2024/03/29

 

Į PAGALBĄ KALBOS SUTRIKIMŲ TURINTIEMS VAIKAMS SKUBA „KUPIŠKIO ŠNEKUČIAI“

Sensorinės integracijos kambaryje projekto dalyviams, 10 miesto vaikų, vedami užsiėmimai. Pasitelkus įvairias lavinančias priemones, stimuliuojami vaikų pojūčiai, siekiama skatinti visapusišką jų raidą. Autorės nuotrauka

Sensorinės integracijos kambaryje projekto dalyviams, 10 miesto vaikų, vedami užsiėmimai. Pasitelkus įvairias lavinančias priemones, stimuliuojami vaikų pojūčiai, siekiama skatinti visapusišką jų raidą.
Autorės nuotrauka

Pastaruosius keletą metų juntamas išaugęs logopedo paslaugų poreikis. Pagalbos savo vaikams tėvai ieško dėl vėluojančios kalbos raidos. O ją gauti nepaprasta.

Siekiant padėti socialinę atskirtį patiriančioms Kupiškio miesto šeimoms, įgyvendinamas projektas „Kupiškio šnekučiai“. Tai ankstyvosios vaikų kalbos korekcijos paslaugų sukūrimas tėvams, auginantiems kalbos ir kitais komunikacijos ir raidos sutrikimais pasižyminčius vaikus. Šį projektą įgyvendinant įrengtas sensorinės integracijos kambarys, jau vyksta užsiėmimai ir logopedinės pratybos ikimokyklinukams.

Jurga BANIONIENĖ

Išaugęs paslaugų poreikis

Idėjos sumanytoja, logopedė Solveiga Puišienė, tvirtino, kad specialistai sulaukia išties daug vaikų, kurių kalbos raida neatitinka tipinės vaiko kalbos raidos etapų. Tėvai pradeda konsultuotis, ieškoti pagalbos ir susiduria su pagalbos trūkumu.

„Kadangi Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre jau senokai nebėra logopedo paslaugų, miesto ir rajono gyventojai turi važiuoti į gretimus rajonus, kad gautų ankstyvąją kalbos ugdymo specialisto pagalbą. Labai dažnai pasitaiko, kai tėvams siūloma palaukti trejų, ketverių metų, kai vaikai, tikėtina, pradėtų kalbėti, bet tada praleidžiamas jautriausias vaiko kalbos raidos laikotarpis, o vėliau pasivyti įprastos kalbos raidos vaikų kalbą darosi labai sunku. Jeigu į mokyklą vaikai ateina su neišsivysčiusia kalba, jie negali sėkmingai mokytis. Mokyklose mes jau susiduriame su pasekmėmis, kai reikia pritaikyti ugdymo turinį, skirti daugelio specialistų pagalbą“, – pasakojo S. Puišienė.

Plačiau skaitykite gegužės 11 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video