2024/04/23

 

APIE GLOBĄ BE KARŪNOS

Kristinos Valytės nuotrauka

Vilė Leščinskienė,
žurnalistė

Artėjant Motinos dienai norėčiau pakalbėti apie moteris, kurios yra kur kas daugiau nei mamos. Tai globėjos, po savo sparnu glaudžiančios ne tik savo, bet ir svetimus vaikus. Šį angelišką darbą atlieka ir budinčios globotojos, pasirengusios bet kuriuo paros metu suteikti jiems ne tik šiltą pastogę, bet ir visą savo atjautą, dėmesį, kantrybę.

Kodėl tiek gerumo jų širdyse telpa, vienas Dievas težino. Aišku tik viena – tai kuklios didvyrės, kurios diena po dienos daro nematomus darbus ir dėl to sau nesideda karūnos. Ir reta kuri išdrįsta apie tai prabilti viešai, nes bijo būti užsipulta stereotipiškai manančių žmonių, neva vaikų globa yra puiki niša neblogai pasipelnyti iš valstybės.

Ne kas kitas, o tie pavieniai garsiai nuskambėję globėjų siaubūnių atvejai ir suteršė kilnų globėjos statusą. Vis dėlto dažniausiai globėjais tampama ne dėl pinigų – svetimus vaikus jie priglaudžia iš gailesčio, iš geros širdies, o globėjais-rūpintojais oficialiai būna tik po kelių mėnesių ar net vėliau.

Buvo metas, kai rajone ypač trūko budinčių globotojų, bet šiandien jų prirengta užtektinai. Mat pasikeitus įstatymui, kad vaikai iš šeimos paimami tik išskirtiniais atvejais, nemažai tų globotojų nebeturi ką globoti. Kaip norisi keikti ankstesnį įstatymą, kai dėmesys vaiko teisėms buvo perteklinis, taip ir šį, nes atrodo, kad vadžios jau pernelyg atleistos.

Anksčiau vaikai buvo atimami už pliaukštelėjimą per kombinezoną (kaip kadaise nutiko kauniečių Kručinskų šeimai), o dabar ir už mažylio palikimą be priežiūros dviem paroms jo niekas neatima – leidžiama pasitaisyti. To aukso vidurio kaip nėra, taip nėra.

Porą sykių teko sulaukti skambučių, kad Kupiškio rajone yra šeima, dėl alkoholio ir socialinių įgūdžių trūkumo nesugebanti prižiūrėti vaikų, bet mažai kas į ją kreipia dėmesį.

Kaimynai jau pavargo pro langą stebėti girtų tėvų rietenas ir jiems labai gaila mažamečių atžalų. Žmonės piktinosi seniūnijos ir vaiko teisių atstovų aplaidumu. Baisu, kad vieną dieną čia gali įvykti tragedija.

Motinystė ne visoms duota, bet pasak specialistų, ji išmokstama. Deja, ne visos mamos nori leistis į tą žinių pasaulį ir savo ydų nepripažįsta. Gal tuomet vaikams kur kas geriau augti pas svetimus, tikrai jais galinčius pasirūpinti žmones?

Kalbu ne apie materialius dalykus. Sako, vaikams reikia suremontuotų namų, daugiau žaislų, daugiau pajamų. Ne tai svarbiausia. Jiems reikia meilės ir šilumos, saugios aplinkos.

Autorės nuotrauka

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • O kokio velnio spoksoti pro svetimus langus,jei jau taip pavargstama?

Rekomenduojami video