2024/04/20

 

IDĖJOS KUPIŠKIUI. AR SULAUKSIME?

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Visai neseniai rajono Savivaldybė pakvietė gyventojus būti aktyvius ir teikti idėjas, kaip gerinti savo gyvenamąją aplinką. Projektų idėjų pasiūlymai turėtų būti susiję su tuo, kas galėtų atsirasti Kupiškio miesto ar kitų seniūnijų parkuose, skveruose, kitose viešose erdvėse.

Numatyti kriterijai: projektas turi būti įgyvendintas mūsų Savivaldybėje, valstybės ar Savivaldybės valdomoje bendrojo naudojimo žemėje; turi būti viešosios infrastruktūros (išskyrus gatvių, šaligatvių, dviračių takų įrengimą ar rekonstrukciją), nekomercinis. Pasiūlymus galima teikti tada, tik jei esi rajono gyventojas, sulaukęs pilnametystės, o dar reikia surinkti 16 Savivaldybės gyventojų parašų, kad jie iniciatyvai pritaria.

Reikia viltis, kad idėjų bus. Juolab kad ir patys esame (ar bent jau turėtume būti) suinteresuoti gyventi savame krašte taip, kaip norime. Gražiai, švariai, patogiai.

Nors kviečiant neužsiminta, norisi manyti, kad tokių idėjų atranka yra piliečių iniciatyvumo skatinimas, dialogo paieška. Ir kad čia negalios posakis – šuns balsas į dangų neina. Dargi reikia tikėtis, kad kupiškėnų sumanymai bus viešai paskelbti, o gal suteikta ir galimybė balsuoti, palaikyti. Žodžiu, palaukime, pamatysime.

Bet kam gi skirti socialiniai tinklai? Kaip sakoma, neduok pavalgyti – duok parašinėti. Viena vertus, neginčijama, kad jie naudingi. Gali reikšti savo nuomonę visokiomis temomis, ir pasiskųsti, ir pasidžiaugti.

Feisbuke atsiradus informacijai apie Savivaldybės raginimus teikti savo idėjas, kupiškėnai nieko nelaukę tuo ir pasinaudojo, ėmė jas siūlyti. Paskaityti įdomu. Vilkimės, kad ir valdžios atstovams įdomu, kas žmonėms aktualu, ko jie norėtų.

Yra pageidaujančių, kad vasaromis per visą miestą iki marių kursuotų autobusas, nes kepinant karščiui senjorui, gyvenančiam, pavyzdžiui, Kraštiečiuose, išties keblu iki jų nukakti, tad žmonės kepa savo butuose. Pasirodo, daug pas mus dviratininkų, nori žmonės dviračių takų aplink marias, link marių ir kitur (ir ne tik laisvalaikiu pasivažinėti, bet ir saugiai iš miesto iki Byčių kapinių numinti), saugumo jiems trūksta, tad rūpinasi, kad atsirastų perėjos, kalniukai, rodyklės, kur galima kirsti kelią dviratininkams. Vaikus auginantiems tėvams aktualu žaidimo aikštelės, o sporto aistruoliai nepamiršta numarintos Byčių slidinėjimo trasos, pasigenda vietų, pritaikytų riedlenčių, paspirtukų entuziastams, lauko treniruoklių.

Kad sužaliuos ir gėlėmis pražys centrinė miesto aikštė, irgi dar yra svajojančių. Pateiktas ir gerokai didesnis noras – apžvalgos bokšto prie marių įrengimas. Žodžiu, idėjų – nors vežimu vežk. Kad tik kas skaitytų ir į galvą tuos pasiūlymus dėtųsi. Juolab kad dalis jų tikrai didelių investicijų nereikalauja. Konstruktyvus dialogas tarp vietos valdžios ir gyventojų turėtų būti tarsi abipusiai mainai. Ne sprendimų priėmimas už uždarų durų ar imituojant demokratinius procesus. Visų siekis privalo būti toks pat – gyventi darnioje aplinkoje. Nesvarbu, kiek čia mūsų likę…

 

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • O kur pačių valdančiųjų idėjos. Kam jie renkami, kad pastovų atlyginimą pasiimtų? Aš turiu daug idėjų, bet nesakysiu. Kam? Kad kokia naujai iškepta valdininkėlė, kuri nieko neveikia, neturi idėjų ir apskritai niekur nėra buvusi ir nieko mačiusi, prisiimtų sau nuopelnus ir sakytų, kad „aš sugalvojau“…O kodėl tik Kupiškio gyventojai? O tie, kurie išvykę, ar šiuo metu negyvena Kupiškyje, bet grįžta į Gimtinę vasarą, atostogų metu. Tai pasinaudokite jų platesniu akiračiu, patirtimi, o ne dar labiau užsisklęskite savo siaurame mąstyme…Pradėkite nuo gėlių miesto aikštėje, nes liūdnas vaizdas, kaip kokiame asocialų kvartale…

  • Verkiant reikia dviračių tako Krasnavos gatvėje nuo Purėno iki Vytauto gatvės. Ten daug dviratininkų važiuoja į sodus ir palyginti gan intensyvus automobilių eismas.

  • Yra Kupiškyje Kazio Šimonio parkas, tačiau jis neatitinka jokių miesto parko reikalavimų. Jį galima pavadinti šabakštynu, pelke, sąvartynu, ar net šiukšlynu. Dar geriau šunų kakinimo vieta. Šiukšlės aprenkamos tik keletą kartų per vasarą. Yra vienintelis pėsčiųjų takas. Ar tai jau parkas? Kas jį prižiūri? Pasakyti, kad „Kupiškio komunalininkas“ yra per maža.

    • Ankstyvą pavasarį atsitiktinai teko pereiti Šimonio parku nuo tvenkinio su Baltų medžiu iki Kraštiečių . O siaube, vieni šunų ekskrementai, tikrąja to žodžio prasme nebuvo kur kojos pastatyti neįlipus į „miną“. Taigi, mielieji, viskas priklauso tik nuo mūsų pačių. Jei busime kiaulės tai ir gyvensim kiaulidėj.

  • Aš tai daugiau suoliukų pastatyčiau gatvėse, prie pėsčiųjų tako. Senukamas su skaudančiomis nugaromis būtų galima drąsiau išeit pasivaikščioti. O ir jauniems tėveliams tiktų.

    • Labai jums pritariu,sunku ziureti kaip zmones eina.sustoje rymo .Tik vienas suoliukas ir prie treniruokliu….

Rekomenduojami video