2024/04/25

 

ĮSPŪDŽIAI IŠ PLENERO-STOVYKLOS „STOP FRAME 2021“

Birželio 28–30 dienomis mes, Alizavos pagrindinės mokyklos 9 klasės mokiniai Auridas Meškelis ir Egidijus Ablėnas, dalyvavome Tarptautinėje jaunųjų fotografų stovykloje „Stop frame 2021“, vykusioje Kauno „Žalgirio“ jachtų klube. Apgyvendino mus viešbutyje „Baltosios burės“ su puikiu Kauno marių kraštovaizdžiu. Stovyklą organizavo Kauno moksleivių techninės kūrybos centras.

Stovyklos-plenero „Stop-frame 2021“ dalyviai prie Pažaislio vienuolyno.
Vigmanto Balevičiaus nuotrauka

Vyko fotografijos mokytojų metodininkų seminarai apie fotografijos meniškumo vertinimo kriterijus, apie fotografijų vertinimo metodiką. VDU Menų fakulteto Šiuolaikinių menų katedros profesorius Romualdas Požerskis išsamiai papasakojo apie Tarptautinio fotografijos konkurso „Jaunas žmogus XXI amžiuje“ laureatų darbus.

Labiausiai patiko fotografo Regimanto Meilučio pamoka apie piešimą šviesa naktį.

Metodo esmė tokia: visiškoje tamsoje objektas eksponuojamas su ilgu išlaikymu ir apšviečiamas („tapomas“) šviesos teptuku – siaurą šviesos pluoštą skleidžiančiu šviesos šaltiniu (specialiai paruoštu žibintuvėliu). Tai tarsi fotografijos ir dailės sintezė, kai „popieriumi“ tampa aplinka, „teptuku“ – šviesa, o fotoaparatas yra laidininkas, fiksuojantis nepaprastus piešinius. Fotografuojama tamsiausiu paros metu. Tai suteikia mistiškumo ir padeda pamatyti mažus stebuklus, kurie dieną nepastebimi. Naktį išryškėjanti šviesa būna ypatinga.

Kūrybinių dirbtuvių dalyvių „Piešimas šviesa naktyje“ nuotraukos. Medos Petraškaitės ir Benitos Butkutės nuotraukos.

Kūrybinės dirbtuvės „Freeze light“ (Piešimas šviesa naktį) su Kauno fotoklubo vadovu R. Meilučiu buvo tikrai nauja ir labai įdomi patirtis.

Vyko seminaras ir apie fotofilmų kūrimą. Sužinojome, kad fotofilmai gali būti kuriami dviem būdais: kai prisirenkama daug fotonuotraukų ir kai prifotografuojama daug judesių. Pagrindinis reikalavimas – fotoaparatas turi būti ant stovo. Turėdami užkadrinį tekstą ant jo dėliojame įvairius vaizdus.

Suskirstyti į dešimt kūrybinių grupių gavome užduotį sukurti fotofilmo apie pasirinktą Lietuvos istorinę asmenybę scenarijų. Mums talkino fotografė KMTKC metodininkė Danguolė Čiurlionienė. Mano grupė kūrė scenarijų apie poetą Maironį, o Egidijaus – apie kalbininką Joną Jablonskį. Paskui fotografavome, rinkome vaizdus iš interneto ir montavome fotofilmuką. Sužinojome naujų montavimo programos gudrybių. Išmokome kokybiškai fotografuoti.

Trečią stovyklos dieną lauke žiūrėjome visų grupių sukurtus fotofilmus apie įvairias Lietuvos istorines asmenybes. Patys buvome tų filmų vertintojai. Išsirinkome labiausiai patikusį filmuką. Tai buvo filmukas apie prezidentą Antaną Smetoną.

Fotofilmų konkursui „Stop frame“ pateikėme savo atsivežtą iš namų Kupiškio r. Laukminiškių muziejuje sukurtą filmuką apie garsią Kupiškio krašto aktorę bei režisierę Unę Babickaitę-Graičiūnienę. Buvome paskatinti Kauno moksleivių techninės kūrybos centro direktorės Laimutės Vaitiekūnienės diplomu.
Mums, jaunųjų fotografų stovyklos dalyviams, išskirtinai buvo atvertos šimtamečio Pažaislio vienuolyno durys. Gidė papasakojo įdomių istorijų. Šioje neregėto grožio ir prabangos bažnyčioje turėjome išskirtinį leidimą fotografuoti.

Esame dėkingi stovyklos organizatoriams, Kauno moksleivių techninės kūrybos centro mokytojams, už papildytas žinias, įdomią patirtį, įsimintinus įspūdžius, už dovanotas knygas apie fotografiją.
Nuoširdžiai dėkojame Alizavos pagrindinės mokyklos direktoriui Gintarui Paškauskui, kuris mus nuvežė į stovyklą ir parvežė atgal į namus.

Auridas Meškelis,
Alizavos pagrindinės mokyklos 9 klasės mokinys

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video