2024/04/18

 

ŠVENTVAGYSTĖ SU DETEKTYVO ELEMENTAIS

1997 metais iš Skapiškio šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčios eksterjero dingo XIX a. menančios kultūros paveldo vertybės – šv. Petro ir šv. Povilo skulptūros. Šv. Povilo skulptūra dar neatsirado iki šių dienų, o šv. Petro skulptūrą aptikus Zarasų krašto muziejuje, paaiškėjo, kad niekas jos lengvai neatiduos, nuosavybę Skapiškio bažnyčia turės įrodyti teisiniu keliu.
Nuotrauka iš Skapiškio bibliotekos „Facebook“ puslapio

Prieš daugiau nei dvidešimt metų iš Skapiškio šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčios eksterjero dingo XIX a. menančios kultūros paveldo vertybės – šv. Petro ir šv. Povilo skulptūros. Kai jau niekas nebetikėjo, kad jos apskritai kada nors atsiras, prieš porą metų viena jų atsitiktinai aptikta Zarasų krašto muziejuje.

Rastos skulptūros Skapiškio bažnyčiai atiduoti niekas neketina, dabar ji paskolinta tik laikinai, tad jau dvejus metus ieškodamas teisingumo, parapijos klebonas Albertas Kasperavičius pakliuvo į tikrą biurokratinę mėsmalę.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Užsimerkia prieš vagystės faktą

Jau beveik dvejus metus skapiškėnai gali džiaugtis į Skapiškio bažnyčią grįžusia šv. Petro skulptūra. Deja, ją Zarasų krašto muziejus išdavė tik laikinam eksponavimui. Iš bažnyčios kadaise pavogta nuosavybė jai jau nebepriklauso. Kaip taip gali būti, ir išvis kaip toji skulptūra tame muziejuje atsirado?

Paaiškėjo, kad šv. Petro skulptūra į Zarasus atkeliavo iš Kultūros ministerijai pavaldaus Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus, o šis muziejus skulptūrą kartu su dar pora šimtų panašaus tipo eksponatų įsigijo iš privataus kolekcininko 1998 metais, t. y. praėjus metams nuo Skapiškio bažnyčioje fiksuotos vagystės.

Anot klebono A. Kasperavičiaus, ši situacija yra grynų gryniausias paradoksas. Valstybinėms institucijoms nerūpi, kad įsigyta iš bažnyčios pavogta liaudies skulptūra, problemos čia neįžvelgia, o ir fakto, kad nukentėjusiam, t. y. Skapiškio bažnyčiai, reikia skulptūrą grąžinti, jokio pagrindo nemato.

Siekiant, kad nepasikartotų ir atsiradusios šv. Petro skulptūros likimas, nutarta jos ankstesnėje vietoje nelaikyti. Dabar ji stovi bažnyčios viduje, o bažnyčios išorinių sienų nišose, kur anksčiau stovėjo abi pradingėlės, pastatytos cementinės liaudies menininko Broniaus Bickaus skulptūros. Autorės nuotrauka

Plačiau skaitykite gegužės 29 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video