2024/04/25

PRAEITIES TECHNIKOS LOBYNAI

Svetur apsilankius

Panaikinus ribojimus tarp savivaldybių, kelionių mėgėjai suskubo planuoti išvykas. Nors pusdieniui ištrūkti iš namų kviečia ir lankytojų išsiilgęs Sodeliškių dvaro senovinės technikos muziejus Biržų rajone.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Turi net garo traktorių

Šio privataus muziejaus savininkai – ūkininkai Dalius ir Neringa Linkevičiai. Muziejus Sodeliškiuose oficialiai duris atvėrė prieš porą metų, bet lankytojams kolekciją apžiūrėti buvo galima ir anksčiau.
Eimanto Kontrimavičiaus Lietuvos privačių muziejų žinyne rašoma, kad ekspoziciją sudaro daugiau nei pusketvirto šimto traktorių, autobusų, sunkvežimių, lengvųjų automobilių ir motociklų. Į šį skaičių neįeina muziejaus turima dvidešimtmetį kaupta Panevėžio rajono gyventojo Rolando Jakubonio senovinių dviračių kolekcija.

Muziejuje galima pamatyti beveik šimto (ar net daugiau) metų senumo technikos išradimus. Vienas jų – garinis traktorius „Case“, pagamintas 1909 metais, laikomas vienu iš nedaugelio veikiančių tokio tipo traktorių Baltijos šalyse.

Taip pat čia galima išvysti ir 1927 metų veikiantį motociklą „Douglas 350“ ar 1942 metais pagamintą automobilį „Cadillac“, kuris prieš keletą metų Kaliningrade vykusioje senovinių automobilių parodoje pelnė stilingiausio automobilio prizą. Įspūdingai, lyg iš Holivudo filmo, atrodo ir keturiasdešimties metų senumo mokyklinis autobusas „International“, kuris ilgesnis net už mūsų akiai įprastus turistinius penkiasdešimties vietų autobusus.

Nemažai čia ir sovietų laikus menančios technikos. Tai motociklai „Iž“, „Dnepr“, „Ural“, automobiliai „Gaz“, „Vaz“, „Moskvič“, ano meto gaisrinės, greitosios pagalbos ir milicijos transportas ir netgi vaikiškos mašinėlės. Ir dar visa gausybė radijų, kuriomis nukrautos ištisos lentynos. Visai šalia išdėliotas ir karo laikų palikimas – nuo aprangos iki sprogmenų.

Nemenką dalį visų muziejaus eksponatų sudaro vien tik automobiliai, mat vienas iš savininkų D. Linkevičius yra senovinės technikos klubo „Klasika“ narys, renginiuose parodantis daugiausia išsaugotos technikos, kuri ne tik tapo neatsiejamu Biržų miesto šventės atributu, bet ir, esant poreikiui, dalis jos išnuomojama asmeninėms šventėms ir fotosesijoms.

Ir visa tai anaiptol ne pabaiga. Jei yra laiko ir noro tęsti kelionę toliau, visai netoliese galima apsilankyti muziejaus šeimininkų Sodeliškių dvaro sodyboje ir pamatyti vienintelį Lietuvoje veikiantį 1924 metais statytą vėjo malūną, autentišką XX a. pradžios aukštaičių sodybą, apžiūrėti buities muziejų, pasigrožėti netoliese besiganančiais elniais, danieliais, alpakomis ir kitais ten laikomais gyvūnais, paukščiais.
Sodeliškių dvaro sodyboje taip pat siūlomos SPA ir apgyvendinimo paslaugos. Kol kas čia apsistoti gali tik vienas namų ūkis.

Beveik trisdešimt metų kaupta kolekcija

Kaip kilo mintis įkurti muziejus, papasakojo ir viena iš Sodeliškių dvaro šeimininkų N. Linkevičienė. Anot jos, ši idėja išsirutuliojo labai natūraliai.

„Ūkininkauti pradėjome prieš beveik trisdešimt metų. Kartu su žeme nusipirkome ir senų trobesių, kuriuose buvo likę vertingų sendaikčių. Taip dvaro sodyboje sukaupėme visą senovinių buities daiktų kolekciją.

Taip pat pradėdami ūkininkauti įsigijome ir pirmą tarybinių laikų techniką. Ji tapo bene pirmais senovinės technikos muziejaus eksponatais. Dabar muziejuje turime ne tik sovietinės, bet ir prieškarinės, antikvarinės technikos.

Kaip kartais pajuokauju, mano vyras serga automobilių liga. Netgi samdomi keli darbuotojai, kurie vien restauracijos reikalais užsiima. Vėliau bus dar daugiau visko, ketiname plėstis“, – pasakojo N. Linkevičienė.

Ar panaikinus ribojimus tarp savivaldybių lankytojai čia jau plūsta? Pasak N. Linkevičienės, dar tikrai ne. Be to, dėl COVID-19 pandemijos čia nebegali atvažiuoti kaimyninės Latvijos gyventojai, kurie sudarydavo bene trečdalį visų lankytojų.

Anksčiau labai populiarios buvo ekskursijos su latviškai kalbančia gide, šiandien tokio poreikio kaip ir nebėra, daugiau koncentruojamasi į šeimų poreikius.

„Jei pas mus šeima apsistoja parai, tai dažnai pasilieka antrai ar net trečiai, nes čia galima daug visko pamatyti. O ir mes patys po ilgos pertraukos labai lankytojų pasiilgę“, – teigė pašnekovė.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video