2024/03/28

 

PENKIOS PRIEŽASTYS, KODĖL VERTA SKAITYTI PASAKAS

Daugelis mūsų vaikystėje nekantriai laukė vakaro meto, kada atsigulsime į lovą, jaukiai apsikamšysime, o mama prieš miegą paskaitys mums pasaką. O ten karalaičių ir princesių nuotykiai, godūs ponai ir gudrūs valstiečiai, piktosios raganos ir ugnimi spjaudantys slibinai! Kiek jaudulio!

Visgi, atrodo, kad šiomis dienomis pasakų žanro populiarumas sumenko. O veltui, nes pasakų skaitymas labai naudingas tiek vaikams, tiek ir suaugusiems. Štai penkios priežastys, kodėl!

1. Pasakos lavina vaizduotę ir ugdo kūrybiškumą

Karžygių ir paprastų kaimo bernelių nuotykiai. Gudrios našlaitės ir šmaikščios karalaitės. Tai veikėjai, su kuriais lengva susitapatinti ir kartu patirti įvairiausius nuotykius. Netrukus pastebėsite, kad vaikai, kurie klauso ar patys skaito, į pasaulį žvelgia drąsiau, jų žaidimai tampa įdomesni, o kūrybiniai darbeliai įvairesni.

2. Pasakos padeda pažinti tradicijas

Lietuvių liaudies pasakos bei kitų šalių kūriniai yra itin svarbi tautosakos dalis, padedanti pažinti papročius, tradicijas, buities gyvenimą. Iš kartos į kartą perduodami pasakojimai atskleidžia, kuo žmonės tikėjo, kaip gyveno, šventė įvairias šventes bei dirbo lauko darbus.

3. Pasakos ugdo vertybes

Tradicinėse pasakose susiduria gėris ir blogis, kvailybė ir išmintis, bailumas ir drąsa. Žinoma, dažniausiai, ydingi personažai būna pelningai nubausti, o drąsūs, gudrūs ir geri lieka nugalėtojais. Tačiau iki tokio finalo laukia ilgas kelias, kuris padės vaikams suprasti draugystės, ištikimybės ir pagalbos kitiems svarbą.

4. Pasakos praplečia žodyną

Senovinėse pasakose gausu įvairių tarminių ar kasdienybėje rečiau naudojamų žodžių, įvairių nedažnai sutinkamų junginių. Tai puiki priemonė praplėsti žodyną ir gerinti tartį. Vaikų kalba tampa turtingesne, jie išmoksta tinkamai naudoti įvairius sinonimus bei kitas kalbos dalis. Beje, turtinti savo žodyną ir iškalbą naudinga ne tik vaikams, bet ir visiems suaugusiems.

5. Pasakos skatina pasitikėjimą savimi

Daugelis pasakų baigiasi laimingai. Tačiau jų pradžia sudėtinga. Dažniausiai skriaudžiamas personažas turi įveikti įvairiausias kliūtis, pavyzdžiui, išsigelbėti nuo velnio, nugalėti slibiną, apgauti raganą ar piktą poną. Teigiama istorijų baigtis įkvepia tikėti, kad kiekviena sudėtinga situacija turi išeitį ir gali baigtis gerai. Jei pavyko veikėjams, pavyks ir tau, todėl pasakos tampa įkvėpimo ir pasitikėjimo skatinimo priemone.

Patogupirkti.lt

Pexels nuotrauka

Užs. Nr.549

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video