2024/04/24

 

DĖMESINGAI PARUOŠTAS VERSLO PLANAS – PIRMAS ŽINGSNIS SĖKMINGO VERSLO LINK

Puiki idėja, stipri motyvacija sunkiai dirbti ir ryžtas siekti ambicingų tikslų yra trys kertinės sąlygos, be kurių neįmanoma įkurti sėkmingo verslo. Jei esate užtikrinti dėl savo verslo idėjos originalumo ir pasiryžę atkakliai siekti savo tikslų, metas imtis verslo plano rengimo ir pradėti ieškoti patikimų verslo finansavimo šaltinių. Abu šie žingsniai yra glaudžiai susiję, nes gerai apgalvotas ir dėmesingai parengtas verslo planas yra svarbi sąlyga gaunant paskolą verslo pradžiai, o pastaroji lemia verslo starto sklandumą.

Klausimai, į kuriuos turi atsakyti verslo planas

Svarbiausi verslo plano uždaviniai yra išsigryninti verslo idėją, kritiškai įvertinti jos privalumus bei trūkumus, o taip pat numatyti veiklos vystymo kryptį. Ne mažiau svarbu yra skirti pakankamai dėmesio finansinių srautų prognozei. Prieš imantis būsimo pelno skaičiavimų būtina įvertinti, kokių investicijų prireiks ir kokie finansavimo šaltiniai jas užtikrins.

Nesvarbu, kokį produktą ar paslaugą ketinate pasiūlyti savo klientams, verslo plane turi būti atsakyta į iš esmės tokius pat esminius klausimus. Kokį produktą pasiūlysite savo klientams? Kokia yra verslo vystymo vizija? Kaip bus siekiama verslo sėkmės? Kitaip tariant, gerai parengtą verslo planą sudaro trys svarbiausi segmentai – rinkos analizė, verslo vizija ir veiksmų planas.

Pasikliauti savo kompetencijomis ar rinkis profesionalų pagalbą?

Aiškaus verslo plano parengimas yra sudėtingas darbas, reikalaujantis specifinių kompetencijų. Planuojamo kurti produkto paklausos analizei parengti svarbu būti įvaldžius statistikos pradmenis ir mokėti naudotis rinkos analizės metodais. Savo ruožtu išsigryninat verslo viziją svarbūs ne tik ambicingi planai, bet ir tikslus savo produkto pozicionavimas rinkoje. Planuojant verslo finansinius srautus, taipogi, vargu, ar pakaks bendrojo finansinio raštingumo.

Kaip tik todėl nėra vienareikšmiško atsakymo, ar verčiau imtis verslo plano rengimo savarankiškai, ar šį darbą patikėti profesionalams. Jei žengiate tik pirmuosius žingsnius verslo pasaulyje, verslo plano parengimo iššūkis gali prilygti užduočiai parašyti apsakymą užsienio kalba, kuria gebate tik pasisveikinti ir padėkoti. Tokiu atveju, ko gero, vertėtų paieškoti įmonių arba verslo konsultantų, teikiančių verslo plano parengimo paslaugas. Kita vertus, jei patirties vystant verslo projektus turite kiek daugiau, gali pakakti keleto savo srities profesionalų konsultacijų, kurių metu išsigryninsite verslo viziją, išmoksite naudotis rinkos analizės metodais ar detaliau susipažinsite su pasirinktos srities verslo aplinka.

Paskola verslo pradžiai ir kiti verslo finansavimo šaltiniai

Paraiškos teikimas verslo paskolai gauti yra antras žingsnis po verslo plano parengimo. Vis tik, rengiant verslo planą svarbu būti įvertinus visus galimus verslo finansavimo šaltinius bei juos lydinčius privalumus ir rizikas. Bene lengviausia suskaičiuoti, kiek asmeninių santaupų galite skirti įrangos įsigijimui, patalpų nuomai, viešinimui ir kitoms steigiamo verslo reikmėms. Verta detaliai išsinagrinėti UNO.lt kreditų verslo pradžiai sąlygas, verslumo skatinimo programų lengvatas ir kitas galimybes pasiskolinti pradedančiam verslininkui palankiomis sąlygomis. Kur kas didesnė tikimybė sulaukti teigiamo atsakymo dėl verslo paskolos, jei tiksliai žinosite, kiek lėšų jums reikia ir būsite numatę, kaip vykdysite savo finansinius įsipareigojimus, jei verslo pradžia nebus tokia sklandi, kaip planavote.

Vien ruošiantis pradėti vystyti savo veiklą, teks atlikti ne mažai namų darbų. Vis tik neskubėkite išsigąsti. Jei neabejojate savo verslo idėjos sėkme ir esate pasiryžęs vardan savo svajonės įveikti visus iššūkius – drąsiai imkitės verslo plano parengimo užduoties.

Justė GIRŽADAITĖ

Užs. Nr.917

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video