2024/04/19

 

KO IEŠKO JAUNIMAS SAVIVALDYBĖS TINKLALAPYJE

Kad jaunimas galėtų pasinaudoti jam savivaldybėje teikiamomis galimybėmis, labai svarbu apie jas tinkamai ir tikslingai komunikuoti. Vienas būdų tai daryti – turėti aiškų ir patrauklų internetinį puslapį, kuriame jaunimui būtų paprasta rasti reikalingą informaciją.

Kaip rajono Savivaldybės interneto svetainę vertina jauni kupiškėnai, ar dažnai čia užsuka?

Jurga BANIONIENĖ

„Jaunimo reikalai“

Jaunimo reikalų koordinatorės Jolantos Balabonienės manymu, dalis jaunuolių, kurie skaito Kupiškio rajono savivaldybės puslapio naujienas, apsilanko ir ,,Jaunimo reikalų“ skiltyje.

Savivaldybių tinklalapiuose dažnai galima rasti jaunimui skirtą skiltį. Tokia, „Jaunimo reikalai“, yra pas mus. Į ją patenkama per meniu punktą „Veiklos sritys“.

Čia pateikiama informacija apie jaunimo reikalų koordinatorių, Jaunimo reikalų tarybos sudėtis ir dokumentai, informacija apie jaunimo savanorišką tarnybą ir savanorius priimančias organizacijas, apie atvirojo darbo su jaunimu vykdytojus mieste ir rajone, apie internetinę svetainę jaunimui ,,Žinau viską“ ir kt.

Savivaldybėms svarbu savo interneto svetainėje ne tik turėti atskirą skiltį, skirtą jaunimui, joje pateikti tik reikiamą, aiškią informaciją, bet ir ją nuolatos atnaujinti.

Pasak jaunimo reikalų koordinatorės Jolantos Balabonienės, ,,Jaunimo reikalų“ skiltyje skelbiama informacija, reikalinga įgyvendinant jaunimo politiką, kuri gali būti aktuali jaunimui bei jaunimo darbuotojams. Ją stengiamasi atnaujinti pagal poreikį, kai keičiasi kontaktai, dokumentai ar atsiranda kitos aktualios informacijos.

Paklausta, ar jaunimas ieško čia informacijos, pašnekovė teigė, jog yra dalis jaunuolių, kurie skaito rajono Savivaldybės puslapio naujienas, tikėtina, kad apsilanko ir ,,Jaunimo reikalų“ skiltyje, domisi Jaunimo reikalų tarybos veikla, savanoryste įstaigose arba randa reikalingus kontaktus. „Šį tinklalapį kartais jaunimui pažiūrėti pataria jaunimo darbuotojai, auklėtojai, mokytojai, socialiniai darbuotojai. Aktualios jaunimui informacijos sklaidą aš organizuoju. Ji pateikiama Savivaldybės tinklalapyje, Savivaldybės „Facebook“ paskyroje jaunimo darbuotojams, švietimo įstaigoms, seniūnijoms, nes taip paskirstoma informacija pagal aktualijas ir tam tikras amžiaus grupes. Aišku, vyksta jaunimo konsultavimas ir tiesiogiai, kai kreipiamasi savarankiškai“, – teigė J. Balabonienė.

Pasak jaunimo reikalų koordinatorės, sunku pasakyti, koks yra efektyviausias informacijos pateikimo būdas jaunimui, tačiau besidominčiam ir bendraujančiam jaunuoliui nesudėtinga rasti aktualios informacijos tiek internete, tiek su specialistų pagalba.

Ernesta Poškaitė Savivaldybės interneto svetainėje susipažįsta su Kupiškio naujienomis.

Jaunimo verdiktas

O kaip pats jaunimas vertina Kupiškio rajono savivaldybės tinklalapį? Ar čia ieško reikalingos informacijos?

Jaunimo reikalų tarybos narė Ernesta Poškaitė sakė, kad rajono Savivaldybės svetaine naudojasi nelabai dažnai.

„Turbūt, įdomu, kaip ir daugeliui žmonių, sužinoti, kas vyksta mūsų Savivaldybėje. Interneto svetainė gana patraukli, viskas aišku, kaip ir ko ieškoti, bet jaunimui aktualios informacijos joje trūksta. Ypač šiuo sunkiu laikotarpiu, jaunimas nežino, kaip elgtis, kalbu apie psichologinę pagalbą“, – mintis dėstė pašnekovė.

Ernesta norėtų daugiau sužinoti ir apie studijas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

„Man ši tema labai aktuali, nes dar neapsisprendžiau, ką veiksiu baigusi dvylika klasių. Todėl būtų smagu gauti daugiau šios informacijos“, – kalbėjo ji.

Daug naudingos informacijos, aktualios jaunimui, E. Poškaitė teigė randanti Kupiškio jaunimo centro „Facebook“ puslapyje.

Augustina Zabukaitė, Kupiškio rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos narė, tikino dažnai ieškanti informacijos Savivaldybės tinklalapyje.

Kita kupiškėnė, taip pat Jaunimo reikalų tarybos narė Augustina Zabukaitė, tvirtino, kad Savivaldybės svetaine naudojasi gana dažnai.

Domisi įvairiais tarptautiniais Kupiškio bendradarbiavimo projektais, taip pat Europos Sąjungos remiamais projektais, veiklos grupėmis, kultūrinėmis sritimis. Tad išsamesnės tokios informacijos ieško Savivaldybės puslapyje. Augustinos manymu, jis tvarkingas, neperkrautas, reklamuojantis patrauklias Kupiškio vietas.

„Man nieko jame netrūksta“, – teigė pašnekovė.

A. Zabukaitės nuomone, jei informacijos jaunimas ieško, pradinės čia tikrai pakanka. Susidomėjus ir norint gauti išsamesnę, galima kreiptis į atsakingus Savivaldybės darbuotojus.

„Vis dėlto manau, kad dažniau informacija pastebima per „Facebook“ Kupiškio savivaldybės puslapį, todėl galbūt daugiau dėmesio reikėtų skirti jam“, – kalbėjo Augustina.

Paklausta, kokių žinių labiausiai pasigenda Savivaldybės tinklalapyje, ji teigė, jog reikėtų daugiau skelbti apie jaunimo įsidarbinimo galimybes, ypač vasarą. Daugiau pasiūlymų neturinti.

Benas Jonušys teigė, jog informacijos Savivaldybės interneto svetainėje pakanka įvairioms amžiaus grupėms.

Benas Jonušys po Savivaldybės interneto svetainę naršo labai retai. Dažniausiai čia užsuka, jei reikia pasitikslinti kokio nors renginio datą ar pasižiūrėti, kas įdomaus vyksta Kupiškyje.

„Labai gerai turėti savo Savivaldybės puslapį, kur informacija prieinama visiems. Tačiau manau, kad jam stinga bendros pokalbių grupės, kurioje patys kupiškėnai galėtų kažką aptarinėti. O informacijos tiek jaunimui, tiek vyresnio amžiaus žmonėms pakanka. Jeigu pats domiesi įvairia veikla ar renginiais, tai ją greitai susirasi pats“, – sakė jis.

Benas tai, kas jį domina, dažniau sužino iš socialinių tinklų – „Facebook“, „Instagram“ arba skelbimų lentose.

Panašią nuomonę turėjo ir dar vienas jaunas kupiškėnas Šarūnas Petrauskas.

Savivaldybės puslapyje jis sakė ieškantis naujienų ir aktualijų.

„Tinklalapis gana patrauklus, lengva rasti reikiamos informacijos“, – teigė Šarūnas.

Pasak Šarūno Petrausko, Savivaldybės interneto svetainė gana patraukli.

Tačiau pripažino, kad labiau matoma ta, kuri skelbiama „Facebook“.

Kitų patirtis

Patraukli savo dizainu Tauragės rajono savivaldybės interneto svetainė. Šios savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Inga Meištininkaitė pasakojo, kad ji atnaujinta neseniai, 2020 m. viduryje. Yra ir atskira skiltis jaunimui.

„Jaunimo reikalų departamentas prašo atskirą skiltį jaunimui turėti kiekvienai savivaldybei. Taip 14–29 metų asmenys sau aktualią informaciją gali rasti vienoje vietoje. Čia skelbiame viską, kas tik gali būti svarbu Tauragės krašte gyvenančiam jaunimui: aktualias naujienas, ką čia veikti, kur galima praleisti laiką, kas atstovauja jų interesams. Skelbiama informacija apie rajone veikiančias jaunimo ir su jaunimu dirbančias organizacijas, neformalias grupes, atvirus jaunimo centrus ir erdves, jų teikiamas paslaugas, jaunimo iniciatyvų finansavimo galimybes ir kt.“, – kalbėjo pašnekovė.

Tauragės rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Inga Meištininkaitė.

Tauragės rajono savivaldybės svetainės jaunimo skiltis.
Nuotraukos iš asmeninių pašnekovų albumų

I. Meištininkaitės manymu, savivaldybės interneto svetainėje skelbiamos informacijos jaunimui pakanka.

„Tiesiog kartais jaunimui paprasčiau ir greičiau paklausti tiesiai manęs, o vėliau, jeigu reikia, aš jiems patariu užsukti į svetainę dėl ieškomų dokumentų, kontaktų ar kitos informacijos.

Galima tik pasidžiaugti, kad Tauragės rajono savivaldybės ryšys su jaunimu tikrai artimas. Rajono valdžios atstovai visuomet mielai priima jaunuolius ir atsako į jiems aktualius klausimus, bendravimas vyksta ir per mane. Bendraujame paprasčiausiomis ryšio palaikymo priemonėmis – „Messenger“ programėle, telefonu. Prireikus jaunuoliai informacijos ieško savivaldybės internetinėje svetainėje. Dažniausiai jiems rūpi iniciatyvų finansavimo galimybės“, – sakė Tauragės rajono savivaldybės atstovė.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video