2024/03/29

 

VYRIAUSYBĖ PRATĘSĖ KARANTINĄ IKI BIRŽELIO PABAIGOS, KEIČIASI BŪRIAVIMOSI TAISYKLĖS

Vyriausybė trečiadienį vykusiame posėdyje nusprendė iki birželio pabaigos pratęsti šiuo metu šalyje galiojantį karantiną bei patvirtino naujos redakcijos Vyriausybės nutarimą dėl karantino taisyklių reglamentavimo.

„Sutariame, kad dar kartą pratęsiame karantino trukmę iki birželio pabaigos“, – Vyriausybės posėdyje pristatydamas nutarimo projektą sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Savo ruožtu ministrė pirmininkė posėdžio metu atkreipė dėmesį į pastaruoju metu fiksuojamas teigiamas epidemiologines tendencijas.

„Pastarąją savaitę epidemiologinė situacija smarkiai pagerėjo ir šiandien išplatinta mūsų analitikų paruošta naujausia informacija rodo, kad turbūt tokio atvejų kritimo pagreičio nebuvo per visus šiuo metus, ir tai yra gera žinia. Aišku, tuo pačiu turime gana aukštą testavimo rodiklį, vidutiniškai apie 20 tūkst. per vieną dieną, kas rodo, kad tiesiog mažėja santykis teigiamų testų su visais atliktais testais, kas irgi yra geras rodiklis“, – teigė I. Šimonytė.

Vis tik premjerės teigimu, būtina suprasti, kad Lietuvoje epidemiologinė situacija vis dar nėra gera – šalis šiuo metu, pasak jos, yra tamsiai raudonoje zonoje.

„Labai svarbu, kad ta tendencija kažkur pakeliui niekur nenukryptų. Aišku, ją palaikyti turbūt padeda tai, kad imunizacijos lygis visuomenėje jau pasiekė apie 40 proc. (…), bet tai tik reiškia, kad norint situaciją toliau išlaikyti stabilią ir gerėjančią reikia ir toliau tęsti plataus masto skiepijimąsi“, – akcentavo ji.

Vis tik, I . Šimonytės teigimu, jeigu epidemiologinė situacija šalyje ir toliau sparčiai gerės, galbūt tai bus paskutinis šio karantino nutarimo pratęsimas.

Pakeistos būriavimosi taisyklės

Nuo birželio 1 dienos privačiose ir viešose uždarose vietose asmenys gali būti ne didesnėmis nei 10 asmenų, dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narių grupėmis, išskyrus atvejus, kai šiuo nutarimu leidžiama teikti paslaugas ar vykdyti veiklas didesnėms asmenų grupėms. Būriavimosi taisyklės netaikomos asmenims, turintiems Galimybių pasą.

„Uždarose erdvėse kalbame, kad turėtų būti ne daugiau nei 250 žiūrovų, sėdimos vietos, užimta ne daugiau kaip 50 proc. tų vietų, dėvimos kaukės, negalima prekiauti maistu, gėrimais, teikti kitas paslaugas. Tuo metu atvirose erdvėse žmonių skaičius neribojamas, tačiau yra sėdimos vietos, kaukės ir ribojimai maistu, gėrimais ir kt.“, – informavo ministras.

Laidotuvėse gali dalyvauti ne daugiau kaip 50 asmenų (neįskaičiuojant ritualines paslaugas teikiančių asmenų).

Galimybių pasą bus galima gauti ir pasidarius antigeno testą

Nuo birželio 1 dienos Galimybių pasą bus galima gauti atlikus COVID-19 tyrimą ir gavus neigiamą atsakymą – ne anksčiau nei prieš 72 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus SARS-CoV-2 PGR tyrimą arba ne anksčiau nei prieš 24 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus antigeno testą.

„Jeigu kalbame apie renginius su Galimybių pasu ir jeigu kalbame apie uždaras erdves, tai (…) ribą 1 tūkst. žiūrovų keičiame į 2 tūkst., sėdimos vietos, 75 proc. ribojimas visoms sėdimoms vietoms, kaukių dėvėjimas, tačiau su Galimybių pasu nedraudžiama prekyba maistu, gėrimais ir t. t.“, – sakė A. Dulkys.

Ministro teigimu, taip pat tikslinamos sąlygos, kada asmenys gali gauti Galimybių pasą.

„Gavus neigiamą atsakymą ne anksčiau nei 72 val. skaičiuojant nuo ėminio paėmimo, atlikus PGR tyrimą, arba ne anksčiau nei prieš 24 val., skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento, atlikus antigenų testą“, – patikslinimus pristatė jis.

Keičiasi švelnesnį karantiną galinčių taikyti savivaldybių sąrašas

Vyriausybė taip pat nutarė, kad Birštono, Biržų rajono, Elektrėnų, Ignalinos rajono, Jurbarko rajono, Joniškio rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Kupiškio rajono, Mažeikių rajono, Neringos, Pakruojo rajono, Pasvalio rajono, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Telšių rajono savivaldybėse gali būti nustatomos švelnesnės karantino režimo priemonės nei visoje Lietuvoje.

ELTA primena, kad karantinas šalyje antrosios COVID-19 bangos metu įvestas praėjusių metų lapkričio 4 d.

Nuo pandemijos pradžios dėl COVID-19 viruso sukeltos ligos mirė 4220 žmonių.

Per praėjusią parą, antradienį, Lietuvoje patvirtinta 523 nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai, mirė 7 žmonės, pranešė Statistikos departamentas.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 272 231 žmogus (iš jų laboratoriškai patvirtintų: 262195).

Kaip skelbia Statistikos departamentas, naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, šiuo metu siekia 393,9 atvejo. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas sudaro 3,5 proc., o galimai imunitetą įgijo jau 40,9 proc. asmenų.

Iš COVID-19 gydymui skirtų 1592 lovų užimtos 878.

Per praėjusią parą pirma skiepo doze paskiepyta 14 581 žmogus, antra – 9361. Iš viso dviem skiepo dozėmis vakcinuota 530 699 žmonės, panaudota 1 485 249 vakcinos.

ELTOS inf., EPA-ELTA nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video