2024/03/29

 

BRAŠKIŲ ŪKYJE ŠAUKLIŠKIUOSE – IR EGZOTIŠKI ŠITAKIAI

Kupiškio rajone, Šaukliškių kaime, panevėžiečio Andriaus Dilindos ūkyje auga pirmi grybai iš Rytų Azijos. Nuotraukoje – pjuvenų briketuose augantys šitakiai. Rinkoje šių grybų kaina gali būti net iki trisdešimt eurų už kilogramą. Nuotrauka iš asmeninio pašnekovo albumo

Kupiškio rajone, Šaukliškių kaime, panevėžiečio Andriaus Dilindos ūkyje auga pirmi grybai iš Rytų Azijos. Nuotraukoje – pjuvenų briketuose augantys šitakiai. Rinkoje šių grybų kaina gali būti net iki trisdešimt eurų už kilogramą.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovo albumo

Šitakiai (valgomieji danteniai) – kinų ir japonų liaudies medicinoje gerai žinomi grybai, garsėjantys kaip panacėja nuo visų ligų, tampa vis populiaresni ir Lietuvoje.

Antai visai neseniai į šių grybų augintojų gretas įsijungė ir Šaukliškių kaime ūkininkaujantis panevėžietis Andrius Dilinda.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Auga rąsteliuose ir briketuose

„Kiti šiuos grybus augina dėl geros Europos Sąjungos paramos, o aš paramos neprašiau, nenoriu įsipareigoti, veikiau noriu pabandyti, tad viską iš savo santaupų įsirengiau“, – teigė pašnekovas.

Tolimųjų Rytų grybais jis sakė susigundęs dėl to, kad pats jau kurį laiką nebevalgo mėsos ir ieško mitybą praturtinančių alternatyvų.

Sužavėjo ir pati auginimo idėja, tai, kad šiuos grybus galima užsiauginti namų sąlygomis. Ypatingos technologijos čia nėra, daugiau reikia įdirbio ir priežiūros.

Pasak A. Dilindos, yra du šitakių auginimo būdai – rąsteliuose arba pjuvenų briketuose.

Plačiau skaitykite gegužės 11 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video