdos atvažiuoti. Tai rodo, kad kelionių išsiilgusiems žmonėms mūsų parkas labai reikalingas“, – džiaugėsi R. Čepukonytė.

Hortenzijos mėgsta rūgštų dirvožemį. Jos prigyja ir molingoje dirvoje, tik tuomet patartina sodinant į iškastą duobę priberti šilauogėms ar rododendrams skirto substrato. Pasodintą augalą geriausia mulčiuoti – nereikės laistyti. Šio augalo krūmai vidutiniškai išgyvena apie 70 metų.

Kodėl būtent hortenzijos? Anot pašnekovės, pastaruoju metu tai pačios madingiausios gėlės, išskirtinės tuo, kad žydėjimo periodu net porą kartų keičia spalvą. Iš baltos gali virsti į rožinę ar melsvą, atsižvelgiant į veislę ir dirvožemio pH. Išskyrus baltažiedę veislę – šios veislės spalvai dirvos rūgštumas neturi įtakos.

Hortenzijų parke pasodinta apie dešimt rūšių (500 krūmų) sodinukų.

„Tai nereiklus, lietuviškam klimatui tinkamas augalas, žydintis iki pat šalnų. Hortenzijų net ligos nepuola. Ypatinga priežiūra joms nereikalinga. Su jomis, kaip ir su visais kitais augalais, reikia pasišnekėti. Hortenzijos yra pačios mėgstamiausios Mariaus gėlės“, – šypsojosi parko šeimininkė.

Parke Kakūnuose yra ir medelynas, kuriame galima įsigyti ne tik hortenzijų, bet ir pačių įvairiausių atvežtinių augalų sodinukų. M. Bilkis prasitarė, kad kupiškėnai turėtų jį atpažinti, nes sodinukais jis prekiauja ir Kupiškio turguje.

Prekybininkas pastebi, kad pastaruoju metu išaugo hortenzijų pardavimas. Jeigu anksčiau pavykdavo parduoti vieną kitą hortenzijos krūmelį, tai dabar jų pirkėjai tik ir prašo.

Parke yra ir medelynas, kuriame plyti nesuskaičiuojama gausybė įvairiausių augalų, bet lankytojų perkamiausi dvimečiai šluotelinės hortenzijos sodinukai, kainuojantys penkis eurus.
Autorės nuotraukos

„Sodina ir pavienes, ir su kitais augalais derina. Labai populiaru sodinti hortenzijų gyvatvores. Atvažiuoja žmonės ir skintų žiedų įsigyti – puokštėms, dekoracijoms. Žiedai lepesni, negali ilgai išbūti be vandens, tai daugelis tuos žiedus džiovina. Jie labai gražiai sudžiūsta, nes visos spalvos išlieka.

Hortenzijų parką žmonės rezervuoja ir fotosesijoms. Žiedų gausoje įsiamžinti nori ne tik jaunavedžiai“, – tikino R. Čepukonytė.

Gėlių ūkį plėsdami, šeimininkai šioje teritorijoje ir savo namus įkūrė, tad kur dirba, ten pat ir gyvena. Paklausus, ar nepabosta nuolatos suktis toje pačioje aplinkoje, R. Čepukonytė tvirtino, kad tikrai ne.

„Iš tiesų tas kasdienis vaizdas džiugina. Vasarą mums atostogų nereikia, nebent žiemą, kai augalai miega, prekyba sustojusi, keliaujame į užsienį poilsiauti. Pernai Tenerifėje buvome, šiemet gal išvyksime į Tailandą, o dabar nenorime niekur lėkti – ir čia labai gera būti“, – džiaugėsi hortenzijų parko šeimininkė.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Tikrai gražu pažiūrėti, kai toks hortenzijų gausumas. Apmaudu tik, kad už pažiūrėjimą renkama po 2 Eur. Tikrai atvažiavusieji ne tik apžiūri hortenzijas, bet ir nusiperka ne vieną augalą. Juk pagrinde šeimininkai užsiima augalų prekyba, o hortenzijos yra tik kaip pritraukimo objektas

Rekomenduojami video